Rozmnażanie żywopłotu z odrostów

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
kozariusz
50p
50p
Od: 20 maja 2008, o 17:17

Rozmnażanie żywopłotu z odrostów

Post »

witajcie
szukam pomocy na temat założenia żywopłotu
a dokładniej rozmnożenia ze starego doszło mi dodatkowo 3ary na działce i chciałbym aby działka była w ten sam sposób otoczona cała
od frontu mam tuje
natomiast z boku płot :) ale chciałbym założyć liściasty żywopłot
i tu moje pytanie w jakich miesiącach najlepiej pobrać szczepki czy jak to nazwać z innych roślin itd
czy od razu w ukorzeniacz i do ziemii??
na jak długo??
czy muszę przechowywać to w jakimś specjalnym miejscu??
i kiedy będę mógł wysadzić do ziemii??
proszę o pomoc
być może coś pominąłem ale proszę o wyrozumiałość
tych którzy mają doświadczenie w tych kwestiach proszę o dokładny opis co i jak robić
Kozariusz
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szczepki z innych roślin, ale JAKICH? Różne rośliny rozmnaża się w różnym terminie :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Betix75
50p
50p
Od: 16 wrz 2007, o 16:34

Post »

Witaj,
ja swój żywopłot (nie znam fachowej nazwy, ale to ten gatunek, który niestety zrzuca liście na zimę) sadziłam pod koniec maja ubiegłego roku. Sadzonki (zamoczone w wodzie aby nie zwiędły) otrzymałam od znajomych, którzy przycinali swój żywopłot. Każdą taką gałązkę "maczałam" w ukorzeniaczu, a nastepnie wkładałam w otworek zrobiony metalowym prętem i uciskałam ziemię wokół sadzonki. Sadzonki zywopłotu rozmieściłam w 2 rzędach (na tzw. krzyż). Następnie obficie podlewałam rano i wieczorem. jestem zadowolona ze swojego dzieła, tylko niewielki % sadzonek się nie przyjął. Dziś cieszę się z żywopłotu, który ma już ok. 50-60 cm :) Obecnej wiosny, mąż przyciął te zbyt wybujałe gałązki, które górowały nad innymi. Nie nawoziłam jeszcze żywopłotu. Jeszcze kilka lat i zasłonie się od ciekawski oczu oraz choć na troszkę wycisze hałas dobiegający z ruchliwej ulicy. Jedyny mankament to taki, że nie jest to gatunek zimozielony.

A tak namarginesie, jak nazywa się moja odmiana oraz jak nazywają się te, które nie pozbywają się listków na zimę ?

pozdrawiam
Tego na co za późno, tego szkoda...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Krzewów zrzucających liście jest straaasznie dużo, setki, a z odmianami to chyba tysiące. Bez zdjęcia nie da sie określić, jaki gatunek rośnie akurat u ciebie. Na żywopłot nadaje się naprawdę wiele roślin... A my możemy tylko zgadywać :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
kozariusz
50p
50p
Od: 20 maja 2008, o 17:17

Post »

LIGUSTR LIGUSTR
izulka_17
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2009, o 18:47

Jak rozsadzić żywopłot?

Post »

Witam. Jestem początkującym działkowcem i wcześniej nigdy nie zajmowałam się ogrodem. Mam tak myślę, że banalne pytanie dotyczące sadzenia żywopłotu. Jak sprawić aby ucięty przeze mnie żywopłot wypuścił korzenie? Dodam, że wczesniej zakupiłam ukorzeniacz i zamoczyłam w nim, po czym wsadziłam do wody. Minął od tego czasu ponad tydzień i ciągle nic.
Awatar użytkownika
Azarat
100p
100p
Od: 17 sty 2009, o 15:31

Post »

Jak to żywopłot? Czyli co? Chodzi ci pewnie o fragmenty roślin. Dokładniej o jakie? Najlepiej wstaw zdjęcia.
izulka_17
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Chodzi mi o taki zwykły żywopłot, który znajduje się praktyczniena każdym osiedlu mieszkalnym :http://img43.imageshack.us/my.php?image=zywoplot1.jpg. To nie ma być ozdobny, tylko taki, który osłoni moją działkę przed wścibskimi sąsiadami. Wzięłam sekator i ucięłam z takiego żywopłotu jego kawałki. Następnie końcówki wsadziłam do ukorzeniacza. Jak już wszystkie miałam w tym ukorzeniaczu wsadziłam je do wody. Niestety żadne korzenie mi nie wypuściły. Czy jest jakiś inny sposób, aby wypuściły one korzenie? Może powinnam je razem z tym ukorzeniaczem wsadzić od razu do ziemi?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak rozsadzić żywopłot?

Post »

izulka_17 pisze:Witam. Jestem początkującym działkowcem i wcześniej nigdy nie zajmowałam się ogrodem. Mam tak myślę, że banalne pytanie dotyczące sadzenia żywopłotu. Jak sprawić aby ucięty przeze mnie żywopłot wypuścił korzenie? Dodam, że wczesniej zakupiłam ukorzeniacz i zamoczyłam w nim, po czym wsadziłam do wody. Minął od tego czasu ponad tydzień i ciągle nic.
Po namoczeniu w ukorzeniaczu wsadza się do ziemi a nie do wody :wink:
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
izulka_17
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Jak rozsadzić żywopłot?

Post »

piku pisze:Po namoczeniu w ukorzeniaczu wsadza się do ziemi a nie do wody :wink:
Na pudełku z ukorzeniacza pisało, że należy wsadzić do wody, dlatego też tak zrobiłam :)
izulka_17
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czy ligustr może bez problemu rosnąć w miejscach zacienionych?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wszystko o ligustrze masz tutaj:
- Żywopłot z Ligustru
izulka_17
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję bardzo :)
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie jest potrzebny ukorzeniacz, wystarczy wsadzić do ziemi przyciąć czubek i długo nie trzeba czekać na efekty( u mnie były sadzone w różnych miesiącach- i zawsze z powodzeniem) jedna uwaga sadź rzadko, bo rozrasta się bardzo szybko...
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”