Ogród piaskowy w Zakolu Wisły

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły

Post »

imwsz pisze:Godne podwójnego zastanowienia - czy faktycznie kolejna altana jest Wam niezbędna?
Ja też namawiam do wstrzemięźliwości :) Zakątek ławeczkowy będzie tańszy, a i urozmaici ogrodowe wnętrza... a może posadzić cisowy ekran i zamontowac na jego tle lustro/ciek wodny?
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Madziu :wit

Podglądam po cichutku Twoje poczynania z projektami , jeśli mogę to chciałabym coś dodać z własnego doświadczenia :wink:
W zeszłym roku mieszkałam w domu z wielkim ogrodem , stół i krzesła stały w pięknym miejscu, otoczone drzewami itp. Ale zrobienie imprezy było uciążliwe, to noszenie , donoszenie szklanek, talerzyków, zimnego piwa , dla mnie niewygodne,chociaż wszyscy goście pomagali .
W planach miałam zrobienie altany bliżej domu .

Tu w domu mam taras i jak dla mnie ,to lepsze rozwiązanie ,i dla gości blisko do lodówki i kibelka :wink:

No i jeszcze komary :evil: , im dalej od domu tym ich więcej :evil:

Altanę chciałabym dalej w ogrodzie, ale nie za dużą , do posiedzenia z kawą .
A nie myślałaś aby gdzieś wkomponować wodę , oczko, mały staw, jeśli masz dużo miejsca :D
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Ilonka Ty się moim M nie przejmuj i produkuj dalej pychotę :D

Dwie altany to żart oczywiście. Nie mam zamiaru się tak zabudowywać :)
Ławeczka jest w każdym szkicu brana pod uwagę, także 1 altana i 1 palenisko :D
Przepraszam jeśli wprowadziłam chaotycznym gadaniem w błąd :oops:

Aguś, kaskada i mini rzeczka mi się marzy i jest ona także brana pod uwagę w dalszej części planów, jak tylko wybiorę szkic do którego Pani P. ma się odnosić. Zakątek z ławeczką to oczywista oczywistość ;:167
Odnośnie dwóch altan napisałam powyżej :oops:

Iga, no co Ty powiesz? :lol: Zaskoczyłabyś mnie gdyby było inaczej :wink: ;:196
Ale wiesz, że ja cenie sobie każdą opinię i jeśli tylko chcecie poświęcić swój cenny czas na mój ogród to z góry bardzo dziękuję ;:180
Wymiary są mniej więcej takie ( patrząc od strony tarasu): od tarasu do końca płotu z lewej strony jest 70m, w poprzek 47m, prawa strona od końca domu do płotu 75m. Akacje jako element stały po prawej sa 26m licząc od końca działki i 6 m od płotu z prawej.
Jeśli sobie życzysz to mogę kilka kartek A-3 przywieźć z pustym planem działki 8-)

Kasiu
:wit
Komary to taka zmora, że tylko moskitiera w altanie nas ratuje :wink:
Oczko to niekoniecznie bo ja leniwa jestem ( chociaż przy dużych oczkach sa one podobno bezobsługowe)-temat do przemyślenia.
Kaskada, rzeczka jest jak najbardziej przeze mnie pożądana i gdzieś będzie ulokowana.
No widzisz, z altaną mam takie właśnie obawy, że za daleko.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Ja doskonale Magdę rozumiem, bo sama też długo zastanawiałam się nad miejscem na altanę. Ostatecznie jest bliżej, a drugi kącik - ławkowy dalej. Takie usytuowanie odpowiada całej rodzinie, tak zostanie. Dla mnie np. oprócz mojej wygody ważne były też koszty związane np. z pociągnięciem prądu, ilość budulca na ścieżkę do altany (bo chcę ściężkę) itd.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Madziu, z przyjemnością popracuję nad tym projektem. A Tobie na wieczory zimowe proponuję wątek do przejrzenia. Jest to co prawda watek różany, ale popatrz, działka co Ci przypomina. Wystarczy zmienić nasadzenia. Pomysły są doskonałe. My musimy tylko rośliny zmienić, bo klimat i ziemia inna.

Obrazek

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=32070

Miłego czytania ze zrozumieniem. :lol:
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Iwonka ;:196

Iga no moja działka- wypisz, wymaluj taka sama :shock: ;:215
Ty mnie przerażasz normalnie bo z taką precyzją potrafisz wynaleźć dobre przykłady :lol: , chyba nadmoce jakieś posiadasz...
Kochana, obyś ich nie straciła ;:196
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

No Madzia z takimi pomocnikami i propozycjami będziesz miała ogród,jak ta lala ;:108 Trzymam kciuki i nie stresuj się tak ;:196
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Dziękuję za wierność jak mnie nie było w siedlisku.
Widzę, że projekt już już. Mnie podobał się szkic 1i 4, jak większości zresztą. Uważam, że fachowe oko dużo pomogło. U mnie altana jest bliżej domu. Na końcu chcę mieć samotnię i ognisko. Będę wiernie kibicować powstawaniu ogrodu, zwłaszcza te odległości - 60m są mi bliskie, ale ja mam trochę dalej do końca działki od tarasu :roll: . Psy mam na podwórku, do ogrodu wchodzą ze mną.
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Podglądam ,czytam i bardzo jestem ciekawa jakie rozwiązanie wybierzesz . Nie wypowiadam się bo ze mnie żaden fachowiec a dziewczyny powiedziały już chyba wszystko . Zależy czego Ty chcesz ,najbardziej podoba mi się stwierdzenie że jeśli to ma być samotnia to altanka dalej a gdy miejsce tętniące życiem to bliżej :)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Magdziu będę Ci kibicować i podglądać twoje poczynania w ogrodzie :D :wit
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madzia, ja tez jestem zdania, że altana nie musi być przedłużeniem tarasu. Moja wprawdzie nie jest tak daleko od domu, bo to mała działka, ale wybrałam najdalej położony kąt na jej lokalizację. Laweczkę w otoczeniu roślin zawsże mozna zlokalizować bliżej, ale miejsce wypoczynku powinno być ustronne, tak mi się wydaje.
Projekt czwarty na razie wygrywa? :D
Miłego dnia :wit
Ps. Ogrod Moni-Vertigo (podany jako przyklad podobnej dzialki) już jest piękny, a jak się wszystko rozrosnie ;:138
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Madziu jestem już spokojna o Twój ogród , pod okiem Igi powstanie coś pięknego .
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Jestem tego samego zdania,co Genia ;:108
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Bardzo Wam Wszystkim dziękuję za pomoc ;:180

Na razie faktycznie wygrywa Projekt nr 4, ale ciocia Iga ma też jakiś pomysł- zobaczymy co w końcu z tego wyjdzie :D

Jestem niezmiernie wdzięczna za porady i dzielenie się Waszym doświadczeniem w zakresie umiejscowienia altany. Stwierdziłam po Waszych sugestiach, że na razie tak czy inaczej najważniejsze jest zrobienie na 'tip-top' pierwszej części tego projektu, czyli od strony tarasu tzw. "pierwszy pokój" oraz posadzenie drzew jako szkieletu reszty "pokoi". W trakcie używania tej pierwszej części oswoję się z odległościami, to pewnie altana TAM na końcu nie będzie mnie przerażać tak jak teraz.
Chyba, że będzie inaczej, ale to już zweryfikuje czas w miarę naszego użytkowania coraz większych połaci własnej działki. Dotychczas był tylko taras do kawy i imprez oraz ognisko przy akacjach po prawej stronie mniej więcej w połowie tej części działki- TAM się nie chodziło :lol:

Z kolei całkowicie już się oswoiłam z myślą ( nawet uważam to za rewelacyjny pomysł) eksmisji psów na przód działki. Faktycznie jak popatrzę na ten piach przed tarasem wydeptany przez nie to żałuję, że jeszcze nie mam tam trawnika, na który z przyjemnością wyszłabym latem bosą stopą a nie tylko na taras i nigdzie dalej, bo psy tam rządzą i tworzą pole minowe... A w miejscu, pod oknami, gdzie teraz chrapią mi w nocy i kopią dziury, będzie rosła lawenda i zioła ;:167

Niby takie oczywiste, prawda? A jednak dopiero dzięki Wam z tych spraw powolutku zaczynam zdawać sobie sprawę ;:196
Tak, lubię koty ;)
nazira
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 mar 2012, o 01:41

Post »

Hej Magda,

Zaznaczam , doczytam w weekend :twisted:

Cudny jesienny dymniaczek rzucil mi sie w oczy...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=57492" onclick="window.open(this.href);return false; <- moj ogrod, kiedys pewnie bedzie piekny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”