Jak piszą wszystkie dziewczyny, pomalutku działaj, i tak jest pięknie
Cynamonowy ogród ... dopiero będzie piękny ;-)
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Ewulku Cynamonowy, oglądam te Twoje Karpaty, ba!
nawet zbliżenie zrobiłam i ...
tak sobie myślę :
- skoro żółte na pryźmie, to może być glina w pobliżu
- skoro Ewa z Lubym uskutecznia kąpiele błotne na grządkach, to może podglebie z gliny
- skoro kopara na działce, to tanio można oczko zrobić, albo nawet i staw
a jeśli tak jest, jeżeli jest glinanka w poblizy lub cegielnia, lub glina w podglebiu, to koszt oczka/ stawu sprowadza się do wykopania dołu , wyłożenia go warstwą 20-30 cm gliny i ubicia jej.
Potem trochę ziemi/ piachu i woda.
Koniec, oczko gotowe.
;:6
Ale czy tak jest, to wiesz tylko Ty, Kochanie
- Cynamon

- Od: 24 mar 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hanuś Droga, czytasz w moich myślach, właśnie zapoznałam się z cenami folii do oczek, tudzież innych niezbędnych akcesoriów i nieco zbladłam
Zaczęłam rozmyślać, jak to z wdziękiem ominąć i jedyne co przyszło mi do głowy, to właśnie wykorzystać naszą glinę, którą mamy wszędzie "zamiast" ziemi. Problem tylko w tym, że nie wiemy jaka jest faktyczna zawartość gliny w naszej glinie 

- hanka55

- Kontakt:
O kurtełko fioletowa!!!!!
Ty Ewulku, naprawdę zrobiłaś oko!
Norrrrrrrrmanie, oczom nie wierzę.
Przeciez dopiero co, rozmawiałysmy na ten temat, a tu, już myk-pyk gotowy staw stoi.
Złota Rybka a priori zadziałała?
Wielka jesteś, naprawdę wielka .
;:54
Ogromnie się cieszę i teraz chyba czekamy na fotorelację z wykładania dna gliną ?

Ty Ewulku, naprawdę zrobiłaś oko!
Norrrrrrrrmanie, oczom nie wierzę.
Przeciez dopiero co, rozmawiałysmy na ten temat, a tu, już myk-pyk gotowy staw stoi.
Złota Rybka a priori zadziałała?
Wielka jesteś, naprawdę wielka .
;:54
Ogromnie się cieszę i teraz chyba czekamy na fotorelację z wykładania dna gliną ?
- hanka55

- Kontakt:
Jeśli nie wierzysz Kochanie, to wpisz w google " oczko z gliny"
"(...)Dno oczka wodnego można także uszczelnić gliną. Warstwę suchej gliny (kilkanaście centymetrów) należy ułożyć na dnie wykopu, wyrównać i polać niewielką ilością wody. Gdy glina spęcznieje, stanie się nieprzepuszczalna. Dno trzeba następnie wysypać żwirem, aby nie było zbyt śliskie. Prace można wykonać we własnym zakresie. (..)"
http://www.muratordom.pl/ogrod-i-otocze ... 2_4086.htm
Jak samemu zrobić oczko z gliny
"(...) 1. Niedoceniona metoda
Ozdobne zbiorniki wodne w ogrodach powstają najczęściej po uszczelnieniu wykopu: folią, siatkobetonem, bentonitem lub gotową formą z laminatu. Ale jest jeszcze jedna metoda uszczelniania - z wykorzystaniem gliny. Choć jest to sposób bardzo stary, został już raczej zapomniany. A szkoda, bo ma wiele zalet, przede wszystkim niski koszt i łatwość, z jaką można go zastosować samodzielnie. Bardzo ważne jest również, że tak utworzony zbiornik ma cechy zarówno zbiornika sztucznego (dno jest odizolowane od podłoża i woda nie podsiąka z gruntu), jak i naturalnego (uszczelnienie wykonuje się z całkowicie naturalnego materiału). W rezultacie w takim oczku o wiele łatwiej stworzyć i utrzymać równowagę biologiczną, ponieważ w warstwie gliny toczy się życie, w przeciwieństwie do warstwy folii czy siatkobetonu. Dlatego można nawet zrezygnować z instalowania filtra i pompy do natleniania wody......................(...) "
http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,63545,4218770.html
"(...)Dno oczka wodnego można także uszczelnić gliną. Warstwę suchej gliny (kilkanaście centymetrów) należy ułożyć na dnie wykopu, wyrównać i polać niewielką ilością wody. Gdy glina spęcznieje, stanie się nieprzepuszczalna. Dno trzeba następnie wysypać żwirem, aby nie było zbyt śliskie. Prace można wykonać we własnym zakresie. (..)"
http://www.muratordom.pl/ogrod-i-otocze ... 2_4086.htm
Jak samemu zrobić oczko z gliny
"(...) 1. Niedoceniona metoda
Ozdobne zbiorniki wodne w ogrodach powstają najczęściej po uszczelnieniu wykopu: folią, siatkobetonem, bentonitem lub gotową formą z laminatu. Ale jest jeszcze jedna metoda uszczelniania - z wykorzystaniem gliny. Choć jest to sposób bardzo stary, został już raczej zapomniany. A szkoda, bo ma wiele zalet, przede wszystkim niski koszt i łatwość, z jaką można go zastosować samodzielnie. Bardzo ważne jest również, że tak utworzony zbiornik ma cechy zarówno zbiornika sztucznego (dno jest odizolowane od podłoża i woda nie podsiąka z gruntu), jak i naturalnego (uszczelnienie wykonuje się z całkowicie naturalnego materiału). W rezultacie w takim oczku o wiele łatwiej stworzyć i utrzymać równowagę biologiczną, ponieważ w warstwie gliny toczy się życie, w przeciwieństwie do warstwy folii czy siatkobetonu. Dlatego można nawet zrezygnować z instalowania filtra i pompy do natleniania wody......................(...) "
http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,63545,4218770.html
Jestem pod wrażeniem warzywnika i namiotu. Ale będzie warzywek
Zaposisz na pomidorówke co ... ?
Przyszłam do Ciebie z wizytą za radą Hani. Mam podobną do Ciebie sytuację - też mam glinę w miejscu gdzie chcę zrobic oczko.
Będę Ci Ewuniu kibicowała i podglądała Twoje zmagania z oczkiem. A kiedy przyjdzie na mnie czas wykorzystam zdobytą tu wiedzę.
Jestem pod wrażeniem warzywnika i namiotu. Ale będzie warzywek
Zaposisz na pomidorówke co ... ?
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- hanka55

- Kontakt:
Cynamonowa Ewuś, zobacz CZEGO DOKONAŁA nasza Iza -liska
Ma oczko w godzinę !!!
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=256
Ma oczko w godzinę !!!
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=256