Phalenopsis okres grzewczy

Kornelya
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 paź 2012, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Phalenopsis okres grzewczy

Post »

Witam,
od jakiegoś czasu walczę o mojego storczyka. Sama już nie wiem co mam robić. Przeczytałam setki stron o tej tematyce i nie wiem co robić, żeby odżył.

Pędy napowietrzne wyschły zupełnie, pędy w doniczce powinny był srebrzyste (znaczyłoby, że już czas na podlanie) tymczasem minęło kilka tygodni i dopiero wydają się przesuszone trochę.
Liście, te które zostały, wydają się być w dobrym stanie.

Wydaje mi się, że okres grzewczy źle na nie wpływa, ale też odstawiłam je od kaloryfera jak najdalej jednak to nie pomogło.
Z kolei u znajomego storczyki stoją na parapecie nad kaloryferem i nie dzieje się im nic złego.

Co jeszcze mogę zrobić?

PS1: Jeden z pędów napowietrznych ma ładny zielony kolor, natomiast jest suchy i pusty w środku.
PS2: Mam wrażenie, że pędy w doniczce też mogą być puste...

Obrazek

Obrazek
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Phalenopsis okres grzewczy

Post »

najczęstszą przyczyną zamierania korzeni jest ich zalanie, wtedy nie mogą pobierać tlenu i się duszą, nie wiem co mogło spowodować zamieranie korzeni na twojej roślinie, ale wygląda na to, że nie ma co dłużej czekać tylko wyjąc go z doniczki i obejrzeć korzenie, czarne lub brunatne wyciąć, jeżeli są miękkie i gnijące też ich nie uratujesz, szukać zdrowych twardych korzeni i te zostawić. Dobrze byłoby ponacinać ścianki doniczki, żeby podłoże mogło szybciej obsychać, dziurki tylko w dnie mogą NIE BYĆ WYSTARCZAJĄCE! Podlewać bardzo ostrożnie, a zwiększyć wilgotność wokół storczyka. NIe może stać w pobliżu owoców lub roślin w wazonie, to go zabija.
Tyle tak na szybko, więcej informacji znajdziesz w innych postach, a warto poszukać, żeby go odratować ;:108
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

Witaj,

Piszesz:
Kornelya pisze:Przeczytałam setki stron o tej tematyce
..a mimo to korzenie określasz 'pędami napowietrznymi' i doniczkowymi. Nie wydaje mi się byś czytała odpowiednio dużo :wink: To tak na marginesie.

Może warto na dłużej zatrzymać się na naszym Forum, używając wyszukiwarki (określając dział orchidarium) i wpisując słowa kluczowe interesującej nas tematyki? Tutaj znajdziesz naprawdę dużo cennych informacji :wink:

Tak ja napisała sylvi przydałoby się wycięcie otworów w ściankach doniczki oraz zwiększenie wilgotności wokół storczyka (nawilżacz, zamgławianie, szklarenka, postawienie doniczki na konstrukcji z dwóch podstawek: duża stoi normalnie, a mniejsza jest odwrócona i ustawiona na niej, powstałą 'fosę' zalewamy wodą i ewentualnie dodajemy materiał porowaty czyli przykładowo keramzyt) .. bo storczyk ma ewidentnie za suche powietrze. Przydałby się też rzut na liście, one dużo mówią o stanie korzeni wewnątrz doniczki 8-)

Problem może też tkwić w podłożu, przesadzałaś kiedykolwiek? Czy jest ono takie, jak w czasie zakupu? Ile czasu masz storczyka? Często hodowcy dodają do niego gąbkę, która dłużej utrzymuje wilgoć. Najlepszym podłożem jest to, które ma grubą korę, chipsy kokosowe, jakąś skałę wulkaniczną, co umożliwia cyrkulację powietrza pomiędzy korzeniami w doniczce. Szybciej przesycha :)
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Kornelya
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No przyznam, że nadal jestem nowicjuszką, jeśli chodzi o storczyki, ale staram się dokształcać, m.in. fora i strony internetowe. Może utkwiło mi to z innego forum, ale zdawało mi się, że to co z doniczki wyłazi na wierzch, to właśnie pędy napowietrzne :D

Zamgławiałam storczyka, jednocześnie nie podlewając całego, tylko żeby na wierzchu miało więcej wilgoci. Niestety chyba pęd/korzeń, który wyłaził z doniczki też usechł. A co do powietrza w pokoju to zawsze raczej zdawało nam się ono wilgotne, ale może się mylę...
Jak tylko będę miała lepsze światło, wrzucę zdjęcia liści.

Storczyka nie przesadzałam, a mam go już 7 miesięcy, więc podłoże nie zmieniane. Gdzieś mi się obiło o uszy, żeby storczyka nie przesadzać jeśli nie jest to konieczne, więc wolałam się poradzić na forum. Oprócz tego, że na początku gdy go dostałam, co mu wszystkie kwiatki i pączki odpadły to wydawał się zdrowy (odpadły podejrzewam, że przez zmiany temp. koniec okresu grzewczego właśnie z dołu gorąc plus wietrzenie mieszkania, ale już go przed tym chronię :) )
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy ja dobrze zrozumiałam? Ty go nie moczysz tylko zamgławiasz? To zdecydowanie za mało! Korzenie schną bo najnormalniej w świecie nie mają wody.. Storczyka moczy się w wodzie przez 20-30 minut aby korzenie nasiąkły jak i sama kora, a zamgławiać można w lecie dla podniesienia wilgotności, nie teraz :) Teraz łatwo o infekcję.. Ja radziłabym jak dziewczyny wyżej, przesadzić storczyka, obciąć to co suche i martwe i wtedy zobaczysz jaki jest jego rzeczywisty stan. W doniczkach porób dziurki lub nacięcia, kup grube podłoże.. Jeśli wilgotność w pokoju masz małą i nie umiesz poradzić sobie z zasychającymi korzeniami na wierzchu, możesz kupić sphagnum i wyłożyć na wierzch, w formie takiej kołderki.. Po namoczeniu storczyka kieruj się wyglądem jego korzonków a jeśli ich nie widzisz lub masz wątpliwości, wsadź w podłoże jakiś patyczek np. do szaszłyków (delikatnie!) i zostaw na 10 minut. po tym czasie wyciągnij i zobacz czy patyczek jest mokry czy suchy, jeśli suchy to możesz moczyć storczyka.. Czasem wydaje się, ze korzenie przy doniczce już są suche ale wewnątrz doniczki wciąż może być mokro :)

Jeśli nie chcesz teraz przesadzać, bo nie jest to najlepsza pora, to poobcinałabym z wierzchu to co suche, delikatnie porobiła dziurki w doniczce rozgrzanym drutem, uważając na korzenie i na pewno poczekała z podlaniem bo storczyk go nie potrzebuje :) Ja moje mocze teraz raz na 3 tygodnie, chyba, ze dużo grzejesz w pokoju, to mogą Ci szybciej przesychać :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29

Post »

:wit Jak na moje oko, storczyk nie wygląda źle, są duże szanse, że postępując właściwie uda się go doprowadzić do dobrego stanu. Na Twoim miejscu zrobiłabym tak jak opisała Dufin, czyli przesadzanie (mimo że pora roku jest nieodpowiednia - warto zobaczyć, co kryje się w środku), odcięcie pustych, ciemnych korzeni, a gdybyś przypadkowo odcieła coś zdrowego nacięte miejsce dla dezynfekcji należy posypać cynamonem. Po tym zabiegu wsadziłabym roślinkę do nowego podłoża dla storczyków (kora lub kora z domieszką np. chipsów kokosowych, więcej informacji na ten temat znajdziesz na forum: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=30290 ). Pamiętaj koniecznie, żeby doniczka była przezroczysta - to ułatwi obserwację korzeni i tego, czy jeszcze jest wilgotno czy nie. W doniczce możesz zrobić nacięcia lub dziurki dla ułatwienia cyrkulacji powietrza. Jeśli chodzi o podlewanie, musisz sama zaobserować jak szybko przesycha. Dla zwiększenia wilgotności powietrza możesz ułożyć obok roślinki tacki z kermazytem i wodą, widziałam, że niektórzy forumowicze tak sobie pomagają. Ja zmgławiam rano górną warstwę kory.

Co do tych pogrubień - 3velyna zwróciła uwagę na złe nazewnictwo. Korzonki na wierzchu to korzenie powietrzne, pędy natomiast wyrastają z roślinki abyśmy później mogli cieszyć się pięknymi kwitnieniami. Nie przejmuj się jednak, jak będziesz częściej tu zaglądała, słownictwo nie będzie stanowiło problemu! :)

Powodzenia i daj znać, co słychać u Twojego storczyka! :)
Pozdrawiam,
Marta
Kornelya
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dufin pisze:Czy ja dobrze zrozumiałam? Ty go nie moczysz tylko zamgławiasz?
Nie, nie ;) Zamgławiałam z wierzchu korzenie powietrzne, bo część zaczęło mi usychać, a namaczać nie chciałam bo widziałam soczystozielone gorzenie wewnątrz doniczki:)

Przesadzę jak tylko będę mogła niestety w chwili obecnej nie mam funduszy na nowe podłoże, ale zastosuję Wasze rady.

Tutaj jeszcze zdjęcia liści:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witaj Kornelya,
piszesz:
Pędy napowietrzne wyschły zupełnie, pędy w doniczce powinny był srebrzyste (znaczyłoby, że już czas na podlanie) tymczasem minęło kilka tygodni i dopiero wydają się przesuszone trochę.
Liście, te które zostały, wydają się być w dobrym stanie.
Zamgławiałam z wierzchu korzenie powietrzne, bo część zaczęło mi usychać, a namaczać nie chciałam bo widziałam soczystozielone gorzenie wewnątrz doniczki:)
I jak piszesz w pierwszym poście ...przerwa trwała kilka tygodni.

Te dwa Twoje cytaty wiele mówią:źle rozumiesz system nawadniania.
-bo przerwa między podlewaniem nie powinna być dłuższa niż max.2 tygodnie;przec. co 7-10 dni podlewanie .
Jeżeli nie przesycha w tym czasie, to... jest słabe podłoże, bądź mało przepuszczalne, lub niska temperatura i wysoka wilgotność otoczenia..

Natomiast zielony kolor nie zawsze świadczy o nawodnieniu!
Bywa ,ze glony daja taka "zmyłkę" w obrazie.
Osadzają się na korzeniach .I to widzimy na zdjęciach.
Najlepszą metodą do oceny jest :waga doniczki ,patyczek i. :lol: ..własny paluszek.Badamy wilgotność na gł. min.3 cm poniżej góry podłoża.
I to musimy kontrolować- "na oko..to.nie działa dobrze."

Tak więc "dobrze" udało się zasuszyć storczyka - liście na szczęście nie uległy odwodnieniu,choć na pewno odczuły niedobór.
a wszystko ma swoje granice wytrzymałości.

Ratuj teraz storczyka: przesadź w luźne podłoże /może być obecne po wyprażeniu/
Dezynfekcja storczyka i podłoża jest zawsze obowiązkowa.
Usuń wszystko co zgniłe, suche pędy po kwiatostanach /do wys.2cm/ a suche korzenie przejrzyj;moze część jest żywa
z uszkodzeniami powierzchniowymi.
A ten :roll: zielony koloryt na korzeniach, trzeba usunąć/ patyczkami hig./- przy myciu korzeni przed posadzeniem.
Precyzyjna robota, ale konieczna.

Powodzenia życzę w pielęgnacji storczyków-
JOVANKA
Kornelya
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za dogłębne informacje. Będę walczyć!
A myślałam, że już tyle wiem. :? Mogłam dalej dumać, dobrze że spytałam Was:)
Kornelya
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Oto zdjęcia świeżo po wyjęciu z doniczki:

Obrazek Obrazek

Te białe/żółte korzenie są twarde. One chyba są, ok? Tak drogą dedukcji stwierdziłam, że zielone nie mogą być, bo były najgłębiej w środku, więc pewnie dlatego nie miały zielonego barwnika:D
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Białe/żółte są oki
- to jest charakterystyczne zjawisko w głębi podłoża - tam już światło nie dociera i chlorofilu .prawie ..niet.
Ale żyją, pracują.
Na pewno znajdą się w tej plątaninie jakieś nadgniłe;końcówki więc odciąć - i trzeba zdezynfekować i zasypać końcówki węglem aptecznym lub cynamonem.W tej kolejności.

JOVANKA
Kornelya
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Właściwie nie było dużo do usuwania... Było trochę suchych korzeni oczywiście, ale zgniłych niezbyt. Co prawda zdarzyły się takie, które miały miejsca ciemne, ale ogólnie były twarde i zielone. Jeden był połączony z rośliną w pewnym miejscu suchym korzeniem z niteczką w środku, ale druga połowa była zielona i twarda. Właściwie zgniłych to nie było, były suche.

Podłoże oczywiście wyprażone. Czy teraz powinnam go zrosić, albo namoczyć?

A tutaj już po posadzeniu. Nie byłam pewna jak głęboko, nie chciałam zasypać stożka wzrostu.

Obrazek
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jeżeli cięć nie było to... ten pacjent nie jest chory; więc trzeba rozpocząć cykl i podlać.
Kary też nie ma :D
Gdyby nie podlewać...suche podłoże wchłonie wilgoć z otoczenia i z korzeni też pociągnie...
To byłaby droga do odwodnienia rośliny.

Taka ot... cecha wilgotności ,ze zawsze dąży do równowagi...
JOVANKA
Kornelya
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Robali raczej też tam nie widziałam, chyba, że jakieś malutkie :D Gąbki tez nie było.
Nie wiem skąd ten problem się wziął naprawdę. Może to dlatego, że doniczka stała w szklanej wysokiej osłonce, za mało otworków w doniczce? Może była za mała cyrkulacja powietrza i przez to na dole nie schło a do góry tak. :?
Tak czy siak będę walczyć :) Obym zwyciężyła :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i pięknie :D Storczyka w sumie mogłaś posadzić głębiej aby był stabilniejszy, bo stożek wzrostu to będzie gdzieś w okolicy nasady liści ;) O tą suchą część nie powinnaś się zatem martwic :) Ale tak tez jest dobrze. To tylko kwestia wrażeń estetycznych :) Poczytaj teraz trochę o tym jak prawidłowo pielęgnować Phalaenopsis i dbaj o niego, a po pewnym czasie na pewno się odwdzięczy :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”