CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1

Zablokowany
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co mogę uratować - atak robali

Post »

Tsunade pisze: Więc postanowiłam powyrywać zdrowe fragmenty nieszczęśnika. I teraz pytanie - czy da się to ukorzenić, czy mogę się pożegnać z moim kaktusikiem?

Obrazek Obrazek
Ja kilka lat temu ukorzeniłam brodawkę Mammillaria plumosa. Dzisiaj to roślina o średnicy około 4 cm :)
Więc jak najbardziej powinnaś spróbować, bo jest duże prawdopodobieństwo.
Właściwie to przydało by się te fragmenty też opryskać jakimś owadobójem, tak na wszelki wypadek i powtórzyć za 2 tygodnie w razie jakby na brodawce zostały jakieś jaja.
onectica pisze:I ja mam pytanie - Echinopsis subdenudata stracił korzonki :? Pewnie za dużo podlany przy zbyt niskiej temperaturze, ale to już w zasadzie nieistotne. Cała kulka wygląda nieźle, dół też, jak na mój gust, raczej ok, stoi póki co luzem na zimowaniu z innymi, a pytanie mam takie - czy można go jakos sprowokować do wypuszczenia nowych korzonków i jak to zrobić?
Wkurza mnie wprawdzie od lat, ale mimo wszystko żal by mi go było wyrzucić..
Możesz spróbować podsypać mu do podłoża ukorzeniacz. Ja tak zrobiłam kiedyś z Neoporterią, której wełnowce zeżarły korzenie, po około miesiącu widać był nowe włośniki, ale nie dam sobie głowy uciąć czy to było działanie ukorzeniacza czy Neoporterka tak czy siak wypuściła by te nowe włośniki.

Jest i bardziej drastyczna metoda - odciąć wierzchołek pędu i ukorzenić. Echinopsisy łatwo się ukorzeniają - też to przerabiałam :wink: tylko z E. eyriesii - w przeciągu 2 tygodni wypuścił korzonki z walca osiowego pędu, oczywiście działo się to latem :)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2

Post »

Dzięki Inez, ciąć nie będę, tym bardziej, że to nie walec, a kulka, ale ten ukorzeniacz dobry pomysł :)
Ziemię tylko zraszać raczej, czy podlewać na całego?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Inez
500p
500p

Post »

Mój też był kulą, chyba nie wygląda to źle? :)
Obrazek

onectica pisze:Ziemię tylko zraszać raczej, czy podlewać na całego?
Nie podlewać na razie ;:185
Jak stoi w chłodzie i nie jest jakoś mocno przywiędnięty to ja bym nawet nie zraszała teraz, tylko za jakiś czas (za tydzień, za dwa).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Teraz to ja mu w ogóle daję spokój, leży i czeka

A Twój faktycznie całkiem fajnie wygląda, partyzant taki :)

Ja spróbuję swojego zaostawić jak jest, spód ma zdrowy, może się uda.
A jeszcze taka rzecz - ukorzeniacz jakis konkretny? Bo pani pytała co zamierzam ukorzeniać i zaproponowała taki do cyprysów ;:219
Pewnie lepszy taki niz żaden, ale pytam, bo nigdy nie używałam takich wynalazków do niczego jeszcze
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
ula_kwiaciarka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 paź 2012, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Gnicie kaktusa

Post »

chyba ważne, żeby przez jakiś czas nie podlewać.
Chętnie zapoznam się z regulaminem forum.
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Zwykły ukorzeniacz do wszystkich roślin i będzie okej ;:333
poz.Leszek
-----------------
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Zachorował jeden z moich gymnoków - G. doppianum. Dokładnie dwa odrosty, są bardzo miękkie i trochę ściemniały. Nie mam fotki i chyba nic nie będzie na niej widać. Sprawdziłam, korzenie są całkiem spore i suche.
I martwię sie o Matucana madisoniorum, też się zrobiła trochę miękka. Co mogę zrobić w tej sytuacji?
Na razie kaktusy stoją przy uchylonym oknie. W nocy temp. wynosi ok 8-15 stopni.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Jeśli korzenie są w porządku to raczej nie ma powodów do obaw. Kaktusy lubią zgubić zimą trochę wody i to nie jest jakiś wielki problem. Zatem w przypadku Gymnocalyicum nie powinno być powodów do obaw.

Jeśli matukana zrobiła się tylko lekko miękka i nie ma żadnych innych zmian, wycieków płynów, barwa naskórka pozostaje właściwa i nie ma jakiś lokalnych plam to także można taką zmianę zrzucić na normalny proces utraty wody w czasie zimowania. Tutaj jednak zwróciłbym uwagę na niskie temperatury. Matukany z północnych rejonów Peru wolą raczej nieco wyższe temperatury zimą i na Twoim miejscu starałbym się, by na stanowisku zimowym nie było chłodniej niż 8-10*C.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za pomoc ;:196 Uff :) Może faktycznie nic się nie dzieje. Matukanka wygląda normalnie.
Mathew
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 gru 2012, o 11:04

Post »

Witam!
we wrześniu w prezencie dostałem roślinę -niestety nie pamiętam jaką ma nazwę :(
Zgodnie z instrukcję podlewałem mało i rzadko i wszystko było ok. spadały jej pojedyncze liście
od ok 2 tygodni zaczęła bardzo szybko i w dużych ilościach gubić liście ;( najpierw zaczynają żółknąc na końcach a później odpadają zanim uschną
Będę wdzięczny za informacje :) Czy to już jej koniec? Czy uda się przywrócić do normalnego stanu?
z góry dziękuję za odpowiedź :)
a oto fotki tego nieszczęścia
http://imageshack.us/photo/my-images/85 ... 09251.jpg/
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj wywaliłam dwa asteriaki ;:145 Jeden chorował już od dawna i trzymałam go z daleka od innych. Pękł w dwóch miejscach, ale wyglądał w miarę dobrze. Nagle zmiękł, pojawił się biały nalot i wycieki.
Niestety asteriaki stojące na innym parapecie, dosyć ciepłym (20-15 stopni), również robią się miękkie od spodu i pojawił się biały nalot. Może grzyb. Poniżej fotka trzeciego, który wygląda podejrzanie. Pozostałe mają kwarantannę. Czy powinnam spryskać wszystkie środkiem grzybobójczym?

Obrazek
Inez
500p
500p

Post »

onectica pisze: A jeszcze taka rzecz - ukorzeniacz jakis konkretny? Bo pani pytała co zamierzam ukorzeniać i zaproponowała taki do cyprysów ;:219
Pewnie lepszy taki niz żaden, ale pytam, bo nigdy nie używałam takich wynalazków do niczego jeszcze
Najzwyklejszy ukorzeniacz :) ten mój ma wdzięczną nazwę "Korzonek" ;:202
marlek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 gru 2012, o 21:14

kaktus usycha

Post »

Witam!
Jak pewnie większość trafiających tutaj mam prośbę o pomoc. Sprawa dotyczy kaktusa (na zdjęciach). Otrzymałem go 2,5 roku temu (wczesniej był przesadzany), stał na parapecie przy oknie, w lecie wystawiałem go na balkon, podlewałem 1x/ 2 tygodnie - odstaną wodą z dodatkiem nawozu do kaktusów, poza sezonem wegetacji 1x / 3 tygodnie, niestety raz się przewrócił i trochę poobijał. Potem na szczycie pojawiło się coś ciemnego i zaczął usychać, obecnie już spora część jest sucha. Trochę tutaj czytałem- pewnie stanowisko mu nie służy, ziemia nie ta itd. Czy mogę go jakoś odratować? Czytałem, że można go obciąć- na jakiej wysokości (poniżej ostatnich plam?), kiedy (teraz czy na wiosnę), jak zabezpieczyć miejsce po cięciu?
Z góry dziękuję za poradę, bardzo mi na nim zależy, bo to prezent i smutno mi, że tak zmarniała przy mnie ta piękna roślinka...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
wiolaaa7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 paź 2012, o 14:01

Post »

Hej. Mam aloes tygrysi i od pewnego czasu coś się z nim dzieje. A mianowicie dolne liście brązowieją i tak jakby się marszczą. Usuwam chore liście, ale dalej dzieje się to samo ;/ proszę pomóżcie,bo jeszcze trochę i całkiem mi zmarnieje ;/ Dołączam zdjęcia aloesu a także jednego z usuniętych liści.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
karuszka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 gru 2012, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re:

Post »

xipe pisze:Odetnij chore części nożem do zdrowej tkanki, rany zasyp sproszkowanym węglem drzewnym, zostaw wierzchołki na 10-14 dni na parapecie do zabliżnienia ran i potem wsadź do lekkiego podłoża i postaw w temperaturze 10-15 st. C, nie podlewaj. Powinny się ukorzenić.
pozdrawiam Paweł
dzięki za miniporadnik. Kilka dni temu dostałam w spadku strasznie zaniedbanego kaktusa. Nie wiem jak można było go tak zapuścić. Mam zamiar przywrócić go do zycia.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”