Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ja też znam inne gołąbki bo z grysikiem..
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Zgadza się to nie jest przepis jak tradycyjne z ryżem...tylko zamiast ryżu dodawana jest mąka ziemniaczana. Smak jest jednak bardzo fajny. Pamiętać trzeba tylko o obgotowaniu kapusty, twarde wióry na pewno smaku nie dodadzą.
Wklejam fotkę, jak wygląda kotlet gołąbkowy...nie miałam aparatu i nie mogłam zrobić fotek po kolei jak się robi.
Przed chwilką obłociłam, córka chciała podjeść w między czasie

juda podaj przepis jeśli Aga wyrazi zgodę
Wklejam fotkę, jak wygląda kotlet gołąbkowy...nie miałam aparatu i nie mogłam zrobić fotek po kolei jak się robi.
Przed chwilką obłociłam, córka chciała podjeść w między czasie


juda podaj przepis jeśli Aga wyrazi zgodę

- JolantaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9574
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ostrzeszów,Wielkopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Też chętnie korzystam z forumowych przepisów .
Teraz bym prosiła o jakiś fajny przepis, na pieczonego łososia ,żeby był soczysty i smaczny .
Pomóżcie ,bo strasznie za mną chodzi
.Chcę zrobić na wigilię ,ale najpierw musiała bym wypróbować ,co by w wigilię się nie zbłaźnić .

Teraz bym prosiła o jakiś fajny przepis, na pieczonego łososia ,żeby był soczysty i smaczny .
Pomóżcie ,bo strasznie za mną chodzi

- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
U mnie ryba symbolicznie, nikt nie lubi smażonej i po grecku - jedzą tylko wędzone - tylko jak wędzonego dorsza na stół wigilijny?
- JolantaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9574
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ostrzeszów,Wielkopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
U mie zawsze karp smażony i dorsz ,albo sola .Teraz mam ochotę na łososia ,ale bez żadnej panierki .Może w piekarniku ,albo jakoś inaczej ,tylko nie chciała bym ,żeby wyszły wióry .
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
..u mnie tradycyjnie ,,pan karp,,,którego osobiście nie lubię i nie jem.Dzieci też nie ruszą więc pożerają moi rodzice i M. 

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aniu bardzo dziękuję za przepis
J bardzo często jak robię farsz do faszerowanych warzyw, to dodaję do mięska posiekaną kapustkę. Twój przepis na pewno wypróbuję , na pewno będzie pyszny
Juda gołąbki z grysikiem???
Joluś ja łososia robię w bardzo prosty sposób
1) Posolone dzwonka łososia układam w żaroodpornym naczyniu( naczynie musi być na styk, żeby nie było dużo luzu dookoła ryb) skórką do dołu. Do miękkiego masła wciskam czosnek, dodaję sporo pietruszki lub(i) koperku, tę masę wykładam na rybę i do piekarnika na ok 20 min w 200*C
2) Dzwonka łososia oprószam dookoła solą i czerwoną papryką, układam ciasno w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu.
Rozpuszczam w garnku masło, wciskam do niego czosnek, skórkę stratą z cytryny i wyciśnięty sok , posikaną pietruszkę i koperek. Wylewam to na rybę i do piekarnika .
3) Wszystko tak jak w wersji pierwszej tylko posmarowaną masłem czosnkowym rybę wkładam w folię aluminiową i zawijam( każdą oddzielnie). Do blaszki i do piekarnika, wychodzi taka bardzo delikatna, nie przyrumieniona.
4) Wymieszać na papkę - ostrą paprykę, pieprz, sól, trochę przyprawy do grilla, rozgnieciony czosnek, trochę miodu, sok z cytryny. Tą mieszanką nasmarować dzwonka łososia. Układać ciasno w żaroodpornym naczyniu, piec ok 20 min. Ja na początku piekę pod przykryciem, później zdejmuję pokrywkę, aby się rybka przyrumieniła
Każdy z tych sposobów jest błyskawiczny i pyszny
Aniu a kto Ci broni??? ładnie udekorowany półmisek z wędzonym dorszem i potrawa wigilijna jak ta lala
Najważniejsze są smaki rodzinki
Aldonko mnie w roku karp też nie smakuje , jest zbyt tłusty.... ale na wigilię uwielbiam, kroję w dzwonka szerokości około 1,5 - 2 cm i smażę otoczonego w mące na chrupiąco.....mmmmmmmm.... uwielbiam , nawet na zimno podjadam


Juda gołąbki z grysikiem???
Joluś ja łososia robię w bardzo prosty sposób

1) Posolone dzwonka łososia układam w żaroodpornym naczyniu( naczynie musi być na styk, żeby nie było dużo luzu dookoła ryb) skórką do dołu. Do miękkiego masła wciskam czosnek, dodaję sporo pietruszki lub(i) koperku, tę masę wykładam na rybę i do piekarnika na ok 20 min w 200*C

2) Dzwonka łososia oprószam dookoła solą i czerwoną papryką, układam ciasno w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu.
Rozpuszczam w garnku masło, wciskam do niego czosnek, skórkę stratą z cytryny i wyciśnięty sok , posikaną pietruszkę i koperek. Wylewam to na rybę i do piekarnika .
3) Wszystko tak jak w wersji pierwszej tylko posmarowaną masłem czosnkowym rybę wkładam w folię aluminiową i zawijam( każdą oddzielnie). Do blaszki i do piekarnika, wychodzi taka bardzo delikatna, nie przyrumieniona.
4) Wymieszać na papkę - ostrą paprykę, pieprz, sól, trochę przyprawy do grilla, rozgnieciony czosnek, trochę miodu, sok z cytryny. Tą mieszanką nasmarować dzwonka łososia. Układać ciasno w żaroodpornym naczyniu, piec ok 20 min. Ja na początku piekę pod przykryciem, później zdejmuję pokrywkę, aby się rybka przyrumieniła

Każdy z tych sposobów jest błyskawiczny i pyszny

Aniu a kto Ci broni??? ładnie udekorowany półmisek z wędzonym dorszem i potrawa wigilijna jak ta lala


Aldonko mnie w roku karp też nie smakuje , jest zbyt tłusty.... ale na wigilię uwielbiam, kroję w dzwonka szerokości około 1,5 - 2 cm i smażę otoczonego w mące na chrupiąco.....mmmmmmmm.... uwielbiam , nawet na zimno podjadam

- JolantaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9574
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ostrzeszów,Wielkopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
AGNIESZKO ,dziękuję .Na pewno wypróbuje .Tylko ,że ja chyba kupię płaty .Czy mogę je tak samo przyżądzić .
Może jeszcze ktoś coś podrzuci .

Może jeszcze ktoś coś podrzuci .

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Karpia też smażę tak jak Ty ,ale nie lubię ryb mimo ,że potrafię je zrobić i przyżądzić na setki sposobów(co dziwne) wszystkim bardzo smakują i to jedyna potrawa ,która nigdy nie zostaje,ale ja...jakoś nie ,bo i ości i ten przykry dla mnie zapach.Nie powiem ,ze nie jem,bo mam odpały jak baba w ciąży,ale to już musi być jakaś wędzona,w occie najlepiej szczupak lub pstrąg.Smieją sie ze mnie ,że ja ,,francuski piesek,,ale cóż jak inne mi mułem i ,,rybą,,jadą
Moja mama to typowa,,czapla,,ale robienia śledzinp.po kaszubsku ,które ona uwielbia ,a zrobić nie umie ;ja ja nauczyłam.Niby robi.ale twierdzi ,że moje lepsze i pojąć nie moż eskad ja wiem ile czego dać skoro nie jadam....
Właśnie mi się pyrczy galaretka z kurczaka..obiorę wsadzę do słoików,zagotuję i kolejna robota zrobiona

Właśnie mi się pyrczy galaretka z kurczaka..obiorę wsadzę do słoików,zagotuję i kolejna robota zrobiona

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Jolu jasna, że można i płaty
Aldonko to normalne, że nie wszystko lubimy, u Ciebie padło akurat na ryby
Ale ważne, że lubiącej rybki rodzince przygotowujesz różne pyszności i nie czują się poszkodowani 

Aldonko to normalne, że nie wszystko lubimy, u Ciebie padło akurat na ryby


- grosik
- 200p
- Posty: 320
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: powiat cieszyński
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Te przepisy na dzwonki z łososia super.ja zawsze robię rybę na "czuja" i nigdy nie wychodzi taka sama. A najbardziej lubię sandacza _-nigdy nie śmierdzi rybą i jest pysznie soczystych i "mięsisty"
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
- mis20
- 1000p
- Posty: 2422
- Od: 6 lis 2010, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Kto zna jakiś dobry przepis na śledzie w zalewie octowo-olejowej? Z góry dziękuję.
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
o właśnie....która ryba nie śmierdzi rybą i jest najbardziej mięsna?Wiem ,ze to głupie pytanie ,ale dla tych którym przeszkadza zapach ryby to ważne
mis20
ja mam taki przepis
śledż w zalewie;
10 płatów matjasów
1l wody
1szkl octu
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
przyprawy;pieprz ziarnisty,ziele angielskie,liść laurowy,cebula.
Zalewę z przyprawami zagotować i wystudzić .Zalać śledzie na noc.[Potem wyciągnąć razem z cebulką i zalać olejem.Można też takie płaty przełożyć ogórkiem kiszonym,cebulka i papryką czerwoną konserwową.
Czasem idę na łatwiznę i kupuję śledzie w zalewie octowej dodaję cebulke ,przyprawy i zalewam olejem.Jak są zbyt octowe można wypłukać.

mis20
ja mam taki przepis
śledż w zalewie;
10 płatów matjasów
1l wody
1szkl octu
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
przyprawy;pieprz ziarnisty,ziele angielskie,liść laurowy,cebula.
Zalewę z przyprawami zagotować i wystudzić .Zalać śledzie na noc.[Potem wyciągnąć razem z cebulką i zalać olejem.Można też takie płaty przełożyć ogórkiem kiszonym,cebulka i papryką czerwoną konserwową.
Czasem idę na łatwiznę i kupuję śledzie w zalewie octowej dodaję cebulke ,przyprawy i zalewam olejem.Jak są zbyt octowe można wypłukać.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ja łososia bardzo często kroję na dzwonka ,przyprawiam daję trochę masełka i jak mam to zieleninę i zawijam w folię takie paczuszki i do piekarnika na 15 min,jest soczysta i pychota smakuje każdemu 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4486
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ja łososia filetuję , obdzieram ze skóry (dosłownie- bardzo ładnie schodzi , nie trzeba skrobać) , solę i smażę chwilkę na gorącym oleju , jak usmażony robi się blady .
Dobrze też smakuje łosoś pieczony w cieście francuskim. Całe duże filety , troszkę natki , sól, sok z cytryny .Przyprawione kładę na cieście, wzdłuż filetów smaruję ciasto białkiem i przykrywam drugim płatem ciasta francuskiego . Po włożeniu do piekarnika ciasto polewam mlekiem z odrobiną oleju , tak z pół kubeczka . jak ciasto rumiane to ryba gotowa .
Dobrze też smakuje łosoś pieczony w cieście francuskim. Całe duże filety , troszkę natki , sól, sok z cytryny .Przyprawione kładę na cieście, wzdłuż filetów smaruję ciasto białkiem i przykrywam drugim płatem ciasta francuskiego . Po włożeniu do piekarnika ciasto polewam mlekiem z odrobiną oleju , tak z pół kubeczka . jak ciasto rumiane to ryba gotowa .