Tuberoza ( Polianthes )
Tak wygląda?piku pisze:A ja kupiłam pod nazwą tuberosa zupełnie inną roślinkę, ma kwitnąć na pomarańczowo, czy to możliwe
http://asclepias.homestead.com/tuberosa.html
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- edi78
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 maja 2008, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.To moj pierwszy post na forum chociaz czytam i korzystam z rad juz dawno ;) .Zaciekawil mnie ten temat i postanowilam napisac ,bo tej wiosny kupilam wlasnie cebule tuberosy ,ale ogladajac wasze zdjecia mam pewne watpliwosci czy to tuberosa.Liscie mojej roslinki nie sa takie jak wasze i stad moj niepokoj.Zreszta sami zobaczcie :

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- krysp50
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zapomniałam o tym temacie, a u mnie jedna cebula już przekwitła
Jak meldowałam, posadziłam cztery cebule. Jedna już w domu zaczęła wypuszczać pęd kwiatowy. Wyniosłam na balkon i zakwitła. Kwiat i jej zapach był prawie cały miesiąc - uczta dla oczu i .... nosa
Teraz jest gąszcz liści, ale jeszcze dwie cebule mają zgrubiałą łodygę, choć kwiatu jeszcze nie widać - nadzieja jest. Jedna cebula od razu podzieliła się na kilka drobnych pióropuszy i raczej nie zakwitnie. Mam nadzieję, że może dojrzeją malutkie bulwki po kwiatach i uda się je przygotować do kwitnięcia za ok. 3 lata.

Jak meldowałam, posadziłam cztery cebule. Jedna już w domu zaczęła wypuszczać pęd kwiatowy. Wyniosłam na balkon i zakwitła. Kwiat i jej zapach był prawie cały miesiąc - uczta dla oczu i .... nosa

Teraz jest gąszcz liści, ale jeszcze dwie cebule mają zgrubiałą łodygę, choć kwiatu jeszcze nie widać - nadzieja jest. Jedna cebula od razu podzieliła się na kilka drobnych pióropuszy i raczej nie zakwitnie. Mam nadzieję, że może dojrzeją malutkie bulwki po kwiatach i uda się je przygotować do kwitnięcia za ok. 3 lata.

Pozdrawiam Krystyna
-
-