Moje marzenia -maniusika część III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje marzenia -maniusika część III

Post »

Ja robię podobnie, ale nie bawie się w mydła potasowe, tylko dolewam zwykłego płynu do naczyń w celu zwiększenia przyczepnosci. Czasem dorzucam trochę sody, albo mszyce pryskam sodą z octem :) Wszystkiego po trochu, "na oko" :) Roślinki lepiej radzą sobie z moimi miksturami niż oblężone przez szkodniki :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziewczyny super mikstury, wszystko wypróbuję na wsi.
Mam beczkę i będę działać. :wit
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Dobrze wiedzieć że można mydło zastąpić płynem do naczyń , ten zawsze jest w domu a po mydło muszę jechać do powiatu bo tam jest ogrodniczy .. Na mój ogród sporo robię tej gnojówki . Stwierdziłam że lepiej jest robić w mniejszych wiadrach 10 litrowych niż a beczce bo od razu całą wykorzystuję i mogę robić następną .. Mam takie dwa wiadra i mam gnojówkę przez cały sezon .. Ostatnią zużyłam pod przesadzane róże .. Miałam je dzisiaj okopać ale jest tak cieplutko i słonecznie że tylko pozbierałam kretowiska a róże nadal stoją zieloniutkie .. Te przesadzone dostały nowych listków , może im zima nie zaszkodzi ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Janeczko...dobry sposób. Te różne kupne środki drogie i nie zawsze skuteczne. ;:7 . Tylko u mnie z pokrzywą będzie problem. Innych chwaściorów do wyboru a jej mało gdzie widzę. Czy dużo jej potrzeba na taką miksturę. :?:
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja pielęgnuję swoją kępkę w ustronnym miejscu . posadziłam ją pod tują i pilnuję aby mi się nie rozłaziła .. Do 10 kładę prawie do połowy wiadra różnych zielsk .. polewam deszczówką i zostawiam na 3-4 tygodnie .. Po tym czasie nadaje się do oprysku .. Również w tym czasie podrasta następna pokrzywa i znowu zaczynam robić gnojówkę w drugim wiadrze .. tym sposobem mam ją na okrągło .. U nas sporo pokrzyw rośnie na rowie przy drodze ..
Mój album
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Janeczko. Już wiem..z sąsiadowego żywopłotu czasem do mnie przerasta, ja zawsze ciach sekatorem. Teraz pozwolę podrosnąć, ba nawet rozrosnąć ;:oj będzie na miksturę. ;:108
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Janeczko a już chciałam Ci podpowiedzieć abyś koleżankę poratowała i trochę korzeni wysłała...
U mnie sporo pokrzyw szczególnie na opuszczonych działkach bo gleby próchniczne i bogate w azot czyli mają się świetnie. Mam na mikstury ogrodowe, na suszenie i nawet kłącza wykopuje aby je wysuszyć i mieć na zestawy do herbat ziołowych.
Jak tam zima u Ciebie _ czy już przyszła ?
Zapowiadają ochłodzenie i opady śniegu od kilku dni a u nas dość przyjemna temperatura ale ciągle pochmurno.
Miłego weekendu ;:196
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu tego ziela chyba jest pełno wszędzie tylko trzeba go wypatrzeć ..
U mnie też jeszcze ciepło i mglisto ale już zapowiadają nadejście śniegu więc dzisiaj okopałam róże aby mi nie przemarzły .. Reszta stoi przygotowana do obsypania liśćmi aby gdy nadejdą mrozy zabezpieczyć je przed wymarznięciem .. Śnieg nie jest niebezpieczny ale lepiej aby przykrył wszystko przed mrozem wtedy żadne kwiaty nie przemarzną . Wczoraj pokazywali go w Czechach i naszych górach ,pomału i do nas dojdzie ..
Jak ja nie lubię zimy ,może przez to że nie można nic robić w ogrodzie ..
Mój album
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Ja przeciwnie do Ciebie bardzo lubię zimę a szczególnie gdy wszystko pokryje biały puch.
Wtedy jakoś mi lekko na duszy ale to pewnie psychika,że wszystko przykryte i przez jakiś czas zero problemu z roślinnymi alergenami...
Poza tym ogród to nie jedyna moja pasja a i w domu coś się zrobi bo wszelkie remonty itd zostawiamy właśnie na ten okres.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ubrałam choinkę z wnusiem i teraz odpoczywam ,za dużo gimnastyki przy ubieraniu , trochę się już od jesieni zastały ..
Mój album
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Witaj Janeczko w Nowym Roku ;:196
życzę Ci również dużo zdrowia i oby ten rok nie był taki dla naszych ogrodów jak ubiegły. :wit
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko..dużo zdrówka w Nowym Roku. ;:196 . Święta, święta i po świętach...do tego bez śniegu. ;:oj . U mnie pogoda bardziej przypomina przedwiośnie. Strach się bać co to będzie jak chwyci mróz. Oby najpierw spadła puchowa pierzynka aby roślinki nie pomarzły. :roll: Codzienne dodatnie temperatury plus ocieplenie jakie dostały boję się że mają teraz za ciepło. ;:7
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie wreszcie przyszło oziębienie bo kwiaty wiosenne już zaczęły pokazywać swoje kiełki a najładniej wypuściły swe listeczki orliki .. Może zimno trochę ich przy stopuje .. Szkoda aby nie zakwitły na wiosnę . Aby ten rok nie przyniósł nam dużych strat ..
Mój album
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Janeczko u nas dzisiaj cały dzień pada śnieg chociaż się trochę topi to i tak dzieciaczki mają ubaw. Moi też byli i lepili bałwana , a jakie wnuczki wróciły zadowolone i lekko przemoczone , ale buzie uśmiechnięte :D
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Janeczka u nas też spadł śnieg i bardzo dobrze bynajmniej obtulił roślinki a szczególnie noski tulipanów i narcyzów bo sporo już na wierzchu. Część okryłam igliwiem ale potem było cieplej i kolejne się pojawiły. Fuksyjki dla ciebie wypuściły w końcu korzonki ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”