Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
W Kanadzie padł nowy rekord dyni 910 kg
odmiana Dill?s Atlantic Giant.
Odmiana wprowadzona przez Howarda Dilla, który od 32 lat uprawia olbrzymie dynie. Jego dynie biły kilkakrotnie rekordy. W tym roku Ron Wallace ustanowił nowy rekord, ok. 910 kg.

Odmiana wprowadzona przez Howarda Dilla, który od 32 lat uprawia olbrzymie dynie. Jego dynie biły kilkakrotnie rekordy. W tym roku Ron Wallace ustanowił nowy rekord, ok. 910 kg.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
- 100p
- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Akurat takie "potwory" to mi się nie podobająTomek-Warszawa pisze:W Kanadzie padł nowy rekord dyni 910 kg![]()
![]()
odmiana Dill?s Atlantic Giant.

Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Zaczęłam czytać wątek o dyniach, tak jak inne wątki warzywne i powoli tak się wciągnęłam i zachwyciłam, że postanowiłam też spróbować z dyniami. Zaznaczam, że do tej pory ani jednej nie hodowałam, ani nigdy nie jadłam (no może dawno temu, taką zwyczajną i nie przypadła mi do smaku
). Uprawiałam natomiast cukinie i melony. No i zaszalałam
. Kupiłam 9 odmian, ale ogródek maleńki i teraz kombinuję, jak je zmieścić i rozmieścić
. Mam następujące:
C. maxima - Buen Gusto de Horno, Burgess Buttercup, Flat White Boer, Solor, Whangaparoa Crown
C. moschata - Chirimen, Hidemi, Lunga di Napoli
C. pepo - Melonette Jaspee de Vendee
Zaczęłam czytać ten wątek od pierwszej części, ale nie znalazłam informacji na temat tego, jak długie rosną im pędy, jak gęsto, jak duże są liście, krótko mówiąc ile zajmą miejsca. Chcę je posadzić na grządkach o szerokości 1m, co 1m, czyli rozstawa 1 x 1,3m. Które z nich można ewentualnie puścić na ukośne rusztowanie.

C. maxima - Buen Gusto de Horno, Burgess Buttercup, Flat White Boer, Solor, Whangaparoa Crown
C. moschata - Chirimen, Hidemi, Lunga di Napoli
C. pepo - Melonette Jaspee de Vendee
Zaczęłam czytać ten wątek od pierwszej części, ale nie znalazłam informacji na temat tego, jak długie rosną im pędy, jak gęsto, jak duże są liście, krótko mówiąc ile zajmą miejsca. Chcę je posadzić na grządkach o szerokości 1m, co 1m, czyli rozstawa 1 x 1,3m. Które z nich można ewentualnie puścić na ukośne rusztowanie.
- Tomek-Warszawa
Ja swoje dynie olbrzymie sadze w rozstawie 2x2m ale mam duży ogródek. Pędy dyń olbrzymich są długie ok 5m ale mogą mieć i ok 10m zależy od odmiany i gleby.
-
- 50p
- Od: 1 mar 2012, o 08:33
Napiszcie proszę które dynie polecali byście i dlaczego ;)
Najbardziej interesowały by mnie dynie o wadze około 2kg do 5kg
Napiszcie odrazu jaki okres wegetacji mają.
Dziękuję bardzo za pomoc ;)
Najbardziej interesowały by mnie dynie o wadze około 2kg do 5kg
Napiszcie odrazu jaki okres wegetacji mają.
Dziękuję bardzo za pomoc ;)
Jolu, dla dyń najczęściej podaje się 2-3m2 na 1 roślinę.
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Uwierzycie albo nie ale dzisiaj zrobiłam zupę z dyni z 2011roku,która przetrwała zapomniana w piwnicy.
To buternut.Co jakiś czas trafiałam na nią i zbierałam się do jej wyrzucenia bojąc się,że w środku to będzie zgroza.Jakież było moje zdziwienie
.Nie dość ,że skórę dało się kroić jak ogórek to w środku poza lekko podpsutymi nasionami piękny,zwarty,pomarańczowy miąższ.Reszta wiadomo-wylądowała w zupie.Już wiem,że w 2013 ta odmiana zagości u mnie na pewno.
To buternut.Co jakiś czas trafiałam na nią i zbierałam się do jej wyrzucenia bojąc się,że w środku to będzie zgroza.Jakież było moje zdziwienie

pozdrawiam
Alicja
Alicja
- Tomek-Warszawa
Dynie jak są dojrzałe,nieuszkodzone i są przechowywane w chłodnym miejscu to mogą długo leżeć bez straty jakości. Czy buternut intensywnie rośnie i czy smaczna?
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Skromna we wzroście to moja nie była.Ale znacznie mniej rozlazła niż taka zwykła,duża dynia,u mnie bez nazwy.
Co do smaku to dla mnie mało dyniowa,trochę bezsmakowa.Może inni mają lepsze o niej zdanie.
Co do smaku to dla mnie mało dyniowa,trochę bezsmakowa.Może inni mają lepsze o niej zdanie.
pozdrawiam
Alicja
Alicja
- Tomek-Warszawa
Ja miałem kiedyś odmianę Muscade de Provence. Jest plenna,miała sporo owoców i ładne liście w białe kropki. Dowiedziałem się że to ta odmiana przypadkowo( z internetu) bo kupiłem nasiona w siatce na bazarze dla papug. Jedno nasionko posiałem i miałem miłą niespodziankę tylko późno posiałem i nie zdążyły nasiona dojrzeć ale owoce już były duże z 8 kg ważyły.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ja mam Early Butternut (już drugi rok).
W chwili obecnej są pyszne - rozkroiłam i jadłam na surowo, koleżanki w pracy dały się nabrać, ze to melon
. W ubiegłym roku robiłam z niej przeważnie placki (dynia starta na grubej tarce, mąka, jajko, odrobina mleka, sól, cynamon), piekłam też plastry w piekarniku. Krewniak, który dostał ode mnie kilka sztuk robił podobno smaczną zupę.
Na krzaku miałam 5 (większych) do 10 (mniejszych) sztuk. Rośliny miały kilka metrów długości (> 6m).
Mam jeszcze jedną sztukę z 2011 roku
. Kiedyś ja rozkroję.
W chwili obecnej są pyszne - rozkroiłam i jadłam na surowo, koleżanki w pracy dały się nabrać, ze to melon

Na krzaku miałam 5 (większych) do 10 (mniejszych) sztuk. Rośliny miały kilka metrów długości (> 6m).
Mam jeszcze jedną sztukę z 2011 roku

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Jode22, z tych odmian najkrótsze pędy ma Hidemi, może więc mieć najmniej miejsca. Nieco dłuższe pędy ma Chirimen, Solor, Melonette Jaspee de Vendee i Whangaparaoa Crown. Zaliczyłabym je do odmian o pędach średniej długości. Chirimem i Hidemi mogą mieć owoce o wadze ok. 1,5 kg, Whangaparaoa ok. 3 kg., Solor ok. 1,5-3 kg, Melonette ok. 2 kg. Te odmiany można puścić ew. na podporę. Warto tylko zadbać o to, by ziemia nie było odsłonięta, bo będzie sucha. Przy suchej ziemi dynie dają mało owoców, są one też mniejsze wielkości. Ziemia powinna być przykryta np. słomą czy niezbyt grubą warstwą skoszonej, podsuszonej trawy.
Buen ? ma bardzo wysokie pędy, jak rabarbar, owoce są duże, mogą ważyć 10 kg. Nie nadaje się, by ją puścić do góry. To nie jest dobra odmiana do małego ogródka, bo może przykryć swoimi pędami niższe odmiany. Trzeba więc dobrze zaplanować jej miejsce. Owoce są bardzo atrakcyjne wizualnie i smaczne, ale odmiana potrzebuje trochę miejsca. Końcowe części pędów są już nieco niższe. Pędy ma długie. Flat White Boer ma najdłuższe z tych odmian pędy i owoce pojawiają się na ich końcach. Trochę trzeba poczekać na jej plony, ale przy sprzyjających warunkach mogą one być obfite. Owoce są duże i ciężkie, nie puszczałabym ich ogrodzenie. Burgess Buttercup ma średniej długości pędy, ale owoce nie są b. ciężkie, mogą iść. ew. na podpory. Lunga di Napoli na pędy średniej dlugości, ale może rodzić owoce znacznej wagi, mające np. kilkanaście kg. Ta odmiana nie nadaje się na podpory. Miałam ją kilka lat temu, jej plenność mnie zadziwiła, rodziła owoce jak Butternut.
Sadzę dynie w takiej mniej więcej odległości jak Ty. Jeśli tylko ziemia będzie urodzajna, zadbasz o dostateczną ilość pokarmu i wody, to plony mogą być satysfakcjonujące. U mnie są one mocno związane z warunkami atmosferycznymi. Dynie nie są u mnie podlewane, więc przy suchych latach wpływa to znacząco na wielkość plonu. Przy okazji ? dynie podlewa się rzadziej, ale intensywnie. Skąpe i często podlewanie spowoduje rozrośnięcie się korzeni w wierzchniej warstwie gleby i roślina będzie już skazana na ciągłą dostawę wody, nie będzie jej szukała głęboko. Podaje się, że na 1m2 trzeba dać ok. 25 l. Przy dużej suszy nie należy od razu podlewać dyni dużą ilością wody, bo owoce popękają (podobnie jest u arbuzów).
Karool, to masz dobrą piwnicę do dyni. U mnie Butternut przechowuje się do ok. kwietnia, ale wtedy ma już b. cienki miąższ. Skórka jest super, jak ogórek, doskonała do krojenia, ale komora nasienna robi się wielka, a miąższ ma ok. centymetrową grubość. U mnie jest po prostu za ciepło dla tej dyni.
Pawel-krasnik, a na czym Ci zależy? Na dyni uniwersalnej, czy słodszej? Nieodmiennie polecam Hokkaido, to dynia do wszystkiego.
Buen ? ma bardzo wysokie pędy, jak rabarbar, owoce są duże, mogą ważyć 10 kg. Nie nadaje się, by ją puścić do góry. To nie jest dobra odmiana do małego ogródka, bo może przykryć swoimi pędami niższe odmiany. Trzeba więc dobrze zaplanować jej miejsce. Owoce są bardzo atrakcyjne wizualnie i smaczne, ale odmiana potrzebuje trochę miejsca. Końcowe części pędów są już nieco niższe. Pędy ma długie. Flat White Boer ma najdłuższe z tych odmian pędy i owoce pojawiają się na ich końcach. Trochę trzeba poczekać na jej plony, ale przy sprzyjających warunkach mogą one być obfite. Owoce są duże i ciężkie, nie puszczałabym ich ogrodzenie. Burgess Buttercup ma średniej długości pędy, ale owoce nie są b. ciężkie, mogą iść. ew. na podpory. Lunga di Napoli na pędy średniej dlugości, ale może rodzić owoce znacznej wagi, mające np. kilkanaście kg. Ta odmiana nie nadaje się na podpory. Miałam ją kilka lat temu, jej plenność mnie zadziwiła, rodziła owoce jak Butternut.
Sadzę dynie w takiej mniej więcej odległości jak Ty. Jeśli tylko ziemia będzie urodzajna, zadbasz o dostateczną ilość pokarmu i wody, to plony mogą być satysfakcjonujące. U mnie są one mocno związane z warunkami atmosferycznymi. Dynie nie są u mnie podlewane, więc przy suchych latach wpływa to znacząco na wielkość plonu. Przy okazji ? dynie podlewa się rzadziej, ale intensywnie. Skąpe i często podlewanie spowoduje rozrośnięcie się korzeni w wierzchniej warstwie gleby i roślina będzie już skazana na ciągłą dostawę wody, nie będzie jej szukała głęboko. Podaje się, że na 1m2 trzeba dać ok. 25 l. Przy dużej suszy nie należy od razu podlewać dyni dużą ilością wody, bo owoce popękają (podobnie jest u arbuzów).
Karool, to masz dobrą piwnicę do dyni. U mnie Butternut przechowuje się do ok. kwietnia, ale wtedy ma już b. cienki miąższ. Skórka jest super, jak ogórek, doskonała do krojenia, ale komora nasienna robi się wielka, a miąższ ma ok. centymetrową grubość. U mnie jest po prostu za ciepło dla tej dyni.
Pawel-krasnik, a na czym Ci zależy? Na dyni uniwersalnej, czy słodszej? Nieodmiennie polecam Hokkaido, to dynia do wszystkiego.
- Tomek-Warszawa
Dużo osób tu chwali Hokkaido muszę ją posiać w nowym sezonie.