Z kim mam do czynienia?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
pierwszaczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2008, o 22:18

Z kim mam do czynienia?

Post »

Witam!

Jak moja "nazwa" wskazuje, raczkuję dopiero w sprawach ogrodowych. Tymczasem do mojego pokoju w Dzien Dziecka wprowadzila sie nizej prezentowana palma, ktorej gatunku nie znam, zaś mama - autor prezentu - zyskała od pani w sklepie tylko wiedzę w formie "Nie za dużo światła tej palemce" :wink: Z tego co zaobserwowałam na forum przypomina nieco daktylowca, ale odnoszę wrażenie, iż ma ciaśniej rozłożone liście. Ciężko mi określić, gdyż jest jeszcze malutka...
Stąd też moje pytanie - z kim mam do czynienia i jak mam dbac o nowego mieszkanca mojego pokoju, by nie wyrzadzic mu krzywdy? :D

pozdrawiam miłośników zieleni (i nie tylko) !
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Arwenka
100p
100p
Od: 30 kwie 2008, o 21:02

Post »

Wydaje mi się, że jest to sagowiec wygięty http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4094
pierwszaczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję!

W imieniu swoim i sagowca :)

pozdrawiam serdecznie!
pierwszaczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ratunku!

Moja roślinka źle reaguje na warunki, jakie jej przygotowałam... Postępuję według zasad pielęgnacji sagowca, a jednak coś jest nie tak. Może to jednak nie sagowiec? Albo cos źle zrozumiałam - nie wiem. Trzymam ją w pokoju bez przeciągów (wprawdzie okna są otwarte w upale, ale tak jest w całym domu). Podlewam co 3-4 dni i nie wystawiam na światło. Tymczasem lićie rośliny stały się żółte, blakną, a w niektórych miejscach stały się jak siano. Wygląda na to, że to reakcja na rzadkie podlewanie, ale przecież sagowiec nie lubi zbyt wiele wody...
Zupełnie nie wiem co zrobić i proszę o pomoc!

Załączam zdjęcie.

Dziękuję i pozdrawiam,

Dorota Obrazek
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na moje oko wygląda,że została poparzona przez słońce, ale mogę się mylić.
Waleria
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poparzenie słoneczne i zbyt dużo wody bym powiedział, podlewanie raz w tygodniu zdecydowanie wystarczy. Poczekaj może Andres74 coś jeszcze podpowie zna się na sagowcach dobrze. :D
pierwszaczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A czy może wobec tego stać na parapecie po zachodniej stronie domu? Czy raczej w zupełnie zacienionym miejscu? Bo poparzenie to zapewne wynik tego, że zaraz po zakupie, kiedy jeszcze myślałam, że mój sagowiec to palma, stał przez cały dzień na słonecznym tarasie, w pełnym słońcu...
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Raczej ustawiłbym go w miejscu jasnym ale nie bezpośrednio nasłonecznionym a na parapecie zachodnim będzie miał po południu zbyt intensywne słońce. :D
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

pierwszaczka pisze:A czy może wobec tego stać na parapecie po zachodniej stronie domu? Czy raczej w zupełnie zacienionym miejscu? Bo poparzenie to zapewne wynik tego, że zaraz po zakupie, kiedy jeszcze myślałam, że mój sagowiec to palma, stał przez cały dzień na słonecznym tarasie, w pełnym słońcu...
Tak się zawsze kończy wystawienie rośliny domowej na słońce. Po jakimś czasie wypuści nowe liście, a te będzie można obciąć.
ksenia85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 wrz 2012, o 09:26

Re: Z kim mam do czynienia?

Post »

Witam czy ktoś moze mi doradzic co mam robic mam sagowca i od jakiegos czasu usycha nawet małe listki które wypuscił a na łodygachsa ma małe białe pecherzyki które schodza po wytarciu letnia woda.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”