Apteka na działce

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
kikimora007
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lis 2012, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Apteka na działce

Post »

Ale czasem warto sobie przypomnieć zasady pisowni, zeby nie rozpowszechniać błędnych przyzwyczajeń. niektórych rażą błędy.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cieszą mnie Wasze wizyty i nowi goście, których interesuje uprawa roślin leczniczych we własnych ogrodach.
Jednak nie wszystko można uprawiać z racji warunków klimatycznych jak i ograniczonego miejsca dlatego też część ziół kupujemy w aptekach jako suszone lub w innej postaci.
Nie wyobrażam sobie tego,że mogłoby być inaczej dlatego cenię taką inicjatywę jak zorganizowanie petycji z myślą o obronie medycyny naturalnej

Petycja w obronie medycyny naturalnej!
http://iozn.pl/podpisz-petycje-w-obroni ... aturalnej/

iwona0042 - Iwonko to faktycznie Plektranthus amboinicum i dziękuję Halince,że mnie wyręczyła.
Mam sporo PW w rożnych sprawach więc mniej czasu na pisanie w wątkach.

kikimora007 masz rację,że pisanie nazwy rośliny z małej litery nie umniejsza jej cennych właściwości .
Jednak pisanie tych nazw z dużej litery na Forum Ogrodniczym gdzie rośliny są główną przyczyną naszej obecności nie uważam za błąd.
Cytuję z http://www.wiking.edu.pl/article.php?su ... ski&id=607
Piszemy małą literą:
?nazwy gatunkowe i potoczne zwierząt i roślin, np. owczarek niemiecki.
W nazwach specjalistycznych gatunków i odmian roślin, np. w tekstach botanicznych, pierwszy człon można zapisywać wielką literą, np. Fiołek wonny lub fiołek wonny

Mnie natomiast bardzo drażni brak polskich znaków w wypowiedziach a jeszcze bardziej zwracanie się do kogoś w formie pisemnej ... np Ty, Was, Wy, Ciebie ... pisane małą literą.

Epistolografia jasno określała zasady ale kto dziś je pamięta. Poza tym wygoda i nie komplikowanie sobie życia to zasady na teraźniejsze czasy, jednak mnie ciężko się do tego przyzwyczaić.
Wirtualny świat, korespondencja elektroniczna bardzo zmieniła nasz język a mnie się wydaje,że forma grzecznościowa, szacunek dla odbiorcy i kultura osobista użytkowników zawsze i wszędzie powinna obowiązywać.

Przepraszam, powyższe problemy omawiamy w wątkach utworzonych z myślą o rozstrzyganiu tego typu spraw - tu tematem są zioła więc na tym zakończę.
grazynarosa22 pisze:Krysia.....co sądzisz o oleju lnianym ???
Grażynko olej lniany to dar , z którego koniecznie trzeba korzystać tylko coraz trudniej dostać taki prawdziwy. Dotyczy to wyłącznie oleju nieoczyszczonego, tłoczonego na zimno z odmian wysokolinolenowych.
Specyfika dojrzewania wymaga większych nakładów pracy bo Len dojrzewa stopniowo - na dole są dojrzałe nasiona, a na górze jeszcze kwiaty. Kiedyś wyrywano go ręcznie i ustawiano w snopkach aby wszystko równomiernie dojrzało i wyschło. Obecnie hodowcy robią opryski po to aby przyspieszyć dojrzewanie, robi się to na 2 do 3 tygodni przed zbiorami więc chemia w czasie przetwarzania przechodzi do oleju ... przykre.
W uprawie są też nowoczesne odmiany, które zostały niemal całkowicie pozbawione tego cennego dla zdrowia kwasu (tzw. odmiany niskolinolenowe). Całe szczęście, że nadal są rolnicy, którzy tradycyjnie uprawiają z zachowaniem wszystkich wymogów dla zachowania jego cennych składników.
Kupuję w sklepie ze zdrowa żywnością i stosuję zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie.
Potrzebny jest w każdym wieku.
Namawiam córki aby dawały też swoim dzieciom.
Dzieci i młodzież :
1/ Niezbędny u uczących się dzieci, albowiem do prawidłowego rozwoju neuronów konieczne jest dostarczenie sporej ilości kwasów omega-3
2/ Zapobiega i wspomaga leczenie nadpobudliwości dziecięcej (zespół ADHD)
3/ Wspomaga równowagę hormonalną (trądzik)
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No właśnie-naczytałam się i kupiłam....zaczynamy pić....małemu daję z serem.....bo nie dobry (on ma adhd)
staremy do picia i ja też....tak lub tak....
i kupiłam synowi na łuszczycę....mały też ma
stary ma problemy żołądkowe-kiedyś miał wrzody
i też dla taty.....ma polipy na jel. grubym i żołądek nie trawiący-brak kwasów-tu nie jestem pewna czy może.....nie mam kogo zapytać...
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko faktycznie olej ma taki sobie smak i trzeba się do niego przyzwyczaić. Dziwne ale mnie nie przeszkadza i często właśnie ten olej wykorzystuję do rożnego typu sałatek na zimno.
Jego właściwości zdrowotne zbadane przez niemiecką uczoną, doktora nauk przyrodniczych i biochemii, Joannę Budwig zaowocowały stworzeniem diety z mnóstwem ciekawych przepisów - może coś znajdziesz dla siebie i dzieci.Ponoć najlepiej wchłaniany jest w postaci emulsji (majonezy, sosy) spożywanych razem z produktami wysokobiałkowymi i stąd te kombinacje.
Smaki takie sobie ale czasami dodając coś zmienisz smak nie zmieniając jego zdrowotności. Przy dzieciach trzeba się nagimnastykować zanim coś zjedzą.

Olej dla Twoich panów na układ trawienny raczej dobrze.Rozumiem,że obaj mają problemy z trawieniem z racji niedokwaśności soku żołądkowego czyli odpowiednia dieta i trochę kontrolowanego zakwaszania - można by spróbować octem jabłkowym własnej roboty a jabłka w tym roku wyjątkowo obrodziły. Przy okazji porządna dawka witamin się trafi...
UKŁAD TRAWIENNY:
Szczególny skład oleju lnianego wspomaga procesy trawienne, aktywizuje przemianę materii, co może zapobiegać tworzeniu się kamieni żółciowych, a nawet powodować ich rozpuszczanie.
Wzmacnia regeneruje i osłania błony śluzowe na całej długości układu pokarmowego i wydalniczego (hemoroidy).

Widzę,że zadziałałaś kompleksowo a czy próbowałaś przy łuszczycy dla syna tabletki SUFRIN ?
To w 100% naturalny preparat głównie z bio-siarki wzbogaconej olejami ? piniowym i lnianym.
Korzystam z nich ze 3 razy w roku tak po 2 miesiące z racji dolegliwości reumatycznych i zwyrodnieniowych. Jestem z nich bardzo zadowolona.
W ulotce napisano,że pomagają też w zaburzeniach funkcji wątroby i dróg żółciowych, zmianach skórnych ( trądzik, łuszczyca, egzemy ) i wielu innych ale nie będę się tu rozpisywać bo nie planuję ich reklamować ... :;230 Wejdź do apteki i poczytaj ulotkę lub w sieci.
Aha... i procesy starzenia opóźnia i takie tam różne inne ciekawe ... ;:131 czyli warte zainteresowania.
Tak z ciekawości pytam jaki masz % wielonienasyconych kwasów tłuszcz. omega-3 ?
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Olej lniany należy należy mieszać z białym serem, zrobić pastę do smarowania.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak.....ja już to wsio wyczytałam ;:215 taty żoładek nie produkuje kwasów a starego nie wiem co mu jest bo on nie przebadany...ale często łyka malox.
Ja nabyłam dwa oleje
1.z oleofarm-1/2 l a wnim jest w 100 ml 4,5 g omega-3
2.do diety dr Budwig w 10 ml jest 5,09 omega-3 (ten mam litrowy)
o tym dowiedziałam się dopiero jak już oleje miałam w domu....wiem że omega 3 powinno być jak najwięcej....
u nas raczej nie ma od producentów bezpośrednich-ale zapytam jeszcze na targu-skąd oni mają....tato mówił że widział.
Dziękuję Krysia ;:196
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko PW w sprawie oleju
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko nasi panowie niezbyt chętnie chodzą do lekarza a szkoda bo jak juz pójdą to czasami jest na niektóre sprawy za późno. Z moim tez podobnie ale on ma mnie z czego bardzo się cieszy i nadstawia "dzioba" na niektóre mikstury ... :;230
U Twego męża można w prosty domowy sposób zrobić test na niedobór kwasów żołądkowych.

A przy okazji jak już tu się plączę to może przypomnę mądry w składzie syrop dla dzieci i dorosłych akurat odpowiedni na jesienny czas i gnębiące nas infekcje.

SYROP Z CEBULI SZAŁWII I TYMIANKU

Syrop z cebuli pewnie każdy z nas zna - smak i działanie a także to, że bardzo łatwo można go zrobić. Poniżej podaje inną kombinację z 3 składników.

Cebula
Jej zapach i wła­ści­wo­ści bak­te­rio­bój­cze  wyni­kają m.in. z zawar­to­ści związ­ków siarki, które są aktywne nawet w bar­dzo małych stę­że­niach. 
Cebula dostarcza nam też witaminę C, można też dzięki niej uzu­peł­niać nie­do­bory wita­min A, B1, B2, PP, a także wielu mikro­ele­men­tów, przede wszyst­kim cynku, waż­nego czyn­nika w odpor­no­ści prze­ciw­wi­ru­so­wej, selenu ? czyn­nika prze­ciw­miaż­dży­co­wego, fos­foru ? budulca kości, żelaza ? skład­nika hemo­glo­biny, czer­wo­nego barw­nika krwi i pod­sta­wo­wego prze­no­śnika tlenu, oraz wapnia

Tymianek
Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a ponadto działa wzmacniająco. Zalecany jest przy różnego rodzaju chorobach i infekcjach górnych dróg oddechowych.
Wywar z tymianku pomocny jest również przy leczeniu dysfunkcji układu pokarmowego, pomaga też na wzdęcia.

Szałwia
Posiada sporo właściwości - między innymi ma działanie przeciwzapalne, dezynfekujące, a nawet przeciwcukrzycowe. Przeciwzapalnie działa zarówno wewnętrznie (spożywana w postaci naparów), jak i zewnętrznie . Skutecznie hamuje rozwój bakterii w organizmie i blokuje toksyny bakteryjne. Ponadto, obniża poziom cukru we krwi.

Działanie tymianku i szałwii jest dużo skuteczniejsze gdy występują razem.
Ich podstawowym atutem jest działanie bakteriobójcze, dzięki czemu łagodzą zapalenie gardła, dając ulgę w bólu.
Można je stosować przez dłuższy czas profilaktycznie i doraznie gdy jesteśmy przeziębieni bo pomogą w walce z wirusami.

Szałwię można stosować do płukania gardła, tymianek po zaparzeniu świetnie rozgrzewa organizm.

Składniki do przygotowania syropu :
- szklanka wody,
- cebula
- łyżka suszonego tymianku
- łyżka suszonej szałwii
- garść cukru ( mile widziany brązowy a jeszcze lepiej 5 łyżek miodu)

Posiekać na drobno cebulę i wraz z pozostałymi składnikami zagotować w rondelku, mieszając od czasu do czasu pilnować by wywar nie zaczął wrzeć.
Całość przestudzić i przecedzić przez jałową gazę lub gęste sitko.
Jeżeli zamiast cukru planujemy uzyć miodu, to nie należy go gotować, tylko dodać do mieszanki dopiero po przestudzeniu.
Gotowy syrop przechowywać w szczelnie zakręconym słoiku w lodówce.

Stosować :
Profilaktycznie syrop wystarczy zażywać 1 raz dziennie, 1 łyżkę stołową, przed posiłkiem.
Podczas choroby, dawkowanie zwiększamy do 3 razy dziennie.

Właśnie się skończył i idę zrobić kolejny do czego i Was namawiam.
kikimora007
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lis 2012, o 11:09

Post »

Wielką literą należałoby pisać
Żywokost lekarski, a jeśli żywokost, to tylko małą literą.
I nie ma tu różnicy czy forum ogrodnicze, czy medyczne, czy też gier piaskownicowych :)
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56

Post »

Kupiłam ostatnio olej lniany.Pisze ze w 100 ml zawiera m.in. 82 g kwasów nienasyconych w tym omega 3 - 53 g, a omega 6 - 15 g. Czy to dużo czy mało? I ile dajecie średnioa za litr takiego oleju? Ja go kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością więc myślę, ze trochę przepłaciłam...buuuu...ale czego nie robi się dla zdrowia. ;:138
Krysiu dziękuję za nowy syropek...Coś bierze mojego trzylatka -zaczął dzisiaj kaszleć i czółko takie lekko za ciepłe ma więc mu go zrobię na początek...miłej niedzieli życzę wszystkim
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Według tego co wiem masz dobry olej-tak Krysia????
powinno być sporo więcej omega -3 od omega-6
i tak widzę jest u Ciebie....
przepłaciłaś znaczy ile dałaś za 1/2 litra?
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p

Post »

20 zł za pół litra
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To cena ok-ja w aptece dałam 22....a są jeszcze droższe.....a TY przynajmniej masz dobry ;:223
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p

Post »

Grażynko a pijesz go tak z łyżeczki czy do czegoś dodajesz?
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Krysiu ;:167 dziękuję ślicznie za nowy przepis na syrop ;:196

Syrop z cebuli robię sposobem tradycyjnym; herbatkę z szałwii piję przez miesiąc (dłużej nie można), co pół roku, ale o właściwościach tymianku nie słyszałam, stosuję go jako przyprawę do mięs.
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”