Wiesz ta ryba z ananasem i dla mnie zanim spróbowałam brzmiała....kosmicznie
Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aniu..... no śledź moczony w soku z buraków
to dla mnie całkowity news
Chociaż z drugiej strony.... sałatka śledziowa z buraczkami- pycha 
Wiesz ta ryba z ananasem i dla mnie zanim spróbowałam brzmiała....kosmicznie
..... ale jak już spróbowałam, to z miejsca się zakochałam 
Wiesz ta ryba z ananasem i dla mnie zanim spróbowałam brzmiała....kosmicznie
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Odnośnie połączenia owoców z mięsem, jadłam kiedyś u Siostry na jakiejś imprezce pierś kurczaka panierowaną w zmieszanych pół na pół z bułką tartą wiórkach kokosowych, do tego podała ugotowany na sypko ryż i salsę owocową z ananasa z puszki, świeżych brzoskwiń, gruszki, jabłka i białych winogron. Całość doprawiona sokiem z cytryny. Dla mnie rewelacja, bo lubię takie lekkie smaki. Muszę tą rybkę w piątek wypróbować 
Pozdrawiam, Dorota
-
akl62
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2353
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Beskid Śląski
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
No właśnie, mięso z owocami, to nie były moje smaki. A już chutney, do których przekonywała mnie szwagierka, to zupełnie nie moja bajka. Ale tydzień temu byłam na warsztatach kulinarnych. wszystko, poza przyprawami, miało być lokalne. I do drobiu był chutney z jabłek (malinówki), ale smażony na sklarowanym maśle i z osceten z białego wina. zwracam honor chutneyom do mięsa.
A jak robisz sałatkę śledziową z burakami ?
A jak robisz sałatkę śledziową z burakami ?
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Dorotko nam w domku smaki ewoluują , jak kiedyś nie lubiliśmy, to teraz bardzo mięsa w połączeniu z owocami...... jakiś czas temu robiłam pierś kurczaka faszerowaną serem pleśniowym z gruszką.....pycha
Aniu bardzo często wszystko zależy od sposobu w jaki jest przyrządzone.....w jednej wersji może nie smakować a w innej podobne składniki mogą oczarować
Już piszę przepis na sałatkę
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI
* 3 ugotowane ziemniaki
* 3 filety śledziowe
* 1 duża lub 2 mniejsze cebule
* 3 ugotowane buraczk( średniej wielkości)
* 4-5 jaj
* Sól, pieprz,majonez
-Śledzie pokroić w kostkę, wyłożyć na dno salaterki,
-Cebule posiekać w kosteczkę, posolić, popieprzyć troszkę wygnieść, wyłożyć na śledzie, posmarować warstwą majonezu
-Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i pokroić w kostkę, wyłożyć na cebulę, posmarować majonezem
-Buraczki ugotowane pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny , wyłożyć na ziemniaki
-Zetrzeć na grubej tarce białko jaj, wyłożyć na buraczki, posmarować majonezem
-Na wierzch zetrzeć żółtko jaj
Schować do lodówki, najsmaczniejsza na drugi dzień po zrobieniu.....Smacznego
Aniu bardzo często wszystko zależy od sposobu w jaki jest przyrządzone.....w jednej wersji może nie smakować a w innej podobne składniki mogą oczarować
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI
* 3 ugotowane ziemniaki
* 3 filety śledziowe
* 1 duża lub 2 mniejsze cebule
* 3 ugotowane buraczk( średniej wielkości)
* 4-5 jaj
* Sól, pieprz,majonez
-Śledzie pokroić w kostkę, wyłożyć na dno salaterki,
-Cebule posiekać w kosteczkę, posolić, popieprzyć troszkę wygnieść, wyłożyć na śledzie, posmarować warstwą majonezu
-Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i pokroić w kostkę, wyłożyć na cebulę, posmarować majonezem
-Buraczki ugotowane pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny , wyłożyć na ziemniaki
-Zetrzeć na grubej tarce białko jaj, wyłożyć na buraczki, posmarować majonezem
-Na wierzch zetrzeć żółtko jaj
Schować do lodówki, najsmaczniejsza na drugi dzień po zrobieniu.....Smacznego
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aguś,
poproszę ładnie o przepisik na tą pierś z pleśniakiem i gruszką

Sałatka śledziowa z buraczkami odpisana, dzięki
Sałatka śledziowa z buraczkami odpisana, dzięki
Pozdrawiam, Dorota
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Dorotko ja robię tę potrawę na kilka troszkę różniących się sposobów . Podam Ci ten, który mi najbardziej smakuje
ZAWIJANA PIERŚ Z GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
* podwójna pierś z kurczaka
* ser z pleśnią (np. Lazur)
* miękka gruszka
* opcjonalnie 4 plastry szynki parmeńskiej lub bekonu wędzonego ( cieniuteńkie)
Pierś pokroić na 4 kotlety. Rozbić delikatnie, aby nie poszarpać mięsa. Na każdy płat posolony i popieprzony - układam spory słupek gruszki i sera, zawijam. Obwijam to szynką lub boczkiem( niekoniecznie).Obsmażam na patelni do zrumienienia. Następnie do naczynia żaroodpornego , podlać odrobinę wodą i dusić pod przykryciem około 40 min.
Sos miodowo-gruszkowy...
* gruszka
* miód
* masło
Na patelni rozpuścić mało z miodem, chwilę pogotować , dodać pokrojoną w sporą kostkę gruszkę. Poddusić do miękkości. Ja lubię jak w sosie są wyczuwalne kawałki gruszki, ale można i całkowicie rozdrobnić. Dla nas te piersi koniecznie z sosem, ale jak ktoś nie lubi mięsa podawanego na słodko, to spokojnie można z sosu zrezygnować... Smacznego
ZAWIJANA PIERŚ Z GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
* podwójna pierś z kurczaka
* ser z pleśnią (np. Lazur)
* miękka gruszka
* opcjonalnie 4 plastry szynki parmeńskiej lub bekonu wędzonego ( cieniuteńkie)
Pierś pokroić na 4 kotlety. Rozbić delikatnie, aby nie poszarpać mięsa. Na każdy płat posolony i popieprzony - układam spory słupek gruszki i sera, zawijam. Obwijam to szynką lub boczkiem( niekoniecznie).Obsmażam na patelni do zrumienienia. Następnie do naczynia żaroodpornego , podlać odrobinę wodą i dusić pod przykryciem około 40 min.
Sos miodowo-gruszkowy...
* gruszka
* miód
* masło
Na patelni rozpuścić mało z miodem, chwilę pogotować , dodać pokrojoną w sporą kostkę gruszkę. Poddusić do miękkości. Ja lubię jak w sosie są wyczuwalne kawałki gruszki, ale można i całkowicie rozdrobnić. Dla nas te piersi koniecznie z sosem, ale jak ktoś nie lubi mięsa podawanego na słodko, to spokojnie można z sosu zrezygnować... Smacznego
- nirali
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 928
- Od: 16 lis 2011, o 12:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: z forum ogrodniczego.info
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Agnieszko normalnie co zajrzę to jakiś wspaniały przepis widzę!
Super bo teraz czas by pospisywać sobie to co nam najbardziej pasuje i za moment będzie można się wykazać w kuchni
Aguś to przepis na schab-sprawdzony i kto by nie spróbował to bardzo smakuje.
Może być do ziemniaczków,kaszy czy ryżu- jako danie obiadowe -ale ja stawiam w głębszym półmisku jako gorąca przystawka.
1 kg schabu
8 łyżek maggi
4 łyżek oleju
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Schab pokroić w paseczki i z wyżej wymienionymi składnikami starannie wymieszać-pozostawić w tym sosie na 12 godz. w lodówce. Po 12 godz. smażyć ok 5-10 minut.
5 ząbków czosnku
5 marchewek pokroić w paski
30 dkg pieczarek -pokroić
Usmażyć do miękkości na oleju.
1 główkę kapusty pokroić w kostkę,obgotować,odcedzić.
Wymieszać mięso z kapustą i usmażoną marchewką,pieczarkami i czosnkiem.
Smacznego!
Super bo teraz czas by pospisywać sobie to co nam najbardziej pasuje i za moment będzie można się wykazać w kuchni
Aguś to przepis na schab-sprawdzony i kto by nie spróbował to bardzo smakuje.
Może być do ziemniaczków,kaszy czy ryżu- jako danie obiadowe -ale ja stawiam w głębszym półmisku jako gorąca przystawka.
1 kg schabu
8 łyżek maggi
4 łyżek oleju
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Schab pokroić w paseczki i z wyżej wymienionymi składnikami starannie wymieszać-pozostawić w tym sosie na 12 godz. w lodówce. Po 12 godz. smażyć ok 5-10 minut.
5 ząbków czosnku
5 marchewek pokroić w paski
30 dkg pieczarek -pokroić
Usmażyć do miękkości na oleju.
1 główkę kapusty pokroić w kostkę,obgotować,odcedzić.
Wymieszać mięso z kapustą i usmażoną marchewką,pieczarkami i czosnkiem.
Smacznego!
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Kasiu bardzo dziękuję za przepis
...... wygląda przepysznie, na pewno wypróbuję...... i to już niedługo 
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aguś, dzięki za przepisik
brzmi rewelacyjnie, do tego ja jestem fanatyczką gruszek i na słodko i na ostro, zrobię na pewno w najbliższym czasie 
Pozdrawiam, Dorota
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Dorotko Mam nadzieje, ze będzie Ci smakowało, ja uwielbiam takie nowatorskie połączenia smaków 
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5310
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aguś pierś na pewno super ,zrobię w niedzielę 
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Romciu bardzo jestem ciekawa czy będzie Wam smakowało....to takie jedzonko, które nie wszystkim pasuje.... ale my uwielbiamy takie wynalazki
SZARLOTKA Z ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ
Ciasto kruche
* 2,5 szkl mąki
* 0,5 masła + łyżka smalcu
* 1 jajo
* 3 łyżki śmietany
* 1 łyżeczka proszku
* cukier wanilinowy
Wszystkie składniki połączyć, szybko wyrobić ciasto, włożyć do lodówki.
* 2 kg jabłek
* 3/4 szkl cukru
Obrać, pokroić na 4, a następnie w plasterki. Posypać cukrem
Kruszonka orzechowa
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* pół masła
* 1 jajo
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ok 30 dag orzechów włoskich ( może być więcej)
Wszystkie składniki połączyć, żeby powstała kruszonka, dodać orzechy, wymieszać.
Ciastem wylepić blachę. Posypać bułką tartą. Jabłka odcedzić z soku, wyłożyć na cisto. Dokładnie pokryć kruszonką. Piec w 180* - przez 50-60 min, aż się ładnie zrumieni.
Przepis jest na dużą blachę, taką jak są w wyposażeniu piekarnika. Na mniejszą produkty trzeba zmniejszyć odpowiednio, np o połowę....
Troszkę się obawiałam jak zagrają smaki z orzechową kruszonką....ale jest booossska, naprawdę polecam


SZARLOTKA Z ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ
Ciasto kruche
* 2,5 szkl mąki
* 0,5 masła + łyżka smalcu
* 1 jajo
* 3 łyżki śmietany
* 1 łyżeczka proszku
* cukier wanilinowy
Wszystkie składniki połączyć, szybko wyrobić ciasto, włożyć do lodówki.
* 2 kg jabłek
* 3/4 szkl cukru
Obrać, pokroić na 4, a następnie w plasterki. Posypać cukrem
Kruszonka orzechowa
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* pół masła
* 1 jajo
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ok 30 dag orzechów włoskich ( może być więcej)
Wszystkie składniki połączyć, żeby powstała kruszonka, dodać orzechy, wymieszać.
Ciastem wylepić blachę. Posypać bułką tartą. Jabłka odcedzić z soku, wyłożyć na cisto. Dokładnie pokryć kruszonką. Piec w 180* - przez 50-60 min, aż się ładnie zrumieni.
Przepis jest na dużą blachę, taką jak są w wyposażeniu piekarnika. Na mniejszą produkty trzeba zmniejszyć odpowiednio, np o połowę....
Troszkę się obawiałam jak zagrają smaki z orzechową kruszonką....ale jest booossska, naprawdę polecam


- cantati
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
O, Aguś, dzięki za przepisik
bo właśnie za chwilę będę piec szarlotkę na wieczór
Muszę w takim razie Męża obudzić, żeby się brał za obieranie orzechów 
Pozdrawiam, Dorota
-
akl62
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2353
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Beskid Śląski
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Dziś pierwszy raz w życiu gotuję zupę z dyni.
- reniuniek
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4611
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Czerwionka koło Rybnika
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aguś , śpiesze donieść, że Cannelloni troche mi nie wyszło, dałam za dużo pomidorów z puszki farsz był za kwaśny, jak dla mnie, ale goście zjedli,
Robiłam jeszcze twoją zupe z serków topionych, pycha!!!
Robiłam jeszcze twoją zupe z serków topionych, pycha!!!

