Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1081 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 64  
Autor Wiadomość
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 6 gru 2012, o 21:53 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Dojrzewa druga porcja kwasu na barszcz (po pierwszej zostały tylko wspomnienia) :;230
Obrazek
Wigilijna kapusta do pierogów ;:138
Obrazek
Oraz zagadka: Co to jest? :D
Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
katharos
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 6 gru 2012, o 22:00 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3156
Skąd: małopolska

 1 szt.
Cytuj:
Oraz zagadka: Co to jest?

Bimber :;230 albo co najmniej kapucha się kisi na bigos ;:224

_________________
Pozdrawiam Kasia Obrazek
Mój kawałek na ziemi
Moje domowe cz.1 cz.2 cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Niunia1981
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 6 gru 2012, o 22:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10842
Skąd: Lubicz k/Torunia

 1 szt.
Takie coś do przygotowania babki gotowanej?

_________________
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
katharos
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 6 gru 2012, o 22:08 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3156
Skąd: małopolska

 1 szt.
Myślałam że ktoś sie nabierze, ale nie, Monika trafiła :;230

_________________
Pozdrawiam Kasia Obrazek
Mój kawałek na ziemi
Moje domowe cz.1 cz.2 cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 6 gru 2012, o 22:09 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Brawa dla Moniki. Jest to rzeczywscie forma do babki gotowanej. Ma 23 lata.
Pewnie jej mama ma taka.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Niunia1981
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 6 gru 2012, o 22:27 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10842
Skąd: Lubicz k/Torunia

 1 szt.
Hurra ;:138 co wygrałam ??
PS. Mama ma taką ale nowszą ;:108

_________________
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elcia1974
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 7 gru 2012, o 16:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9934
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Dorotko śledzie z rodzynkami robimy według jednakowego przepisu. ;:136

A ja podam może przepis na śledzie, które czasami robię na różne imprezy na zakąskę- Śledzie z wódką ;:224

Potrzebne są 4 płaty śledzi marynowanych z których zdejmujemy skórkę i kroimy na kawałki.
Przekładamy do naczynia. Mieszamy 1 mały słoiczek majonezu z 2 łyżkami kwaśnej śmietany, 2 łyżkami keczupu,
1 łyżeczką musztardy (niekoniecznie), sokiem z połowy cytryny i 2- 4 łyżkami czystej wódki (według smaku).
Sosem zalewamy śledzika i przed podaniem wstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.

_________________
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 7 gru 2012, o 19:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3355
Skąd: WLKP
o kurcze ;:oj ale ciekawy przepis na śledziki.Ja za nimi nie przepadam ,ale...alkohol pewnie zniweluję przykry zapach tych ryb.Musze wypróbować koniecznieeee ;:196

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 7 gru 2012, o 20:49 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Ja śledzie marynowane uwielbia, ale takich jeszcze nie jadłam, może dlatego, że śledzik był na zagrychę :;230 Na pewno wypróbuję. :D

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
katharos
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 7 gru 2012, o 21:21 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3156
Skąd: małopolska

 1 szt.
Wódka w przepisie nawet mi odpowiada ;:306 ale czy koniecznie ta skórke ściągać trzeba ;:224 przecież to od pirona roboty a już by się jadło :;230

_________________
Pozdrawiam Kasia Obrazek
Mój kawałek na ziemi
Moje domowe cz.1 cz.2 cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 7 gru 2012, o 21:41 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Kasiu ja myślę, że ta skórka dlatego do zdjęcia, żeby łatwo przez gardło przeszło, wiadomo na takim śledziku to skórka twarda jak jasny ....... A propos właśnie zlewałam moją "sake', robiłam ją pierwszy raz, ale muszę nieskromnie powiedzieć, ze wyszła super, nawet pięknie się wyklarowała, bez żadnych wspomagaczy, no i moc też ma. :wink:

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
katharos
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 7 gru 2012, o 21:52 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3156
Skąd: małopolska

 1 szt.
Sake takie prawdziwe ryżowe ;:304 chyba o przepis poproszę ;:224

_________________
Pozdrawiam Kasia Obrazek
Mój kawałek na ziemi
Moje domowe cz.1 cz.2 cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 7 gru 2012, o 21:53 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Takie prawdziwe ryżowe z rodzynkami i karmelem :!:

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
goja94
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 8 gru 2012, o 17:46 
Offline
50p
50p
Postów: 84

 0 szt.
Witam!zapisuję sobie wątek ,bo wiele fajnych przepisów,można będzie wyprobować choćby z okazji Swiąt :wit


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
katharos
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 8 gru 2012, o 18:48 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3156
Skąd: małopolska

 1 szt.
Dorotko gdzie to sake ;:65

_________________
Pozdrawiam Kasia Obrazek
Mój kawałek na ziemi
Moje domowe cz.1 cz.2 cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gilgall
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 8 gru 2012, o 18:53 
Offline
100p
100p
Postów: 120
Skąd: małopolska okolice Tarnowa

 1 szt.
:wit To ja też ustawiam się grzecznie w kolejce po przepis na sake :D


Pozdrawiam, Edyta


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 8 gru 2012, o 20:01 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Nareszcie znalazłam czas żeby podać przepis.
Polska sake, czyli wino z ryżu
1 kg ryżu
4 kg cukru
20 dag rodzynek
5 dag drożdży
8 l źródlanej wody
Do gąsiorka wsypać ryż i zalać syropem przygotowanym z 8 l wody i 3 kg cukru. Dodać rodzynki i drożdże. Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i postawić na 2 tygodnie w ciepłym miejscu.Po tym czasie z 1 kg cukru przygotować karmel (nie przypalić :!: ). następnie ostrożnie zlać wino, dodać karmeli dobrze wymieszać. Przelać do opróżnionego gąsiorka i odstawić do sklarowania.
U mnie klarowało się 3 tygodnie, później zrobię zdjęcie gotowego wina. Ma piękny złoty kolor (karmel) i działa z opóźnionym zapłonem, bardzo idzie w nogi. :;230

Na kolację dziś zrobiłam mini pizze, a na deser muffinki z jagodami:

Obrazek
Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1081 ]  Idź do strony nr...        1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 64  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 31 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *