To co najlepsze - szarotka w kuchni
- sweety
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 14108
 - Od: 20 mar 2012, o 09:37
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: śląskie, Podbeskidzie
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
I smakują trochę jak frytki, jak rozumiem?
			
			
									
						
										
						- przemo1669
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 4054
 - Od: 27 cze 2011, o 11:06
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Wrocław
 - Kontakt:
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Aniu w połowie między frytkami, a chipsami, ale polecam posypać je papryką w proszku wtedy będą smakowały jak chipsy paprykowe
			
			
									
						
										
						- ewkapaw
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3610
 - Od: 10 sty 2008, o 09:18
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Szczecin
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Przemku  róże  piękne  . Wielkie  brawa  
			
			
									
						
							Pozdrawiam   EWA
Spis linków
			
						Spis linków
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Przemku róże przepiękne. Można się pokusić i spróbować zrobić chociaż łatwo nie będzie na pewno. 
 
Elcia żeberka na pewno wypróbuję, bo u mnie wszyscy je lubią. Najczęściej robię w miodzie, ale Twoje, czytając przepis wyglądają obiecująco.
			
			
									
						
							Elcia żeberka na pewno wypróbuję, bo u mnie wszyscy je lubią. Najczęściej robię w miodzie, ale Twoje, czytając przepis wyglądają obiecująco.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- jola1313
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 5412
 - Od: 21 sty 2012, o 14:41
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: okolice Suwałk
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
CIASTO Z TRUSKAWKAMI,SZYBKIE;szarotka66 pisze: Jolka jeśli możesz i nie jest to tajemnicą rodzinną to podaj przepisy na to z truskawkami, masę serową do bułeczek i te rogaliki, na pewno ktoś będzie chciał wypróbować, a ja na pewno.![]()
1szkl.mąki tortowej
1szkl mąki ziemniaczanej
5 jajek
1 margaryna stopiona(lub szkl.oleju)
1 łyżeczka proszku do piecz.
1 szkl cukru
cukier wanil.
Białka ubić,dodać cukier.Ubijać,dodać żółtka.Dodać przesiane oba rodzaje mąki i resztę składników.Wymieszać łyżką.Wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzch położyć sporo truskawek.Wielkie-przekroić.Ja truskawek daję dużo,tzn że prawie nie widać ciasta.Ale raczej 1 warstwę.
Piec ok 30-40 min w temp 180*
Można robić z truskawkami mrożonymi.Nie trzeba rozmrażać owoców!
Posypać pudrem.Pachnie cudownie.Moje dzieci uwielbiają.
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MASĄ KRÓWKOWĄ.
1kg mąki
4 jajka
5dkg drożdży surowych
łyżeczka proszku do piecz.
pół szkl kwaśnej śmietany
2 szczypty soli
2 łyżki cukru
200g masła(margaryny)-i tu dylemat,bo nie jestem pewna,ale może być około 400g.
Przepis zmodyfikowałam i nie wszystko przeprawiłam.A nie pamiętam już jak robiłam
Bo ja tak trochę na ''oko'' robię.Na wyczucie w dłoniach
Drożdże mieszamy ze śmietaną.Mąkę przesiewamy dodajemy jajka i stopioną margarynę,drożdże i resztę składników.Wyrabiamy ciasto,by odstawało od dłoni.Odstawiamy do wyrośnięcia.
Robiłam 2 wersje-1 gotujemy normalny budyń,studzimy i wkładamy do rogalików
2.Kupujemy puszkę mleka skondensowanego gotowanego(tzw.masę krówkową)
Gdy ciasto podrośnie,dzielimy na 8 części.Każdą część wałkujemy osobno (po kolei)na okrąg grubości ok.pół cm.placek dzielimy na 8 trójkątów (tnąc placek ''na krzyż'').Na obrzeża trójkątów dajemy po łyżeczce zimnego budyniu,lub po płaskiej łyżeczce masy krówkowej.Mi ta puszka masy akurat wystarcza na to ciasto.Nie trzeba kłaść więcej,bo masa podwaja objętość pod wpływem temp.
.Zwijać rogaliki (do środka koła).I zakręcić rogi,by nadzienie nie wypłynęło.Piec ok 15 min w temp.180*.Posypać pudrem.
Smacznego
Co do masy serowej do bułeczek,to przepisu nie dam
Gdyby ktoś robił te moje wynalazki i zrobil zdjęcia,to bardzo proszę o wstawienie
Przemku róże cipsowe tak piękne,że aż żal jeść
- jola1313
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 5412
 - Od: 21 sty 2012, o 14:41
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: okolice Suwałk
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
- elcia1974
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 9106
 - Od: 23 lip 2009, o 18:25
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: dolnośląskie
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Joluś ja bardzo chętnie wypróbuję te Twoje rogaliczki.  
  Wyglądają tak apetycznie, że aż mi w brzuchu zaburczało.  
 
To może i ja napiszę też coś na słodko. Ciasto mega smaczne, błyskawiczne i ekonomiczne
 
Placek maślankowy
5 szkl mąki, 1 1/2 szkl cukru, 4 jajka, 1 szkl oleju, 2 szkl maślanki, 1 duże (podwójne) op. cukru waniliowego,
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Osobno w dużej misce wymieszac wszystkie suche składniki ciasta: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
W drugiej misce zmiksowac jajka z maślanką i olejem. Mokre składniki wlac do suchych i zmiksowac na gładkie ciasto.
Będzie dośc gęste. I teraz można:
- upiec takie jakie jest,
- na wierzch posypac kruszonkę i upiec,
- 3/4 ciasta wylac na blaszkę, ułożyc dowolne owoce i zalac resztą ciasta,
- 3/4 ciasta zostawic jasne, do reszty dodac kakao i też upiec z owocami,
To ciasto piekłam też układając na nie masę makową i starte osączone jabłka, dodawałam do niego dowolne bakalie,
a także posypywałam wierzch wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.
Jednym słowem jest to przepis dla tych co lubią pokombinowac.
			
			
									
						
							To może i ja napiszę też coś na słodko. Ciasto mega smaczne, błyskawiczne i ekonomiczne
Placek maślankowy
5 szkl mąki, 1 1/2 szkl cukru, 4 jajka, 1 szkl oleju, 2 szkl maślanki, 1 duże (podwójne) op. cukru waniliowego,
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Osobno w dużej misce wymieszac wszystkie suche składniki ciasta: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
W drugiej misce zmiksowac jajka z maślanką i olejem. Mokre składniki wlac do suchych i zmiksowac na gładkie ciasto.
Będzie dośc gęste. I teraz można:
- upiec takie jakie jest,
- na wierzch posypac kruszonkę i upiec,
- 3/4 ciasta wylac na blaszkę, ułożyc dowolne owoce i zalac resztą ciasta,
- 3/4 ciasta zostawic jasne, do reszty dodac kakao i też upiec z owocami,
To ciasto piekłam też układając na nie masę makową i starte osączone jabłka, dodawałam do niego dowolne bakalie,
a także posypywałam wierzch wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.
Jednym słowem jest to przepis dla tych co lubią pokombinowac.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
			
						Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- 
				izabela14
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1208
 - Od: 15 lut 2012, o 12:39
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: małopolska
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
To ja już wiem co upiekę na niedzielę-rogaliki z masą krówkową-dziękuję 
			
			
									
						
							Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
			
						poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Oj dziewczyny same rarytasy , do tego łatwe i proste do zrobienia i o to chodzi. Rogaliki super, a maślankowy placek to będzie można zaraz wypróbować, bo mało pracochłonny. Zachęcam do wstawiania przepisów i fotek gotowych dań.
Ja na kolację proponuję:
Tosty z pieczarkami
chleb tostowy
0,5 kg pieczarek
1 średnia cebula
20 dag sera
sól, pieprz, łyżka oleju
Pieczarki umyć (ja nie obieram) pokroić w plastry podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wszystko przesmażyć. oprawić solą i pieprzem. Chleb tostowy ułożyć na blasze do pieczenia, skropić delikatnie olejem, ułożyć na każdą kromkę farsz, przykryć plasterkiem sera, zapiekać przez 10 min w temp 200*C. Pyszne z ketchupem lub ulubionym sosem.
			
			
									
						
							Ja na kolację proponuję:
Tosty z pieczarkami
chleb tostowy
0,5 kg pieczarek
1 średnia cebula
20 dag sera
sól, pieprz, łyżka oleju
Pieczarki umyć (ja nie obieram) pokroić w plastry podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wszystko przesmażyć. oprawić solą i pieprzem. Chleb tostowy ułożyć na blasze do pieczenia, skropić delikatnie olejem, ułożyć na każdą kromkę farsz, przykryć plasterkiem sera, zapiekać przez 10 min w temp 200*C. Pyszne z ketchupem lub ulubionym sosem.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Nolinka
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2256
 - Od: 28 maja 2012, o 09:54
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Białystok
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Na pewno smaczne, robiłam podobnie z bułeczkami kajzerkami, tylko jeszcze z dodatkiem kiełbaski. Smakuje jak pizza, a wymaga mniej nakładu pracy i czasu. to ja może podzielę się sposobem na pyyyszny obiadek z karkówki.
Karkówka z ziemniaczkami
karkówkę pokroić na niezbyt cienkie plastry, posypać przyprawami (najlepsza jest przyprawa do grilla) odstawić. Obrać ziemniaki, większe przekroić, wrzucić do garnka z osoloną wodą i ugotować na półtwardo. To ważne, nie mogą być za miękkie. W czasie gotowania się ziemniaków plastry karkówki obsmażyć na patelni na lekko złoty kolor i przekładamy równą warstwą na blaszkę, w której będziemy zapiekać. Odlewamy ziemniaki, lekko podsuszamy. Jeśli jest miejsce, to w garnku, jeśli nie, to przekładamy ziemniaki do miski i polewamy niewielką ilością oleju i posypujemy ulubionymi ziółkami i potrząsamy, żeby ziemniaczki pokryły się warstewką oleju. Ja najczęściej uzywam tymianku lub ziół prowansalskich. Tak przygotowane ziemniaczki wykładamy na karkówkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy aż ziemniaczki ładnie się zarumienią. Przepis wypróbowany dziesiątki razy. To jedeno z niewielu dań przy których nikt z moich domowników nie marudzi przy jedzeniu
			
			
									
						
							Karkówka z ziemniaczkami
karkówkę pokroić na niezbyt cienkie plastry, posypać przyprawami (najlepsza jest przyprawa do grilla) odstawić. Obrać ziemniaki, większe przekroić, wrzucić do garnka z osoloną wodą i ugotować na półtwardo. To ważne, nie mogą być za miękkie. W czasie gotowania się ziemniaków plastry karkówki obsmażyć na patelni na lekko złoty kolor i przekładamy równą warstwą na blaszkę, w której będziemy zapiekać. Odlewamy ziemniaki, lekko podsuszamy. Jeśli jest miejsce, to w garnku, jeśli nie, to przekładamy ziemniaki do miski i polewamy niewielką ilością oleju i posypujemy ulubionymi ziółkami i potrząsamy, żeby ziemniaczki pokryły się warstewką oleju. Ja najczęściej uzywam tymianku lub ziół prowansalskich. Tak przygotowane ziemniaczki wykładamy na karkówkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy aż ziemniaczki ładnie się zarumienią. Przepis wypróbowany dziesiątki razy. To jedeno z niewielu dań przy których nikt z moich domowników nie marudzi przy jedzeniu
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
			
						- przemo1669
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 4054
 - Od: 27 cze 2011, o 11:06
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Wrocław
 - Kontakt:
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Miło mi, że wam się podoba 
 
Moją mamę to tak wchłonęło, ze przez pół dnia robiła takie róże o smaku paprykowym
			
			
									
						
										
						Moją mamę to tak wchłonęło, ze przez pół dnia robiła takie róże o smaku paprykowym
- jola1313
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 5412
 - Od: 21 sty 2012, o 14:41
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: okolice Suwałk
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Myślę,że te Twoje róże są warte wypróbowanie-szczególnie na jakieś przyjęcie 
  
			
			
									
						
										
						- przemo1669
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 4054
 - Od: 27 cze 2011, o 11:06
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Wrocław
 - Kontakt:
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Jolu to jest nawet dla tych, co nie lubią tego typu potraw
A takie różyczki mogą bardzo udekorować jedzenie i dobrze smakować, choć przyznam się, że taka róża wyszła mi dopiero 3, a wcześniejsze to były chyba tulipany
			
			
									
						
										
						A takie różyczki mogą bardzo udekorować jedzenie i dobrze smakować, choć przyznam się, że taka róża wyszła mi dopiero 3, a wcześniejsze to były chyba tulipany
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Róże piękne, wiadomo, ale ja się czaję na karkówkę. Tak się składa, że u mnie mięsożerne łasuchy. Na obiad musi być mięcho, a na deser i do podjadania wiadomo coś słodkiego. W piątek moja starsza latorośl ma urodziny, więc będzie okazja do wypróbowania, może nawet kilku przepisów. 
			
			
									
						
							Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- agaM
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1346
 - Od: 23 kwie 2008, o 19:29
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Ostrołęka
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Oj kusisz tą karpatką 
 z galaretką mniam 
Mam prośbę.. napisałabyś może jak robisz swój budyń i potem masę budyniową do karpatki? Ślicznie dziękuję
			
			
									
						
										
						Mam prośbę.. napisałabyś może jak robisz swój budyń i potem masę budyniową do karpatki? Ślicznie dziękuję

 
		
