Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1081 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 78  
Autor Wiadomość
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 10 gru 2012, o 12:09 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6117
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Katharos przepis jest na 15 stronie - gapo. :;230
Labka wiesz co te twoje torty to mnie wpędzą w kompleksy. Zaraz mi tu pisz jak robisz taką masę i co te torty mają w środku. ;:14
Trochę żałuję, że te moje latorośle już takie duże, bo nie ma dla kogo takiej jadalnej choinki zrobić. Chociaż gdybym powiesiła jakieś czekoladki to na pewno amatorzy by się znaleźli. :;230

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
katharos
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 10 gru 2012, o 12:16 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3156
Skąd: małopolska

 1 szt.
;:306 mam , co poradzę jak nie nadążam ;:224 szybko gotujesz :;230

_________________
Pozdrawiam Kasia Obrazek
Mój kawałek na ziemi
Moje domowe cz.1 cz.2 cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 10 gru 2012, o 16:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Dobrze napiszę wszystko...ale tam nie ma biszkoptu... :;230
ja jestem cwana...lubie sobie udogadniać prace..

napisze Wam te prostoty ale muszę mieć chwilę natchnienia na skupienie.. :tan
miło że się podobają..było tego 10-tki różnych nawet "książki i serca"...raz liść..ale nie było cyfrówek.. ;:185 i nie udokumentowane..
w większości.. ;:167

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elcia1974
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 10 gru 2012, o 20:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9940
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Obiecane fotki karpatki z galaretką. Rozpuściłam osobno 3 galaretki: truskawkową, pomarańczową i agrestową każdą
w 1 szkl wody, wylałam na talerze, zastudziłam, potem pociachałam w kosteczkę i dodałam do karpatkowego kremu. :D
Mój M i brat zgodnie stwierdzili, że lepszej karpatki w życiu nie jedli. :tan
Muszę stwierdzic, że dla mnie też efekt wizualny i smak wyszły super. ;:303
Szkoda tylko, że na zdjęcie załapał się taki "płaski" kawałeczek Karpat :lol:

Obrazek

Obrazek

_________________
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 10 gru 2012, o 20:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Bardzo ładna innowacja..wygląda niezmiernie smakowicie... :tan

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 10 gru 2012, o 23:29 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Podam Wam przepis na śledzie po mojemu wersji są dwie

Oto pierwsza..

Śledzie z ogórkiem

0.5kg śledzi w zalewie grejfrutowej ...(namoczyć na 4-5 godz)
2-3 cebule obrać i pokroić w kostkę
ogórki kiszone
chilli suszone płatki lub mrożone kawałeczki...albo świeże posiekać.
olej, ocet , w sezonie dodaję jeszcze koperek posiekany

Na spód naczynka wysypać cienka warstwę cebuli następnie położyć warstwę pokrojonych na 3 części osączonych płatów śledziowych,
Posypać cebulką , ułożyć kilka plasterków ogórka kiszonego, posypać chilli , (koperkiem świeżym w sezonie)
Polać olejem, pokropić octem troszkę, i odrobina kwasu z ogórków( ok 1 łyżkę na warstwę)
Potem znów śledziki, cebulka, plasterki ogórka, posypać chilli, polać olejem, pokropić octem, lekko polać wodą z ogórków
Powtarzać do skończenia produktów. Na koniec olej powinien naturalnie przykryć śledzie całkiem.

Przetrzymują się wyjątkowo długo . Po zrobieniu potrzebują kilku godzin lub 1 noc na przejście smakami...

Oto zdjęcie, ale śledziki już podjedzone, nie pomyślałam od razu żeby foto zrobić..


Obrazek

Smacznego!!! ;:167

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 10 gru 2012, o 23:41 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6117
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
O matko kochana, aż mi ślinka pociekła. Idę spać, bo zaczęłabym przegląd lodówki, a tam na pewno na pokuszenie jakieś śledziki. Kasiu wyglądają przepysznie i na pewno tak smakują. Zrobię na 100%. ;:138

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Beatrice
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 10 gru 2012, o 23:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2096
Skąd: Szczecin

 więcej niż 1 szt.
Kasiu, a masz wersję bez papryki :)

_________________
Mini, mini kolekcyjka Beaty
Mapsiowy świat


Góra   
  Zobacz profil      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 11 gru 2012, o 00:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Jasne..że mam...nie dosypujesz jej po prostu.. ;:138
:tan

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Beatrice
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 11 gru 2012, o 01:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2096
Skąd: Szczecin

 więcej niż 1 szt.
O ja to super, już kopiuję i robię na wigilię, dzięki, ja niestety mam mega alergię na papryki świeże, konserwowane, przetworzone, ale w proszku mogę używać :)

Kasiu, żeby było dla mnie jasno, mogę zrobić całość bez dodatku papryk ? Tak ? i też będzie smaczne ?

PS a jak robisz tę zalewę greifrutową ?

_________________
Mini, mini kolekcyjka Beaty
Mapsiowy świat


Góra   
  Zobacz profil      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 11 gru 2012, o 01:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Płaty śledziowe w zalewie grejfrutowej się kupuje, to te co nie są zbyt słone, ale Sprzedawca będzie wiedział....
a jeśli możesz paprykę w proszku to możesz posypać sobie ostrą, albo nawet chilli po tej cebulce lekko każdą wartewkę i na to ogóraski, ale dobrze jeśli są kwaśne nie słone, ja mam swoje i nie robię słonych, ale każdy ma swój sposób a kupne są słone, wtedy trzeba dłużej pomoczyć..a właściwie to więcej razy wypłukiwać co jakiś czas..bo moczone za długo to rozmiękną i są nie ładne.

smacznego.. :tan

Mam jeszcze jeden przepis na takie z rodzynkami, ale nie mam zdjęcia.

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 11 gru 2012, o 02:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Ciasto lane

Używam je do moich tortów, ale ono ma dużo więcej zastosowań...np . wylewając na blaszkę układa się wszelkie owoce jakie się lubi, jest puszyste i bardzo smaczne, można je przekładać...i można do części dodać kakao, i rozprowadzić esy-floresy po białej części.

Podaję porcje podstawową, jest ona na niedużą blaszkę. Na większe takie standardowe potrzeba dwu krotność albo półtorej porcji.
Na tortownicę 28cm jeśli z owocami to 1,5 porcji..jeśli na tort to 2x porcji bo wyrasta na pełno z małą górką.

Proporcje...


4 jajka
4 łyżki stołowe oleju
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
mały cukier waniliowy
zapach śmietankowy(najlepiej ten we flakonikach, nie w próbówkach) kilka kropli.

Jajka z cukrami i olejem utrzeć bardzo dokładnie mikserem, dodać resztę produktów i ucierać kilka minut starannie aż pokażą się malutkie bąbelki powietrza pękające. Od staranności miksowania zależy puszystość.

Wylać na blaszkę ułożyć owoce
Wylać do tortownicy

Piec ok godzinę, jeśli jest to podwójna porcja to dłużej w tem ok 180 stopni...kiedy już wyrośnie , dokładnie sprawdzić czy w środku też upieczone, jeśli nie to dopiekać i sprawdzać...ono może pęknąć nawet a środek będzie jeszcze nie gotowy dlatego końcówki trzeba pilnować.

Dodam tylko że jeśli chodzi o wykonanie jest to chyba najprostsze i najszybsze ciasto jakie znam...


Jeśli to tort to po przestudzeniu zdjąć obręcz ściąć wierzchołek (górke) ale nie równać do ścianki tylko troszkę wyżej , nie szkodzi że jeden krążek będzie lekko ścięty. Na torcie należy go odwrócić i powstałe miejsce z boku uzupełnić kremem, a wierzch wtedy pozostaje idealnie równy. Resztę ciasta po ścięciu górki przekroić jeszcze 2 x razem powinny być 3 krążki.

Taka podpowiedź: Ciasto z tego wierzchołka może posłużyć do uzupełnień jakby coś nam pękło albo odpadło, albo można je pokruszyć i mieć na obsypanie boków jeśli nie kładziemy masy cukrowej-plastycznej. Można tez zrobić wszelakie kulki, trufelki i inne używając zamiast herbatników.

Poncz do tortu...woda przegotowana osłodzona i przestudzona, sok z cytryny, ulubiony alkohol lub własny pomysł. ;:215


To tyle na dziś...następnym razem napisze o kremie.. :wit

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Beatrice
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 11 gru 2012, o 02:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2096
Skąd: Szczecin

 więcej niż 1 szt.
Ogórki kiszone mam swoje :)

_________________
Mini, mini kolekcyjka Beaty
Mapsiowy świat


Góra   
  Zobacz profil      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 11 gru 2012, o 03:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
To wykorzystasz...swoje najlepsze..smacznego i napisz czy smakowały? :tan

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1081 ]  Idź do strony nr...        1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 78  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *