Roślinki Nolinki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
daria89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 lis 2012, o 17:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Roślinki Nolinki

Post »

Uwielbiam Zamiokulkasy :). Śliczny masz okaz, brawo ;:138 . Mój wypuszcza ciągle nowe gałązki, obecnie aż 5 :heja ,ale trzymam go w ziemi torfowej :).
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknego masz tego zamioculcasa ;:138 mój latem wypuścił kilka ładnych liści, a teraz coś się chyba na grzejniki obraził ;:224 bo jakoś tak trochę gorzej wygląda ;:223 Do alokazji miałam już dwa podejścia, oba nieudane ;:185 a twoja takiego ładnego listka wypuszcza ;:oj
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

;:oj pięknego masz tego zamiokulkasa, bardzo lubie te roślinki, fajnie rosna takimi skokami wypuszczaja trzy-pięć listków, a potem jakiś czas cisza....a potem znowu. Haniu długo go masz?
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Poobserwuję jeszcze kilka dni te listki alokazji, jak plamki zaczną się powiększać, to będę musiała czymś prysnąć od grzyba.
Zamio dziękuje za uznanie :D Mam go chyba jakieś dwa lata, nie więcej. Po przesadzeniu do dużej doniczki poprzedniej wiosny zaczął właśnie wypuszczać takie duże liście. Wybaczył mi początkowe zbyt częste podlewanie, teraz się lepiej rozumiemy :D
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Haniu, moja alokazja ma podobne plamki, ja myślę, że jest to efekt suchego powietrza, ale może się nie znam :?
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja na razie też nie panikuję, trochę ją spryskuję i stoi na takiej podstawce z wypustkami do której można nalewać wody, żeby zwiększyć wilgotność. Ale choćbyśmy na głowach stanęły, to i tak nie zapewnimy tropików w domu ;:222
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja już dawno doszłam do wniosku, że czym mniej dbam o kwiaty, tym one lepiej rosną :wink: a jak nie chcą, to zawsze jest nowe miejsce na kolejne :lol:
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No wiesz, jest takie powiedzenie "zagłaskać na śmierć" i kwiatków to też dotyczy, tylko nie dosłownie :D
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Haniu ja bym się nie zastanawiała, tylko wycięła tego chorego liścia, a resztę opryskała czymś na choroby grzybowe.
Podobnie wyglądała moja kalatea. Myślałam, że ma za suche powietrze, więc wyniosłam ją do łazienki i systematycznie zraszałam.
W rezultacie wylądowała w koszu, bo choroba dosłownie ją "zeżarła" ;:172
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kasiuta74
500p
500p
Od: 1 sty 2012, o 21:21

Post »

Zamio piękny,duży i gęsty ;:138 . Mój to przez trzy lata tylko dwa liście wypuścił ;:145 potem coś tam jeszcze próbował ale uschło ;:223 . Chyba ja też swojemu za dużo pić daję ;:131.
Ja też bym ciachnęła tego liścia alokazji a potem popryskała roślinkę.
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie..posłuchaj dziewczyn, nie tylko ja się wymądrzyłam..jeśli to nie choroba to popryskanie wcale nie zaszkodzi, ale jest to coś to chociaż podasz lekarstewko kwiatuszkowi.. ;:168

i a' propos wypowiedzi forumek kochanych..okrutnie mnie wystraszyłyście,że tę Alokazję tak ciężko hodować ;:202
Ja dostałam sadzoneczkę, miała dwa listki..jeden zżółkł po tym jak dotarł do mnie..drugi rośnie na szczęście, ale nie wiedziałam ,że tyle z Was poniosło klęskę wobec tego kwiatka.. ;:218

;:131
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę jutro spytać M czy nie posiada czasem jakiegoś środka, bo to on zajmuje sie pryskaniem drzewek na podwórku. Jak nie, to pojedziemy w sobotę, żeby zakupić. Masz rację, popryskanie nie zaszkodzi, a może pomóc ;:196
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2012, o 12:39

Post »

Piekny zamiokulkas i alokazja ;:138
MOja tez dostała teraz jakis plamek,to chyba rzeczywiście z suchego powietrza :?
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nolinka pisze:Muszę jutro spytać M czy nie posiada czasem jakiegoś środka, bo to on zajmuje sie pryskaniem drzewek na podwórku. Jak nie, to pojedziemy w sobotę, żeby zakupić. Masz rację, popryskanie nie zaszkodzi, a może pomóc ;:196
Haniu, a koty? Ja w domu bardzo się chemii boję, chyba że masz coś ekologicznego. Sorry dziewczyny :wink: nowa alokazja w B 12 zł, weterynarz minimum 100 ... a o bólu i cierpieniu zwierzaka nie wspomnę.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”