Ogród Fridy - co powstanie z chaosu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Frido. Odwiedziłam dzisiaj z wielką przyjemnością Twój ogród. Ależ on ładny. I las za pasem. Nie każdy ma pod domem grzyby jesienią. Tylko zazdrościc. Oczywiście Madzia cudowna jest. A te alejki i rabaty. Gratuluje pomysłu i z ciekawością będe do Ciebie zaglądać. Pozdrawiam serdecznie. ;:12
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja, dziękuję!
Wrażenie ogromne.
Oddałabym królewstwo za takie drzewa.
Ogród od razu szlachetnieje, nabiera klimatu i szlachetnej patyny.
Gratuluję pięknego miejsca, zapału i trzymam kciuki za przyszłe Rh. po drzewami :-)
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Bardzo dziękuję za miłe słowa. A już myślałam, że mój ogród nie wzbudza zainteresowania i forumowicze nie zagladają do mnie.
Za nami - bo mąż jest główną siłą roboczą - ogrom pracy, ale równie dużo jest jeszcze do zrobienia. Cieszy mnie, że ogród nabiera kształtu, rośliny, mimo kilkakrotnego przesadzania, rosną. Uczę się ogrodu, bo to dla mnie, mieszczucha, nowa sytuacja.
JSZFRED dziękuję bardzo za ofertę, oczywiście, że chciałabym irysy. Bardzo je lubię, a nie mam.
Na Bródnie jeszcze nie byłam, ale oglądałam sklep w internecie ichyba się wybiorę.
Rododendrony posadziłam w specjalnie przygotowanej ziemi, kupiłam spory worek. No i poczytałam o nich, żeby wiedzieć co lubią.
Teraz czekam na kwitnienie róż, pąki zaczynają sie wybarwiać. Będą oczywiście fotki i prośba o pomoc w określeniu odmiany, bo część róż kupowałam wg kolorów, odmiany nie były oznaczone.
Pozdrawiam serdecznie, Danuta
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Frido,
Super nie ma sprawy, ja tez nie znam odmian swoich róz i nigdy się nie starałam pamiętac nazwy tylko zwracałam uwagę na kolory,
Pozdrowionka
:lol:
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Frida pisze:A już myślałam, że mój ogród nie wzbudza zainteresowania i forumowicze nie zagladają do mnie.
Zaglądają, oczywiście, że zaglądają, tylko nie zawsze zostawiają ślad :)

A w Kobyłce u Kalisiaka byłaś? Ma też sklep internetowy :wink: Może znajdziesz tam coś ciekawego, kto wie :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A nie, w Kobyłce nie byłam, ale dopisuję sklep do listy, no i poszukam w internecie. Dziękuję!
Wczoraj dostałam nowe drzewko - morwę czarną. Trochę sponiewieraną, ze zbyt małą, bo przyciętą brutalnie szpadlem, bryłą korzeniową. Wsadziłam, podlałam, pogadałam - może jej się spodoba?
Chwasty rosną na potęgę, najwięcej lebiody. Czy to coś oznacza?
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Frido,
oj tego nie wiem, ale że posadziłaś morwę to dobrze lubię to drzewko, ale moje mozliwości ogródkowe nie pozwalają mi sadzic wszystkiego co bym chciała, w Kobyłce też nie byłam jeśli Ci się spodoba ten sklep i jego asortyment to daj namiary na niego ,
Pozdrowionka
:lol:
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj wyszłam trochę do ogródka. Jest bardzo sucho, ale chwastom to nie przeszkadza. Rosną jak szalone.
Prawie przekwitła azalia,jeszcze ma kilka kwiatków, ale już marnych. Te przekwitnięte oberwałam i zastanawiam się, czy dobrze zrobiłam.
Nareszcie zaczynają kwitnąć róże i pelargonie. W Waszych ogrodach pelargonie piękne, ale ja swoje dość późno wsadziłam.

Uczę się robić zdjęć roślinom, bo gdy oglądam inne ogrody, to aż się dusza śmieje, takie piękne fotki. A moje to takie raczej mniej porywające artyzmem. Ale może z czasem ...
Póki co tak wygląda dzisiaj mój ogródek.
Aksamitka wąskolistna
Obrazek

Takie coś cebulowe, chyba to jest jakiś czosnek? Proszę o podpowiedź.
Obrazek

Zakwitły bardzoładne różowe kwiatki, kupione na bazrku, oczywiście bez nazwy.
Obrazek

Po trzech latach siedzenia w ziemi, był malutki, gdy go kupiłam, zakwitł taki krzew. Nie mam pojęcia co to jest? Szukałam w necie, przypomina wajgelę, ale nie jestem tak zupełnie pewna.

Obrazek

No i mojeukochane róże:
na początek tegoroczna chodunka, okrywowa Elf,

Obrazek

a teraz róże, których nazw nie znam, kupowane na zasadzie, różwa, czerwona, pachnąca, ładna, itd. Takie "nazwy" podawali sprzedawcy w centrach ogrodniczych, nie tylkona bazarze.
Aha, na każej fotce jest róża z innego krzewu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Frida pisze:
Uczę się robić zdjęć roślinom, bo gdy oglądam inne ogrody, to aż się dusza śmieje, takie piękne fotki. A moje to takie raczej mniej porywające artyzmem. Ale może z czasem ...
Póki co tak wygląda dzisiaj mój ogródek.

Takie coś cebulowe, chyba to jest jakiś czosnek? Proszę o podpowiedź.
Obrazek

Zakwitły bardzoładne różowe kwiatki, kupione na bazrku, oczywiście bez nazwy.
Obrazek

Po trzech latach siedzenia w ziemi, był malutki, gdy go kupiłam, zakwitł taki krzew. Nie mam pojęcia co to jest? Szukałam w necie, przypomina wajgelę, ale nie jestem tak zupełnie pewna.

Obrazek
1- ALLUM MOLY - czosnek

2 FIRLETKA SMÓŁKA

3 KRZEWUSZKA - wejgela
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Frido!
Masz mnóstwo zapału do pracy ale i możliwości nasadzeń wielkie. Wyobrażam sobie jak niedługo będzie pięknie u Ciebie. Wpadnę jeszcze, do zobaczenia :)
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Frido Witam,
No piękne kwiatki i zdjątka, mi często tez nie wychodzą fotki tak jakbym chciała, ale nie ma sie czym przejmować, najważniejsze że robi się kolorowo i zawsze coś kwitnie,
Pozdrowionka
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jolciajci dziękuje za odwiedziny i nazwanie moich roślin.
empuza dziękuje za odwiedziny, wpadaj często, zapraszam.
JSZFRED dziękuję za wizytę i słowa otuchy ws. fotek.

Muszę przyznać, że ogród mnie pochłonął, ku zaskoczeniu wielu moich znajomych, którzy patrzą na mnie jak na dziwadło. Przecież nie mam żadnych doświadczeń w tej materii, a grzebię w ziemi i jeszcze bardzo skutecznie do tego grzebania namówiłam męża.
Chciałabym, żeby było pięknie kwitnąco i bujnie, ale natura ma swoje prawa, rośliny z dnia na dzień nie urosną. Podglądam forumowe ogrody i zazdroszczę oraz czerpię inspiracje, co zaowocowało posadzeniem ziół wszelakich. Na razie oczywiście są to malutkie sadzonki, ale cieszę się, że wszystkie się przyjęły i już zaczynają wypuszczać nowe listki.

Serdecznie pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16

Post »

Witaj.
Ale odwaliłaś razem z mężem kawał roboty. Podziwiam.
Zobaczysz, za rok się zdziwisz jak wszystko urosło. I za niedługo będziesz musiała biegać po ogrodzie z sekatorem.
A ten "wiesioł' do wielosił błękitny, bylina, po przekwitnięciu przytnij. Mimo, że "błekitny" jest jeszcze odmiana o białych kwiatach.
Pozdrawiam. Małgorzata
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawno mnie nie było, postaram się pokazać, co się zmieniło. W ogrodzie nareszcie pokazał się kolor - przede wszystkim zakwitły róże, ale nie tylko. Wkleję fotki. Kupiliśmy korę, jej rozkładanie szło nam błyskawicznie i z pieśnią na ustach, bo może chwasty tak szybko nie przebiją się przez warstwa 5 cm. Oczywiście, przed rozłożeniem kory chwasty wyrwałam.

Tojest róża pienna żółta, która okazała się różowa,przepięknie pachnie - zapach dzikich róż z delikatnym aromatem wanilii
Obrazek

Ta ma kwiaty półpełne, bardzo delikatny zapach, kolor płomieni
Obrazek

Kolejna różowa -jakaś mizerota z supermarketu, pięknie kwitnie, chyba w nagrodę, że ją kupiłam
Obrazek

Nie mam pojęcia jak sięnazywa, niemal bez zapachu, kwiaty bardzo duże, 15-16 cm, szybko przekwitają
Obrazek

Jeszcze różowe,chociaż każda inna - przepiękne pąki, ładny kwiat, brzydnie po przekwitnięciu
Obrazek

Niepozorna, gdy jedna, ale gdy zakwitnie więcej kwiatów, to krzew wygląda jak okazały bukiet
Obrazek

Jeszcze jedna fotka piennej - oryginalna z tymi jaśniejszymi płatkami od spodu
Obrazek

A to biała,chociaż raczej ecru,delikatnie pachnie
Obrazek

Tyle róż na dzisiaj, zakwitł ognik szkarłatny, jesienią będzie obsypany czerwonymi (szkarłatnymi) owocami
Obrazek

A to jest Pan Rysio - ma 8 tygodni i już ujawnia się jego charakter (ek)
Obrazek

Na dzisiaj koniec, bo mnie fotosik wydatnie wkurza - wyjątkowo się ślimaczy.

Zapraszam do mojego ogrodu!
;:80
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kupiłam w Praktikerze takie rośliny, przy których była karteczka "Byliny". Czy to są żurawki, czy mogą rosnąć w półcieniu, bo w takim miejscu je posadziłam. U jednej, tej więszej zauważyłam nowy pęd, chyba kwiatowy.

Obrazek
Obrazek

Mam trawę, która z kilku malutkich kawałków bardzo szybko wyrosła na dość bujną kępę. Zastanawiam się, czy ją trzymać, czy może lepiej się pozbyć, bo mi zagłuszy inne rośliny.
Obrazek

I takie dwie fotki - z szałwią
Obrazek

oraz nachyłkami
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”