Doświetlanie roślin pokojowych-
- socurek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 kwie 2009, o 02:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Doświetlanie roślin pokojowych-
Witam, ponieważ dzisiaj właściwie od rana za oknem jest szaro i ciemnawo, powrócił do mnie temat, nad którym od dłuższego czasu się zastanawiam. Mam mieszkanie na parterze, więc samo z siebie jest w miarę ciemne- a teraz dodatkowo światła, które wpada przez okna będzie coraz mniej. Obawiam się o zdrowie i życie roślinek, które stoją w głębi pokoju i tego światła mają naprawdę bardzo niewiele- zwłaszcza o piękne (odpukać!) benjaminki, które ostatnio dostałam od mamy. Już wcześniej zastanawiałam się, czy można ten pokój dla nich jakoś doświetlić? Ale bez montowania jakiegoś drogiego sprzętu, chodzi mi o to, czy mogę wkręcić sobie zamiast zwykłych żarówek jakieś takie, które bedą mogły dać tym kwiatkom dodatkową ilość sztucznego słońca. Czytałam podobne tematy, ale wszędzie była mowa o zakupie drogiego sprzętu, którego mnie dla kilku kwiatków hodowanych dla mojej radości, nie opłaca się kupować... Może jednak jest jakiś tani sposób żeby zorganizować dodatkową ilość życiodajnego światła?
Re: Doświetlanie roślin pokojowych- czy to możliwe tanim kosztem
Zbliżona do światła dziennego jest jarzeniówka. Do nabycia w każdym sklepie zoologicznym. Roślinki w akwarium jakoś nigdy specjalnie na nią nie narzekały i jest używana również w hodowlach. khm... konopi.
Ja zaczęłam pierwszy raz doświetlać. Nie znam jeszcze efektów.
Jutro wstawię fotkę
.
Jutro wstawię fotkę

- socurek
Byłabym wdzięczna za fotkę
być może będę mogła zaczerpnąć inspiracji... bo póki co nie bardzo mam wyobrażenie jak to powinno wyglądać... 

Wstawię, wstawię fotkę
. Teraz podam Ci dane:
Kupiona w sklepie elektrycznym.
Producent : OSRAM L 36W/77, dł. 1,20 m . Fluora - do doświetlania roślin. Produkująca światło dzienne- niebieskie. Jarzeniówka razem z belką nośną u nas kosztowała 50 zł.
Pozdrawiam cieplutko.

Kupiona w sklepie elektrycznym.
Producent : OSRAM L 36W/77, dł. 1,20 m . Fluora - do doświetlania roślin. Produkująca światło dzienne- niebieskie. Jarzeniówka razem z belką nośną u nas kosztowała 50 zł.
Pozdrawiam cieplutko.
- socurek
WOW, bardzo estetycznie to wygląda! Dziękuję za fotki i za wyczerpujące dane techniczne i cenowe
Też sobie coś takiego zafunduję...

- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Kontakt:
Osobiście polecam zwykle tylko jeden rodzaj żarówek, mianowicie HPS'y, ale to stosunkowo drogi wydatek, za to bardzo wydajny. Chyba jeden z najwydajniejszych jeżeli chodzi o emisję.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Doświetlanie zimą roślin egzotycznych w piwnicy
Witajcie młodzieży ;)
Nie długo moje roślinności częściowo trafią do piwnicy .
Zastanawiam się czy jak bym zakupił jakąś energooszczędną żarówkę 100 w to czy coś by dało ? . Mam akwarium i mniej więcej wiem ile trzeba świecić dziennie i jaka wydajność świetlówki musi być czyli : 1x 18 w 8500k i 1x 18w 4200k .
Co do palm , juk , bananowców wystarczyło by coś takiego ?
żarówka
Okno w piwnicy jest , rozmiar 80x70 . Temp maksymalna zimą +15
Pobór mocy: 3,5 watt
Napięcie: 230 V
Strumień świetlny:380 lm
Kolor światła: Zimna Biała
Żywotność : 30000h
Temperatura Barwowa: 6000 K
A może chodzi o lumeny ?
No nic czekam na odpowiedzi
Nie długo moje roślinności częściowo trafią do piwnicy .
Zastanawiam się czy jak bym zakupił jakąś energooszczędną żarówkę 100 w to czy coś by dało ? . Mam akwarium i mniej więcej wiem ile trzeba świecić dziennie i jaka wydajność świetlówki musi być czyli : 1x 18 w 8500k i 1x 18w 4200k .
Co do palm , juk , bananowców wystarczyło by coś takiego ?
żarówka
Okno w piwnicy jest , rozmiar 80x70 . Temp maksymalna zimą +15
Pobór mocy: 3,5 watt
Napięcie: 230 V
Strumień świetlny:380 lm
Kolor światła: Zimna Biała
Żywotność : 30000h
Temperatura Barwowa: 6000 K
A może chodzi o lumeny ?
No nic czekam na odpowiedzi

Maniak roślin egzotycznych 

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Doświetlanie palm - juk - bananowców w piwnicy
Jak dla mnie trochę zbyt mała żarówka. Może kup świetlówki T8 (day light - barwa zimno biała), umieścić w oprawie i powieś nad roślinami.?
Mam takie dwie świetlówki (każda o mocy 18 W) w terrarium, w którym rosną sadzonki. I sprawdzają się całkiem nieźle.
Nie wiem jak z palmami i bananowcami, ale juki u mnie w zimie stoją w ciemnym miejscu i nic się nie dzieje. Są jednak do zimowania odpowiednio przygotowane, czyli schłodzone i przesuszone.
Mam takie dwie świetlówki (każda o mocy 18 W) w terrarium, w którym rosną sadzonki. I sprawdzają się całkiem nieźle.
Nie wiem jak z palmami i bananowcami, ale juki u mnie w zimie stoją w ciemnym miejscu i nic się nie dzieje. Są jednak do zimowania odpowiednio przygotowane, czyli schłodzone i przesuszone.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- stalewiak
- Kontakt:
Witam . Ja wiem że świetlówki były by najlepsze ale mi chodzi o żarówkę led która daje 6000k czyli powinna chociaż w jakimś stopniu doświetlić na kilka godzin . Wiadomo świetlówki wiecej jedzą w a ledy nie .
Znalazłem jeszcze lepszą żarówkę led która daje 6500k .
No nic czekam może ktoś doświetlał takimi ledami i da znać
Znalazłem jeszcze lepszą żarówkę led która daje 6500k .
No nic czekam może ktoś doświetlał takimi ledami i da znać

Na bananowcach zimą się nie znam zbytnio.Juka w piwnicy na 100% zdechnie.Palma w piwnicy..obstawię 60%.
Jukka zimą potrzebuje chłodu i dużżżżżżżżżżżżżżżżżo światła więc żarówka i piwnica jej tego nie zastąpią.
Przy słabym oświetleniu,cieple,przy nadmiernym podlewaniu palma i juka zgnije,uschnie,zżółknie..
Przy juce...zimą..max 15-17 stopni,podlewanie 1 na 6 tygodni obficie kolejne podlanie aż ziemia przeschnie.
Z juką nigdy nie miałem problemu.Zapraszam do 6 części żeby obejrzeć moją.W ubiegłym roku oddałem siostrze bo się rozrosła,że nie miałem na nią miejsca.
Jukka zimą potrzebuje chłodu i dużżżżżżżżżżżżżżżżżo światła więc żarówka i piwnica jej tego nie zastąpią.
Przy słabym oświetleniu,cieple,przy nadmiernym podlewaniu palma i juka zgnije,uschnie,zżółknie..
Przy juce...zimą..max 15-17 stopni,podlewanie 1 na 6 tygodni obficie kolejne podlanie aż ziemia przeschnie.
Z juką nigdy nie miałem problemu.Zapraszam do 6 części żeby obejrzeć moją.W ubiegłym roku oddałem siostrze bo się rozrosła,że nie miałem na nią miejsca.

- stalewiak
- Kontakt:
Juk rigida , juka rostrata , trachycarpusy , mandarynke już tam zimowowalem i jakoś nie padły . Światło dochodzi tylko za mało kumasz. Widać że nie masz za dużo wiedzy o egzotykach 

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Jeśli juka w zimie nie rośnie, czyli jest odpowiednio do zimowania schłodzona, jeśli ma sucho, to nic się jej nie powinno stać. Moje juki w zimie stoją w kącie pokoju, w ciemnawym miejscu, w temperaturze około 16 stopni. I żyją.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
Temat bardzo mnie interesuje.Kopię w necie od paru dni, chciałbym stworzyć mini ogródek zimowy w niewielkim mieszkaniu. Jest to możliwe nawet w ciemnym zimą mieszkaniu.Koszt energii elektrycznej na 1 m kw. to ok. 18 zł na miesiąc.Chodzi tutaj o normalny wzrost i kwitnienie jak przy dostępie do światła latem. Jednak jest dość drogie rozwiązanie, 100 watowa lampa led z odpowiednim widmem światła kosztuje ok.1400 zł. Trwałość jest duża ok. 50 000 godzin co oznacza użytkowanie nawet 10 letnie. Nie mam jednak żadnego doświadczenia w tej materii .
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek