Mój kwiecisty zakątek. cz. 4
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój kwiecisty zakątek. cz. 4
Jaki deszcz
Może padać śnieg, ale deszcz 
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Gosiu , po dokładnym przeglądzie systematyki mam wielki mętlik pod beretem
Łyszczec wiechowaty, gipsówka wiechowata , gipsówka błyszcząca.(Gypsophila paniculata L.) ? gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny goździkowatych. Wysoka , ta najbardziej znana.
Gipsówka murowa , jednoroczna , niska , kwiaty pięciopłatkowe , różowe.
Gipsówka wytworna , jednoroczna , niska , kwiaty pełne , białe lub intensywnie różowe.
Nazwa gipsówka wytworna używana jest także do gipsówki murowej.
Moja gipsówka ma kolor bladoróżowy , przy jej zakupie otrzymałem informację , że jest wieloletnia . Po przemyśleniu tych wszystkich informacji myślę , że jest to odmiana gipsówki wytwornej . Gdyby była bylinowa , nie kwitła by tak długo . Od czerwca do jesieni nie kwitnie żadna bylina. Nabito mnie w butelkę , choć nie do końca bo roślina ładna , żywotna i bardzo długo kwitnąca. W necie znalazłem też informację ,że się nasiewa.
Czy już wystarczająco namieszałem Wam
Gosiu , o gożdziczku skalnicowym wujek Googl nic nie wie
Lucy , pierzynka Idealna. Właśnie oglądam prognozę, egzotyczna piękność od soboty prognozuje deszcz
Iwonko , Aniu , wredna zima misterną robotę wykonała i teraz sama chce to zniszczyć.

Łyszczec wiechowaty, gipsówka wiechowata , gipsówka błyszcząca.(Gypsophila paniculata L.) ? gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny goździkowatych. Wysoka , ta najbardziej znana.
Gipsówka murowa , jednoroczna , niska , kwiaty pięciopłatkowe , różowe.
Gipsówka wytworna , jednoroczna , niska , kwiaty pełne , białe lub intensywnie różowe.
Nazwa gipsówka wytworna używana jest także do gipsówki murowej.
Moja gipsówka ma kolor bladoróżowy , przy jej zakupie otrzymałem informację , że jest wieloletnia . Po przemyśleniu tych wszystkich informacji myślę , że jest to odmiana gipsówki wytwornej . Gdyby była bylinowa , nie kwitła by tak długo . Od czerwca do jesieni nie kwitnie żadna bylina. Nabito mnie w butelkę , choć nie do końca bo roślina ładna , żywotna i bardzo długo kwitnąca. W necie znalazłem też informację ,że się nasiewa.
Czy już wystarczająco namieszałem Wam
Gosiu , o gożdziczku skalnicowym wujek Googl nic nie wie
Lucy , pierzynka Idealna. Właśnie oglądam prognozę, egzotyczna piękność od soboty prognozuje deszcz
Iwonko , Aniu , wredna zima misterną robotę wykonała i teraz sama chce to zniszczyć.
-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tadziu, kupiłam kiedyś w Lidlu gipsówkę za 1,99 zł, miała być różowa niska.
I wiesz, co? - jest różowa, ale wysoka, podobna do Twojej, ale nie pełna.
Moja też kwitła do jesieni. W sumie, to wiosną się dopiero okaże, czy ta Twoja to bylinowa.
Jeśli bylinowa, to będziesz miał dużo sępów
Kiedyś wysiewałam jednoroczną, gdy jeszcze miałam dużo miejsca do wypełnienia między bylinami.
Wydaje mi się, że ta jednoroczna ma ciut inny kolor liści, mniej "sinawoniebieski"- rozumiesz, co mam na myśli?
I wiesz, co? - jest różowa, ale wysoka, podobna do Twojej, ale nie pełna.
Moja też kwitła do jesieni. W sumie, to wiosną się dopiero okaże, czy ta Twoja to bylinowa.
Jeśli bylinowa, to będziesz miał dużo sępów
Kiedyś wysiewałam jednoroczną, gdy jeszcze miałam dużo miejsca do wypełnienia między bylinami.
Wydaje mi się, że ta jednoroczna ma ciut inny kolor liści, mniej "sinawoniebieski"- rozumiesz, co mam na myśli?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
-
tade k

Eluśka , jesteś
I mam nadzieję , że w dobrym zdrowiu
Wiosna pokaże czy to bylinowa czy jednoroczna . Moja bardziej sinoniebieskie ma liście. Kumam o co chodzi. Żałuję tylko , że nasion nie zebrałem. Może spod śniegu
A może nasieją się . Żałuję , że nie zrobiłem sadzonek. Jak z rodziny ,,gożdzikowej'' , to łatwo powinna się ukorzenić.
Wiosna pokaże czy to bylinowa czy jednoroczna . Moja bardziej sinoniebieskie ma liście. Kumam o co chodzi. Żałuję tylko , że nasion nie zebrałem. Może spod śniegu
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Myślę, że będziesz miał całkiem sporo siewek
Miałam "coś" podobnego ( tylko o poj. kwiatach) na skalniaku. Chciało mi zadarnić skalniak i musiałam wyeksmitować.
Szczerze zazdraszczam tej śniegowej pierzynki
Szczerze zazdraszczam tej śniegowej pierzynki
-
Miriam

- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Tadziu,skorzystam z Twojego wątku i "odszczeknę" się Wandzi
Ty mnie tu nie namawiaj do nowego wątku,tylko się szykuj na Zlot,bo podczytuję,że się migasz

-- 14 gru 2012, o 01:03 --
A na przesyłkę śniegu czekam,bo u mnie nadal prawie nic a mróz już -17,chociaż telewizornia mówi o -10
-- 14 gru 2012, o 01:03 --
A na przesyłkę śniegu czekam,bo u mnie nadal prawie nic a mróz już -17,chociaż telewizornia mówi o -10
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- E@K66

- Od: 7 gru 2008, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cześć Tadziu ,miłego dzionka.
-
tade k

Oooo...Izka mnie odwiedziła
Niech by tak było jak mówisz. Wszystko zagospodaruję. Samosiejki idą do doniczek . W tym roku nie było dużo , druga połowa lata była sucha . ,,To'' rosło w półcieniu , efektowna roślina. Chętnych jak widać dużo , nie będzie problemu . Pierzynka śnieżna zagrożona, ma padać.
Mireczko - pozwalam
I przyłączam się.
U mnie także mróz przekroczył prognozy z TV Już wieczorem było -16.
Effciudla Ciebie równie miłego
Na ,,ocieplenie'' dnia

Niech by tak było jak mówisz. Wszystko zagospodaruję. Samosiejki idą do doniczek . W tym roku nie było dużo , druga połowa lata była sucha . ,,To'' rosło w półcieniu , efektowna roślina. Chętnych jak widać dużo , nie będzie problemu . Pierzynka śnieżna zagrożona, ma padać.
Mireczko - pozwalam
U mnie także mróz przekroczył prognozy z TV Już wieczorem było -16.
Effciudla Ciebie równie miłego
Na ,,ocieplenie'' dnia

Tadzik ale u Ciebie to tez busz widać
a wilczomlecza to mam tylko tego groszkowego
a wilczomlecza to mam tylko tego groszkowego
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tadziu...wpadam z rewizytą...śnieżne czapy na roślinkach robią wrażenie. Gipsówkę bylinową mam pierwszy rok...nie wiem jak przetrwa zimę ....jeśli wiosną pokaze się ....z chęcią się podzielę. Kiedyś już ją miałam...ale gdzieś przepadła.... 
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
-
tade k

Natko , to zapisuję w. mirtowaty. A busz Ci u mnie coraz większy , bo choć piaski to jednak powoli wszystko rośnie. Marzy mi się taki ; na brzegach wysokie rośliny , drzewa i obniżające się do środka . Na środku ławeczka pod drzewem , może aralia. Widziałem taki ogród na forum , zaginął mi
Bogusiu , czy chodzi Ci o tę wysoką
Mam dwie , już kilkuletnie . Po przesadzeniu były nieco mniejsze , ale i tak duże.
Bogusiu , czy chodzi Ci o tę wysoką
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Nie pisałam goździczek, tylko goździcznik
A to róznica.
jeśli to będa siewki to pewnie bedzie gipsówka, ale jeśli nie to goździcznik. Zobaczymy wiosną
A to róznica.
jeśli to będa siewki to pewnie bedzie gipsówka, ale jeśli nie to goździcznik. Zobaczymy wiosną
- patkaza

- Od: 22 cze 2010, o 23:13
działaNa ,,ocieplenie'' dnia
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- semper

- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Tadziu. Chyba wykrakałeś. Za oknem pada.... deszcz 
- marzenaruda
- 200p

- Od: 7 paź 2012, o 11:29
Witaj Tadziu , dziękuję bardzo za odpowiedź z lawendą,tylko jeszcze powiedz, czy w doniczkę to też wilgotny torf ?, czy jakaś mieszanka torfu z piaskiem???(bo ja to zielona jestem)
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam Marzena