Trawy też będę u Ciebie podpatrywać. Marzy mi się trawa pampasowa
Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 12
- nena08
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 12
Mam kanny już drugi sezon i przędziorków nie widziałam.
, ale to kolejna roślina, z którą jest dużo zachodu.
Aniu, canny uprawiasz w donicach czy w gruncie? Trawa pampasowa jest przepiękna i kwitnie spektakularnie, ale u nas nie zimuje w gruncie... Oczywiście można próbować ją starannie okrywać, głównie przed wilgocią, która jest dla niej zgubna, ale bez gwarancji przetrwania... Uprawa pojemnikowa z kolei ogranicza jej wzrost, a zarazem kwitnienie, zatem pozostaje ją traktować jako jednoroczną, rosnącą jednak w gruncie.
Marysiu, sugerujesz, żebym chorutkiemu PanuM podała setkę z pieprzem?
Kasiu, szwedzkie kryminały to jest to!
Tarasowo do Twoich skrzyń koncepcja heliotropu z dodatkiem bieli (petunie?) bardzo do mnie przemawia 
Aga, wiklina z drewnem bardzo fajnie się komponuje, więc według mnie Twój pomysł na taras jest bardzo dobry... chyba jeszcze go nie pokazywałaś - może rzucisz jakąś fotką, dla zobrazowania całości?
Marysiu, sugerujesz, żebym chorutkiemu PanuM podała setkę z pieprzem?
Kasiu, szwedzkie kryminały to jest to!
Aga, wiklina z drewnem bardzo fajnie się komponuje, więc według mnie Twój pomysł na taras jest bardzo dobry... chyba jeszcze go nie pokazywałaś - może rzucisz jakąś fotką, dla zobrazowania całości?
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chętnie razem z Tobą będę planowac kanny. Mam 2-3 odmiany, ale jak pisałam, nie wiem jak uda mi się je przechować. Póki co wyglądają ładnie, ale przede mną jeszcze 4mies. i cała zima, więc nie wiem.
Myślałam je razem z daliami posadzic jak u Schmita w tej alei zakończonej ławeczką. Urzekło mnie to zestawienie, bo oba do wykopywania jesienią.
Myślałam je razem z daliami posadzic jak u Schmita w tej alei zakończonej ławeczką. Urzekło mnie to zestawienie, bo oba do wykopywania jesienią.
- nena08

- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Kanny uprawiam w gruncie. W tym roku część pędziłam i miałam kwiaty wcześniej niż sąsiadka, która uprawia je od wielu lat.
Mama uprawia kanny w donicach na tarasie, za moją namową. Muszę się dowiedzieć co z nimi zrobiła, bo ma je pierwszy rok.
Mama uprawia kanny w donicach na tarasie, za moją namową. Muszę się dowiedzieć co z nimi zrobiła, bo ma je pierwszy rok.
- Grazka226
- 1000p

- Od: 12 mar 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aguś myśle, że kanny to bardzo dobry pomysł, tylko one bardzo dużo potrzebują zasilania
Fakt, są piękne, ja mam u siebie karłowe ale moja mama miała takie cudaśne- ciemne liście i pomarańczowe kwiaty, pędziła je jak szalona, dorosły do 230 cm
naprawdę wyglądały pięknie 
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Nie, nie choremu kładzie się na piersi (chorej) dwa ziarnka pieprzu i uciera - nie będę Cię uczyła jak 
- aage

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Marysiu na naukę nigdy nie jest za późno....ale chyba z Nas każdy ma i zna te sposoby ucieraniaMaska pisze:Nie, nie choremu kładzie się na piersi (chorej) dwa ziarnka pieprzu i uciera - nie będę Cię uczyła jak
Aguś nie bij
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aguś a wiesz, nawet nie mam fotki całości tarasu, mam tylko zdjęcia fragmentu przy balustradzie, bo robiłam zdjęcia begonii...aguniada pisze: Aga, wiklina z drewnem bardzo fajnie się komponuje, więc według mnie Twój pomysł na taras jest bardzo dobry... chyba jeszcze go nie pokazywałaś - może rzucisz jakąś fotką, dla zobrazowania całości?
U mnie właśnie cały czas jest drewno i wiklina, ale chce mocno zwiększyć ilość jednego i drugiego
- E-mienta
- 500p

- Od: 21 mar 2011, o 18:22
Witaj Aguś
podczytuję, że przymierzasz się do kan i traw w donicach.
Fajnie. Ja tego lata dostałam wiele różnych odmian kan od Janusza drozda i przyznam, że do końca sezonu miałam je w sporych donicach. Zauważyłam, że jeśli posadzi się je wcześniej do donic to mogą wcześniej zakwitnąć (ale nie wiele wcześniej) tylko pozostaje kwestia trzymania skrzynek w ogrzewanym pomieszczeniu. W Twoim przypadku zapewne w grę wchodzi sadzenie po 15 maja i jeśli będzie to z kłączy to kwitnienie będzie późniejsze niż sadzonych do gruntu. Chyba że zainwestujesz w już podpędzone sadzonki.
Tu link do cudnych kan i myślę, że wybierzesz interesujący Cię odcień: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &p=3459679
Co do kupowania sadzonek i kłączy to znawcy twierdzą, że prawie zawsze są niezgodności odmianowe, chyba że rośliny kwitną i samemu można ocenić podobieństwo. Ja osobiście mam kany od forumowiczów i wszystkie odmiany są zgodne z opisami.
No i na zimę trzeba je wykopywać...
a trawy - to chcesz by zimowały w skrzyniach? Też planuję trawy w donicach - już część nasadzona, a w najniższej warstwie proponuję begonie - są niezniszczalne i ciągle kwitną!!!
moja donica - jak zechcesz to usunę fotkę

pozdrawiam!
Fajnie. Ja tego lata dostałam wiele różnych odmian kan od Janusza drozda i przyznam, że do końca sezonu miałam je w sporych donicach. Zauważyłam, że jeśli posadzi się je wcześniej do donic to mogą wcześniej zakwitnąć (ale nie wiele wcześniej) tylko pozostaje kwestia trzymania skrzynek w ogrzewanym pomieszczeniu. W Twoim przypadku zapewne w grę wchodzi sadzenie po 15 maja i jeśli będzie to z kłączy to kwitnienie będzie późniejsze niż sadzonych do gruntu. Chyba że zainwestujesz w już podpędzone sadzonki.
Tu link do cudnych kan i myślę, że wybierzesz interesujący Cię odcień: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &p=3459679
Co do kupowania sadzonek i kłączy to znawcy twierdzą, że prawie zawsze są niezgodności odmianowe, chyba że rośliny kwitną i samemu można ocenić podobieństwo. Ja osobiście mam kany od forumowiczów i wszystkie odmiany są zgodne z opisami.
No i na zimę trzeba je wykopywać...
moja donica - jak zechcesz to usunę fotkę

pozdrawiam!
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Przepraszam za "wylewność i elokwencję", to źle widziane w towarzystwie lingwistycznym. Na usprawiedliwienie mogę jedynie dodać, iż jestem inżynierem i poruszam się po jasno określonej skali
oraz fakt, że czuję się jak wymięty.
Dziękuję wszystkim za życzenia zdrowia i pozdrowienia
konsekwencja w działaniu... Płuca wypluwam...
Dziękuję wszystkim za życzenia zdrowia i pozdrowienia
Jule, byłem już dwa razy u lekarza. Nadal nie słyszy nic istotnego ale antybiotyk na kolejne 5 dni dałJule pisze:PanaM, koniecznie do lekarza zaprowadz
papier, jak i chusteczki ma to do siebie, że się kończy. Musisz być czujna mając w wyobraźni obraz konsekwencji... zasmarkanie może być mniejszym problememJule pisze:dobralam sie do papieru toaletowego
- magenta

- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt:
Oj to wyrazy współczucia, proszę się trzymać i wypoczywać.
Agu, u mnie też szpital się zaczął: starszy syn A. 38,9, a M. 36,9 ale bardzo słaby...
Agu, u mnie też szpital się zaczął: starszy syn A. 38,9, a M. 36,9 ale bardzo słaby...
dziękuję ale nie pijęMaska pisze:Agnieszko to banieczki i dwa ziarnka pieprzu !
-- 4 gru 2012, o 19:47 --
jestem żywotnie zainteresowanyMaska pisze:Nie, nie choremu kładzie się na piersi (chorej) dwa ziarnka pieprzu i uciera - nie będę Cię uczyła jak
chciałem kategorycznie zaprzeczyć obiegowej opinii prezentowanej tu przez Koleżankęmagenta pisze:M. 36,9 ale bardzo słaby...
znam doskonale, z codzienności przypadek gdy to płeć piękna w okolicy 36,8C zaczyna się przelewać przez ręce gdy ja do 37,5C funkcjonuję bez zmian
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Prawie wszystko zakopcowałam, zostało jakieś 25 róż, może mniej. Ciemno było
Biegałam z taczką tak szybko, że nie zdążyłam zmarznąć...