To co najlepsze - szarotka w kuchni
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja śledzie marynowane uwielbia, ale takich jeszcze nie jadłam, może dlatego, że śledzik był na zagrychę 
  Na pewno wypróbuję. 
			
			
									
						
							Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- katharos
 - 1000p

 - Posty: 3057
 - Od: 4 sie 2012, o 12:16
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: małopolska
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Wódka w przepisie nawet mi odpowiada  
  ale czy koniecznie ta skórke ściągać trzeba  
  przecież to od pirona roboty a już by się jadło  
			
			
									
						
										
						- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kasiu ja myślę, że ta skórka dlatego do zdjęcia, żeby łatwo przez gardło przeszło, wiadomo na takim śledziku to skórka twarda jak jasny ....... A propos właśnie zlewałam moją "sake', robiłam ją pierwszy raz, ale muszę nieskromnie powiedzieć, ze wyszła super, nawet pięknie się wyklarowała, bez żadnych wspomagaczy, no i moc też ma. 
			
			
									
						
							Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- katharos
 - 1000p

 - Posty: 3057
 - Od: 4 sie 2012, o 12:16
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: małopolska
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Sake takie prawdziwe ryżowe  
  chyba o przepis poproszę  
			
			
									
						
										
						- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Takie prawdziwe ryżowe z rodzynkami i karmelem 
			
			
									
						
							Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Witam!zapisuję sobie wątek ,bo wiele fajnych przepisów,można będzie wyprobować choćby z okazji Swiąt 
			
			
									
						
										
						- katharos
 - 1000p

 - Posty: 3057
 - Od: 4 sie 2012, o 12:16
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: małopolska
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko gdzie to sake   
			
			
									
						
										
						- 
				gilgall
 - 100p

 - Posty: 119
 - Od: 4 lip 2011, o 17:33
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: małopolska okolice Tarnowa
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Pozdrawiam, Edyta
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Nareszcie znalazłam czas żeby podać przepis.
Polska sake, czyli wino z ryżu
1 kg ryżu
4 kg cukru
20 dag rodzynek
5 dag drożdży
8 l źródlanej wody
Do gąsiorka wsypać ryż i zalać syropem przygotowanym z 8 l wody i 3 kg cukru. Dodać rodzynki i drożdże. Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i postawić na 2 tygodnie w ciepłym miejscu.Po tym czasie z 1 kg cukru przygotować karmel (nie przypalić
 ). następnie ostrożnie zlać wino, dodać karmeli dobrze wymieszać. Przelać do opróżnionego gąsiorka i odstawić do sklarowania. 
U mnie klarowało się 3 tygodnie, później zrobię zdjęcie gotowego wina. Ma piękny złoty kolor (karmel) i działa z opóźnionym zapłonem, bardzo idzie w nogi.
 
Na kolację dziś zrobiłam mini pizze, a na deser muffinki z jagodami:
 
 

			
			
									
						
							Polska sake, czyli wino z ryżu
1 kg ryżu
4 kg cukru
20 dag rodzynek
5 dag drożdży
8 l źródlanej wody
Do gąsiorka wsypać ryż i zalać syropem przygotowanym z 8 l wody i 3 kg cukru. Dodać rodzynki i drożdże. Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i postawić na 2 tygodnie w ciepłym miejscu.Po tym czasie z 1 kg cukru przygotować karmel (nie przypalić
U mnie klarowało się 3 tygodnie, później zrobię zdjęcie gotowego wina. Ma piękny złoty kolor (karmel) i działa z opóźnionym zapłonem, bardzo idzie w nogi.
Na kolację dziś zrobiłam mini pizze, a na deser muffinki z jagodami:
 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- labka1
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 4410
 - Od: 4 wrz 2012, o 16:22
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Radom
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
U Ciebie rodzinka to zbyt wygodnie..maja wyrafinowane kubki smakowe a oczekiwania jeszcze większe.. 
 
Doprawdy nie rozumiem jak i kiedy robisz cokolwiek innego kochana poza gotowaniem???? A wiem że robisz milion rzeczy innych..w życiu tego nie pojmę..mam nadzieję,że noszą Cię na rekach i kłada dywan czerwony pod stopy...
 
Ja bym zażądała specjalnych względów..hahahahaha..za tyle roboty..
 
Fajne sake..ale ja spalę cukier..na mur-beton..przyznaję się publicznie do tego defektu..nigdy nie udało mi się zrobić karmelu z cukru...
 
ale kurczak wychodzi mi super ...podobno
 
Kurczak na ostro Proporcje na 8 dużych udek czyli ok 2kg mięska
Marynata:
pół szklanki oleju,
2 łyżki musztardy,
2 łyżki sosu sojowego,
4-5 ząbków czosnku,
1-2 cebule pokrojone niezbyt cienko w krążki lub jak kto woli..
pól opakowania słodkiej papryki w proszku,
pól opakowania przyprawy "Kebab" Prymatu,
papryka chilli najlepiej świeża 2 łyżki posiekanej drobno
4 ziela angielskie
4 listki laurowe (pokruszyć)
2-3 łyżki octu ryżowego, albo wina ryżowego...
 
zioła (ja sypie swoja mieszankę ogródkową) ale mniej więcej takie...majeranek, bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek...lub wg własnego smaku ale łącznie ok 2 pełne łyżki stołowe suszonych lub 4 świeżych.
Kawałki kurczaka całego lub tylko udek (przekrojone na pół) natrzeć sola i pieprzem . Resztę składników wymieszać w misce i pojedyńczo wkładać kawałki dobrze obtaczać w zalewie. Zostawić na noc!!!! minimum, moje stoją ok doby, robię dzień wcześniej.
Piec w tem 180st...po 45 min jeśli nie są ładnie wybarwione podnieść temperaturę i pilnować aż będą upieczone.
 
Musze to sprostować !
Oczywiście że zioła odpadają, nie stosować w tym zestawie, moje marynaty wymyślam sama....dlatego się pomyliłam
Wieczorem zrobiłam nowy zestaw...jak w niedzielę upiekę i będzie dobry podzielę się...
Smacznego!!!
			
			
									
						
										
						Doprawdy nie rozumiem jak i kiedy robisz cokolwiek innego kochana poza gotowaniem???? A wiem że robisz milion rzeczy innych..w życiu tego nie pojmę..mam nadzieję,że noszą Cię na rekach i kłada dywan czerwony pod stopy...
Ja bym zażądała specjalnych względów..hahahahaha..za tyle roboty..
Fajne sake..ale ja spalę cukier..na mur-beton..przyznaję się publicznie do tego defektu..nigdy nie udało mi się zrobić karmelu z cukru...
ale kurczak wychodzi mi super ...podobno
Kurczak na ostro Proporcje na 8 dużych udek czyli ok 2kg mięska
Marynata:
pół szklanki oleju,
2 łyżki musztardy,
2 łyżki sosu sojowego,
4-5 ząbków czosnku,
1-2 cebule pokrojone niezbyt cienko w krążki lub jak kto woli..
pól opakowania słodkiej papryki w proszku,
pól opakowania przyprawy "Kebab" Prymatu,
papryka chilli najlepiej świeża 2 łyżki posiekanej drobno
4 ziela angielskie
4 listki laurowe (pokruszyć)
2-3 łyżki octu ryżowego, albo wina ryżowego...
zioła (ja sypie swoja mieszankę ogródkową) ale mniej więcej takie...majeranek, bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek...lub wg własnego smaku ale łącznie ok 2 pełne łyżki stołowe suszonych lub 4 świeżych.
Kawałki kurczaka całego lub tylko udek (przekrojone na pół) natrzeć sola i pieprzem . Resztę składników wymieszać w misce i pojedyńczo wkładać kawałki dobrze obtaczać w zalewie. Zostawić na noc!!!! minimum, moje stoją ok doby, robię dzień wcześniej.
Piec w tem 180st...po 45 min jeśli nie są ładnie wybarwione podnieść temperaturę i pilnować aż będą upieczone.

Musze to sprostować !
Oczywiście że zioła odpadają, nie stosować w tym zestawie, moje marynaty wymyślam sama....dlatego się pomyliłam
Wieczorem zrobiłam nowy zestaw...jak w niedzielę upiekę i będzie dobry podzielę się...
Smacznego!!!
- 
				heliofitka
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 7919
 - Od: 2 cze 2010, o 11:02
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Małopolska
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorota ratuj   
   Plisss... 
 
Kupiłam sobie blaszkę w której wytłoczone są dzwoneczki i teraz szukam przepisu na pierniczki, a wszędzie są tylko na te wykrajane foremkami.
			
			
									
						
										
						Kupiłam sobie blaszkę w której wytłoczone są dzwoneczki i teraz szukam przepisu na pierniczki, a wszędzie są tylko na te wykrajane foremkami.
- elcia1974
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 9106
 - Od: 23 lip 2009, o 18:25
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: dolnośląskie
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Wczoraj miałam gości i wypróbowałam przepis na Jabłecznik cynamonowy bez tłuszczu
Wyszedł fajny, wilgotny, słodki i aromatyczny, więc dzielę się przepisem.
 
Składniki: 2 1/2 szkl mąki, 1 szkl cukru, 3 jajka, 7 średnich jabłek, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szkl bakalii (rodzynki, posiekane orzechy, skórka pomarańczowa)
Ja dodałam jeszcze 2 łyżeczki kakao naturalnego
Przygotowanie: Jabłka obrac i zetrzec na tarce, wymieszac z cukrem i bakaliami (dałam same rodzynki).
Odstawic na godzinę do lodówki.
 
Następnie po godzinie dodac do masy jajka, mąkę i pozostałe składniki. Dobrze zmiksowac.
Przełożyc do przygotowanej foremki.
 
Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 st C.
 
Wykorzystałam też pomysł Dorotki i dodałam do kremu do karpatki kostki galaretki.
Wstawię później zdjęcie.
			
			
									
						
							Wyszedł fajny, wilgotny, słodki i aromatyczny, więc dzielę się przepisem.
Składniki: 2 1/2 szkl mąki, 1 szkl cukru, 3 jajka, 7 średnich jabłek, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szkl bakalii (rodzynki, posiekane orzechy, skórka pomarańczowa)
Ja dodałam jeszcze 2 łyżeczki kakao naturalnego
Przygotowanie: Jabłka obrac i zetrzec na tarce, wymieszac z cukrem i bakaliami (dałam same rodzynki).
Odstawic na godzinę do lodówki.

Następnie po godzinie dodac do masy jajka, mąkę i pozostałe składniki. Dobrze zmiksowac.
Przełożyc do przygotowanej foremki.

Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 st C.

Wykorzystałam też pomysł Dorotki i dodałam do kremu do karpatki kostki galaretki.
Wstawię później zdjęcie.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
			
						Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- ewkapaw
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3610
 - Od: 10 sty 2008, o 09:18
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Szczecin
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
heliofitka  ,   a  może  spróbuj  te  pierniczki  
                                                                                                                                          http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3465606 
			
			
									
						
							Pozdrawiam   EWA
Spis linków
			
						Spis linków
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Iwonko mam 2 przepisy, które nadają się do takich foremek. Jeden z miodem, drugi tylko z cukrem. Kiedyś gdy dzieci były małe to robiłam takie pierniczki i wychodziły piękne i smaczne. Teraz już nawet zwykły piernik gości u mnie rzadko, bo nikt nie lubi korzennego smaku.
Wykopałam
  też przepis na taki staropolski piernik, gdzie ciasto robi się na 2 tygodnie przed pieczeniem. Nie wiem tylko czy wstawiać wszystkie, czy tylko wybierzesz sobie 1 i napiszesz który. 
Kasiu Twoje udka wyglądają smakowicie i z tego co wyczytałam to kombinacja przypraw akurat w guście moich chłopaków.
 
Elcia jak długo piekłaś ten jabłecznik?
			
			
									
						
							Wykopałam
Kasiu Twoje udka wyglądają smakowicie i z tego co wyczytałam to kombinacja przypraw akurat w guście moich chłopaków.
Elcia jak długo piekłaś ten jabłecznik?
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- elcia1974
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 9106
 - Od: 23 lip 2009, o 18:25
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: dolnośląskie
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko piekłam "na oko" i nie patrzyłam dokładnie na zegarek 
 , ale myślę, że spokojnie koło godzinki.
Jak już mi ładnie pachniało to wetknęłam wykałaczkę.
			
			
									
						
							Jak już mi ładnie pachniało to wetknęłam wykałaczkę.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
			
						Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe



 
		
