A w sumie to i tak najważniejszy jest smak
To co najlepsze - szarotka w kuchni
-
heliofitka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7919
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko sama zdecyduj, który najlepiej pasuje do tego typu foremek.No wiesz, żeby mi nie wyszły takie okrąglutkie, jak pączek
A w sumie to i tak najważniejszy jest smak
Przyprawy piernikowe lubimy 
A w sumie to i tak najważniejszy jest smak
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko,dawaj obydwa przepisy.Wezmę je pod lupę i zagonię swoje dzieci do ciasteczek
Gofry upieczone i zjedzone
.Są zupełnie inne niż te które robię.I moje też są chrupiące 
Gofry upieczone i zjedzone
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Apetyczny aż ślinka cieknie.Najpiękniejsze są własnowęczne dekoracje.Oddają uczucie do solenizanta
Wspaniały prezent.Smaczny i piękny. 
- katharos
- 1000p

- Posty: 3057
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Aleś jest Kasisko
żaliłam się że nie umiem tortów robić ale teraz do ciebie po przepis uderzyć muszę 
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu jeśli sama robiłaś całą dekorację to ja się załamię
Moje sztywne łapy to tylko trochę szprycą operować potrafią, a ten Twój to dzieło sztuki. Napisz co i jak robiłaś, bo mnie zeżre ciekawość co też tam w środku się kryje.
Zgodnie z zapowiedzią podaję przepisy na pierniki.
Piernik bez miodu
40 dag mąki
40 dag cukru
5 dag masła
5 jajek
szklanka śmietanki 18%
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dag orzechów
3 dag smażonej skórki pomarańczowej
Jajka dokładnie wymieszać ze śmietaną. Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem, przyprawą i sodą, dodać stopione masło oraz masę jajeczno - śmietanową. Dokładnie wyrobić ciasto, pod koniec dodać bakalie, ale nie są one niezbędne. Masą wypełniać foremki posmarowane tłuszczem i wysypane mąką do 3/4 wysokości. Piec w zależności od wielkości foremek 20 - 30 min. 180 8 C.
Piernik Cioci
40 dag mąki
10 dag cukru
25 dag miodu
2 łyżki masła
2 jajka
1/2 szkl mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników
Jajka utrzeć z cukrem i masłem, dodać mąkę. W rondlu podgrzać miód i gorący wlać do utartej masy. Sodę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do ciasta, a następnie dodać przyprawę i mleko. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin. Potem napełniać wysmarowane foremki i piec też około 20 - 30 min. Z tych przepisów ciasto rosło równomiernie nie tworząc brzuszków, ale gdyby się tak zdarzyło to zawsze można ten brzusio ściąć i od razu posmakować czy się udało.
Aniu to są przepisy do foremek, ale jeśli chcesz taki do wycinanych ciasteczek to też wstawię.
Tymczasem zdjęcie mojego sake.

Zgodnie z zapowiedzią podaję przepisy na pierniki.
Piernik bez miodu
40 dag mąki
40 dag cukru
5 dag masła
5 jajek
szklanka śmietanki 18%
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dag orzechów
3 dag smażonej skórki pomarańczowej
Jajka dokładnie wymieszać ze śmietaną. Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem, przyprawą i sodą, dodać stopione masło oraz masę jajeczno - śmietanową. Dokładnie wyrobić ciasto, pod koniec dodać bakalie, ale nie są one niezbędne. Masą wypełniać foremki posmarowane tłuszczem i wysypane mąką do 3/4 wysokości. Piec w zależności od wielkości foremek 20 - 30 min. 180 8 C.
Piernik Cioci
40 dag mąki
10 dag cukru
25 dag miodu
2 łyżki masła
2 jajka
1/2 szkl mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników
Jajka utrzeć z cukrem i masłem, dodać mąkę. W rondlu podgrzać miód i gorący wlać do utartej masy. Sodę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do ciasta, a następnie dodać przyprawę i mleko. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin. Potem napełniać wysmarowane foremki i piec też około 20 - 30 min. Z tych przepisów ciasto rosło równomiernie nie tworząc brzuszków, ale gdyby się tak zdarzyło to zawsze można ten brzusio ściąć i od razu posmakować czy się udało.
Aniu to są przepisy do foremek, ale jeśli chcesz taki do wycinanych ciasteczek to też wstawię.
Tymczasem zdjęcie mojego sake.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Do foremek sprawdzimy,a coś do wykrawania też się przda 
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dobra to zapiszę od razu póki mam chęci, zresztą jutro może znowu jakiś nowy temat do opisania będzie.
Pierniczki
35 dag mąki
1 jajko
3 dag masła
15 dag cukru
15 dag miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy korzennej
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą. W rondlu podgrzać miód i wlać do mąki. Dodać cukier, przyprawę, miękkie masło i jajko. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm i foremkami wycinać ciasteczka. Układać je na posmarowanej blaszce, smarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 170 - 180 *C piekarnika na 15 - 20 min. Po ostygnięciu lukrować lub jeszcze lepiej kupić takie specjalne pisaki i dać dzieciom do ozdabiania.
Pierniczki
35 dag mąki
1 jajko
3 dag masła
15 dag cukru
15 dag miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy korzennej
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą. W rondlu podgrzać miód i wlać do mąki. Dodać cukier, przyprawę, miękkie masło i jajko. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm i foremkami wycinać ciasteczka. Układać je na posmarowanej blaszce, smarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 170 - 180 *C piekarnika na 15 - 20 min. Po ostygnięciu lukrować lub jeszcze lepiej kupić takie specjalne pisaki i dać dzieciom do ozdabiania.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Obiecuję przetestować 
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
- fiskomp
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1425
- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie 6a
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko szybko zapisuje przepis na pierniczki, jak znalazł na choinke...
-
izabela14
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1208
- Od: 15 lut 2012, o 12:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu cudne te torty,aż szkoda je jeść
,proszę podaj przepis na masę z której robisz te cuda 
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
- katharos
- 1000p

- Posty: 3057
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotka zdjęcie jest ale gdzie przepis
Kasiulka super torciki
Kasiulka super torciki
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 10747
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubicz k/Torunia
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu - torciki cudne
Jestem pełna podziwu

-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Katharos przepis jest na 15 stronie - gapo.
Labka wiesz co te twoje torty to mnie wpędzą w kompleksy. Zaraz mi tu pisz jak robisz taką masę i co te torty mają w środku.
Trochę żałuję, że te moje latorośle już takie duże, bo nie ma dla kogo takiej jadalnej choinki zrobić. Chociaż gdybym powiesiła jakieś czekoladki to na pewno amatorzy by się znaleźli.
Labka wiesz co te twoje torty to mnie wpędzą w kompleksy. Zaraz mi tu pisz jak robisz taką masę i co te torty mają w środku.
Trochę żałuję, że te moje latorośle już takie duże, bo nie ma dla kogo takiej jadalnej choinki zrobić. Chociaż gdybym powiesiła jakieś czekoladki to na pewno amatorzy by się znaleźli.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim





