Prośba o ocenę stanu storczyka

majcik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 lis 2012, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Prośba o ocene stanu STORCZYKA

Post »

Cześć Wam,
miałam dać znać gdy będę przesadzać mojego storczyka. No to się odzywam. Miałam wątpliwości co do tego kiedy go przesadzić, czy jeszcze poczekać czy zrobić to teraz, ale zdarzył się wypadek (kot zwalił mi go z parapetu) i postanowiłam, że jak już wypadł z doniczki, to już przy okazji zrobię z nim porządek.
Korzenie po wyjęciu i namoczeniu wyglądały tak:
Obrazek

Obrazek

Okazało się, że nie było co obcinać, korzenie były żółte i zielone, wszystkie mięsiste :tan
Po wsadzeniu do doniczki storczyk wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Starałam się jak mogłam, żeby ta część jasna, "przyschnięta" była bardziej w podłożu, ale nie dałam rady, ledwo mieścił się do doniczki...
Staram się go też troszkę "naprostować" bo jest przechylony na jedną stronę, więc poparłam go patyczkiem do lodów z jednej strony ;:218

Obrazek

A tu widok z góry na nowy listek :tan
Obrazek

Będzie dobrze, prawda? :P
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Prośba o ocene stanu STORCZYKA

Post »

Majar ależ dziękuję ;D Jeśli chodzi o mój nowy nabytek, to ciągle stoi odizolowany i obserwuję go, ale odpukać, nic się złego nie dzieje :) Wręcz przeciwnie, rozwinął dwa pączki pomimo niewielkiej ilości światła, docierającego do niego ;)

majcik
no powiem Ci, ze korzenie rzeczywiście przedstawiają się bardzo dobrze :) w doniczce jakoś to wszystko tak nieciekawie wyglądało.. Storczyka pewnie pasowałoby odmłodzić i wtedy pozbyłabyś się tej suchej brody, ale jednocześnie wszystkich zdrowych korzeni, więc odpada.. Drugim wyjściem jest wybór większej a tym samym wyższej doniczki, lecz podłoże może wtedy schnąc za długo.. Myślę zatem, że dobrze zrobiłaś :) Może storczyk wypuści tyle nowych korzonków, że zasłoni tę suchą część :D tego życzę :D Widać, że będzie mu z Tobą dobrze ;)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”