Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1081 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 64  
Autor Wiadomość
Nolinka
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 25 lis 2012, o 15:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2305
Skąd: Białystok

 1 szt.
A ja robię bajaderkę jako ciasto. Piecze się dwa kruche spody, jeden smaruje dżemem, a drugi przerabia na bajaderkę i wykłada na wierzch - też pycha, tylko troche bardziej pracochłonne. Twój przepis jest o wiele prostszy a smak na pewno wspaniały ;:333

_________________
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 25 lis 2012, o 16:45 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Przemuś :;230 , jesteś bardzo spostrzegawczy, a to jest efekt tego jak ktoś Ci nad głową stoi i pogania. Niestety edytować już nie mogę, więc niech tam sobie każdy sam tłumaczy jak chce. :D Oczywiście ma być posiekanych orzechów, bo ja posikanych też nie jadłam i raczej się nie skuszę.
Przypomniał mi się dowcip, ale nie bardzo pasuje do kulinarnego wątku. :oops:
Te bajaderki to rzeczywiście proste i szybkie do zrobienia są, a co też ważne można je zrobić z biszkoptu, który nie doczekał się np kremu tylko wysechł. Próbowałam i były pyszne.
Nolinko wstaw swój przepis, będzie do porównania smaku.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elcia1974
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 25 lis 2012, o 19:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9934
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Dorotko też robię takie bajaderki :heja
A przepisik na pastę tuńczykową pewnie się przyda, bo ja akurat tuńczyka bardzo lubię. Trzeba zanotowac. :tan

_________________
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nolinka
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 25 lis 2012, o 20:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2305
Skąd: Białystok

 1 szt.
Za zgodą Dorotki umieszczam przepis na nieco inną Bajaderkę
Ciasto:
3 i 1/3 szkl. m. pszennej
250g masła lub margaryny
1 i 1/5 szkl. cukru-pudru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na połowę i pieczemy dwa placki. Jeden w formie smarujemy kwasowatym dżemem. Drugi placek (można ciepły) kruszymy, dodajemy szklankę mleka, 1 łyżkę kakao i namoczone w alkoholu ok. 150g bakalii. Wykładamy na dżem, wyrównujemy powierzchnię i polewamy polewą czekoladową. Smacznego.

_________________
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
fiskomp
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 25 lis 2012, o 20:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1461
Skąd: podkarpackie 6a

 1 szt.
Dziś robiłam śmiatanowca z galaretkami, z twojego przepisu, jak tylko był gotow na tyle żeby kroić nożem, wszyscy mieli pilny interes w kuchni..... :D

_________________
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 25 lis 2012, o 21:05 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Basiu cieszę się, że wypróbowałaś przepis, mam nadzieję, że smakowało. :D
Nolinko dzięki za podanie przepisu ja na pewno wypróbuję może nawet już w piątek, bo mój syn ma urodziny. :D

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
fiskomp
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 25 lis 2012, o 21:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1461
Skąd: podkarpackie 6a

 1 szt.
Dorcia liczyłam, że będzie jutro do kawy choć malutki kawałek, ale ;:185

_________________
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
przemo1669
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 26 lis 2012, o 21:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4054
Skąd: Wrocław

 0 szt.
Dorotko i co ty na to, co ci wysłałem na PW, bo ja myślę, ze tutaj by zrobiło furorę ;:108

_________________
Zapraszam do nowej części
Wątek dla młodych ogrodników


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
manenka71
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 26 lis 2012, o 22:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2029
Skąd: pod Toruniem

 0 szt.
ja też sie zapisuje w tym watku bo najlepiej sprawdzone przepisy uwielbiam ,kiedys zrobilam ciasto z gazetki i nie wyszlo wogole

_________________
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
przemo1669
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 26 lis 2012, o 22:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4054
Skąd: Wrocław

 0 szt.
Marzenko to też zależy od źródła gazetki ja mam takie gazetki, w których wszystkie przepisy wychodzą perfekcyjnie

_________________
Zapraszam do nowej części
Wątek dla młodych ogrodników


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 26 lis 2012, o 22:38 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Przemku ten wątek jest na wszystkie ciekawe i sprawdzone przepisy. Nie tylko moje. Wstaw to cudo. ;:oj
Marzenko ja też najczęściej piekę ze starych przepisów, lub z tych nowych, ale poleconych przez kogoś, komu się udały. Zawsze to mniejsze ryzyko niewypału. :D

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
przemo1669
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 27 lis 2012, o 07:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4054
Skąd: Wrocław

 0 szt.
Dorotko ja wrócę ze szkoły to wkleję przepis obrazkowy ;:108

_________________
Zapraszam do nowej części
Wątek dla młodych ogrodników


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 27 lis 2012, o 14:33 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Zanim Przemek wróci ze szkoły to ja podam mój superszybki przepis na pyszną szarlotkę. Przepis ma na pewno więcej niż 30 lat. Nawet nie pamiętam skąd go wzięłam, ale jest tak niezawodny, że jak chcemy coś szybkiego i pysznego to jest to nr 1.
Bardzo szybka szarlotka z jabłkami jest to oryginalny tytuł. :D
0,5 kostki margaryny (12,5 dag)
15 dag cukru
3 jajka
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl mleka
2 kg jabłek
cynamon
łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania gotowej szarlotki

Jabłka obrać, pokroić w plasterki.
Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Utrzeć margarynę z cukrem i jajkami,wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Połowę ciasta wylać na blachę. Wyłożyć pokrojone jabłka, oprószyć cynamonem i łyżką tartej bułki. Wylać resztę ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180*C naokoło 1,5 godz. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z pieca.

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
przemo1669
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 27 lis 2012, o 16:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4054
Skąd: Wrocław

 0 szt.
Tyle się napisałem a tu nagle wszystko znikło ;:145

Różane Chipsy

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
A oto efekt końcowy
co o tym myślicie?
Obrazek

_________________
Zapraszam do nowej części
Wątek dla młodych ogrodników


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elcia1974
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 27 lis 2012, o 18:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9934
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Przemku gratuluję talentu i pomysłowości. Chipsy wyglądają pięknie ;:138 ale czy mi by się chciało je robic to już inny temat. :;230

Dorotko skoro mówisz, że mile widziane są sprawdzone przepisy to podaję przepisik na Ulubione żeberka mojego M :D
Sprawdzone i przetestowane też wielokrotnie z powodzeniem na różnych imprezach. Polecam!

Składniki: 1 1/2 kg ładnych żeberek wieprzowych, 3 duże cebule, 1 szkl bulionu (własnoręcznie ugotowanego lub z kostki),
1 szkl keczupu (wg smaku łagodnego lub ostrego), 2 łyżki octu, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka dobrej musztardy, 1 łyżeczka chilli,
3 duże ząbki czosnku, sól, pieprz

Przygotowanie: Żeberka pokroic na porcje i natrzec je dokładnie 2 ząbkami czosnku, przykryc i zostawic na noc w lodówce.
Nazajutrz obrumienic je z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu i przełożyc do rondla lub naczynia żaroodpornego z przykrywką jednocześnie przekładając żeberka pokrojonymi w plastry cebulami.
Osobno wymieszac keczup z bulionem, octem, cukrem, musztardą, chilli, pozostałym rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą
i pieprzem. Powstałym sosem zalac mięso. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temp. 180 st C przez
około 90 minut. Mięsko ma byc mięciutkie. :wink:
Smacznego!

_________________
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
przemo1669
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 27 lis 2012, o 18:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4054
Skąd: Wrocław

 0 szt.
Elu ale za to jaki efekt końcowy tej pracy
Moi koledzy się o to bili nawet :;230

_________________
Zapraszam do nowej części
Wątek dla młodych ogrodników


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
sweety
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 27 lis 2012, o 18:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 14303
Skąd: śląskie, Podbeskidzie

 więcej niż 1 szt.
Przemku - róże super. Niezwykle dekoracyjne. Chyba mogą stanowić dodatek do mięsa?

_________________
Ogród w dolinie cz. 12 - jesienne impresje
Spis moich wątków
Pozdrawiam Ania


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1081 ]  Idź do strony nr...        1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 64  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *