Mój ogródek "dwie ciutki za domem"- JSZFRED
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wklejam Ci także ściągę, do Twojego wątku, KochanaJSZFRED pisze:Haniu,
Co tak cicho siedzisz jesteś tam, nic się nie stało kobieto, odezwij się,
Haniu a co mam zrobić z tym sprzętem od pralki i pompką , aby tak ładnie "siurkało"
sorrki, że pytam ale jak sama nie zrobię to na swoich facetów nie mogę liczyc i tak się pukają w głowę co ja tam robię w tym ogródku, im to by trawa wystarczyła i jedno drzewo najlepiej duża wiśnia,(...)

Asoirku, już spieszę z objaśnieniem.
Pompka ma wystający pypeć/ rurkę ze sztywnego plastiku - tu w kolorze czarnym, sterczy na grzbiecie.

http://www.budzio.kk.e-wro.pl/trzmiel39002.jpg
Gdy pompka jest zanurzona w wodzie, to woda wpływa do niej/ jest zasysana przez silniczek, przez te jasne szczelinki. Przepływa przez wirnik ( jak we Frani) i wylatuje pod ciśnieniem czarnym pypciem na górze.
Sposoby wykorzystania pompki :
1. Można zrobić z niej fontannę, dokupując zestaw sztywnych przedłużek z rurek PCV i dziurkowany grzybek lub kupić pompkę z zestawem wytryskowym

http://www.budzio.kk.e-wro.pl/p500at2.jpg
2.Można jej użyć, jako podajnika wody pod ciśnieniem w ten sposób, że do czarnego pypcia podłącza się kawałek giętkiego węża, a jego konic wypuszcza tam, gdzie jest potrzebna płynąca woda ( kaskada lub siusiak).
My mamy większą pompkę akwarystyczną (bo play-stikowa wanna mała ok. 300l wody, więc starczy nam Atman 305 - 1200 l/ h ), więc do pypcia dopasowaliśmy kawałek węża ogrodowego

Jeden koniec jest założony na wcisk, na wyciągany ( na wcisk) pypeć pompy,

a drugi , przewleczony za kamieniami i wyprowadzony na kamienną półkę:

z góry to wygląda tak :

Inna opcja zakończenia, czyli wypływu wody z węża, to kaskadka.
Tu dawna wodopojnia, czyli kastra + mała pompeczka Aquela ( rozpada się w oczach).
Wąz jest ukryty pomiędzy płaskimi kamieniami.

Ważne !
Przy kaskadzie kamienie muszą byc ułożone pod skosem, by cała woda płynaca po nich, spadała do środka wanny. Można ułożyć je na zaprawie betonowej z uszczelniaczem ( woda szklaną ) lub tył wyłożyc szczelną folią.
Przy siurkaczu - wysokość spadającej wody musi byc mniejsza niż średnica oczka ( wtedy spadające krople wpadają do środka wanny , a nie na brzegi ziemne.
Podobnie z wytryskiem - wysokość wytrysku / fontanny musi być mniejsza niż średnica oczka.
Tyle wymyśliłam Asiorku, może coś Ci to pomoże.