Magnolia Grandiflora (wielkokwiatowa)
Jeszcze tylko o magnolii
...kupiłem właśnie kilka nasion magnolii wielkokwiatowej-grandiflora... co wiemy o tym gatunku? kiedy zacznie kwitnać? ma rzeczywiście piękne wielkie kwiaty? łatwo wschodzi z siewki?
dziękuje za odpowiedzi
dziękuje za odpowiedzi
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Ukorzeniałam kilka sadzonek ciętych z bocznych pędów magnolii Susan, z pietką, dojrzewające, ale kora jeszcze zielona, u nasady początki brązowienia, chyba był to czerwiec, każdą do doniczki 2cz.torfu :1cz.piasku,okryłam folia tak,żeby nie dotykała liści. Duże liście skracałam o połowę.Większość się ukorzeniła do jesieni, ale niestety zostawiłam je takie niczym nie okryte na zimę i przemarzłyMariolka pisze:A w jaki sposób i czy komuś to się udało? Jakie najelepsze sa gałązki i jaka pora sadzenia?![]()
![]()
![]()
Pozdrawiam

Można też robić odkłady w ziemi ukorzeniłam tak po dwóch latach dla sąsiadki i jej od razu kwitła

Od rodziny dostałam m.soulangea odkład jednoroczny, miał 1 maly korzonek a gałąź spora, przycięłam i traktowałam jak sadzonkę ,żyje, nie przemarzła, puszcza pąki...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Poniżej link pokazujący sadzonki z "piętką" (iglastych)
http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... l%26sa%3DN
"Piętka" to kawałek zeszłorocznego pędu z którym odrywa się sadzonkę tegoroczną.
Myślę że dopiero w czerwcu/lipcu w tym roku będą dojrzewać tegoroczne pędy magnolii
http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... l%26sa%3DN
"Piętka" to kawałek zeszłorocznego pędu z którym odrywa się sadzonkę tegoroczną.
Myślę że dopiero w czerwcu/lipcu w tym roku będą dojrzewać tegoroczne pędy magnolii

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Magnolia Grandiflora (wielkokwiatowa)
Witam wszystkich ponownie...któż z Państwa udzieli mi odpowiedzi na moje pytanie?
Mianowicie...do odstanej wody wrzuciłem na dobę nasiona mojej magnolii grandiflora (25 szt.)jak się "wymoczą" planuję wysiać je do korytek ale jaka ziemia bedzie jej najlepiej sprzyjajaca czy moze być uniwersalna 1:1 z torfem i czy na dnie podsypać ją żwirem? na jaka głębokosć siać? ubijać ziemie czy tylko przysypac luźno nasionka?
moze powinienem tą ziemię czymś uzdatnić dodatkowo?
jak szybko powinny zakiełkować i kiedy mogę spodziewac się pierwszych kwiatów jeśli drzewka sa z siewki
dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Mianowicie...do odstanej wody wrzuciłem na dobę nasiona mojej magnolii grandiflora (25 szt.)jak się "wymoczą" planuję wysiać je do korytek ale jaka ziemia bedzie jej najlepiej sprzyjajaca czy moze być uniwersalna 1:1 z torfem i czy na dnie podsypać ją żwirem? na jaka głębokosć siać? ubijać ziemie czy tylko przysypac luźno nasionka?
moze powinienem tą ziemię czymś uzdatnić dodatkowo?
jak szybko powinny zakiełkować i kiedy mogę spodziewac się pierwszych kwiatów jeśli drzewka sa z siewki
dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Re: Magnolia Grandiflora (wielkokwiatowa)
Po 15-20 latach. Siewka nie przetrwa pierwszej zimy w gruncie.niedobry pisze:kiedy mogę spodziewac się pierwszych kwiatów jeśli drzewka sa z siewki