Niestety orchidarium jest zapchane już
Storczyki Alicji
Re: Storczyki Alicji
monke- najlepszym wg mnie sposobem jest namaczanie, niestety zajmuje sporo czasu. Nawet bardzo sporo, bo mam 70 storczyków w kolekcji, poświęcam na to sobotnie i niedzielne popołudnie. Ale dla mnie to radość i uspokojenie ducha, naprawdę odstresowuje mnie to, przestaję myśleć wtedy o problemach, są tylko kwiaty.
i na razie koniec z nowościami. Przedwczoraj nabyłam ostatniego. Chyba że...pojawił się pomysł rozbudowy orchidarium
, na razie przekonuję M jakie to korzystne dla nieruchomości 
70 sztuk
Gratuluję tak zacnej kolekcji
Ja też lubię rytuał podlewania, uwielbiam patrzeć jak korzonki się zielenieją
Świadomość, że moje storczyki są najedzone i szczęśliwe jest dla mnie przyjemna. Nie sądziłam, że hodowla kwiatków tak mnie wciągnie i da tyle satysfakcji, mimo, że jestem na początku drogi i nie doczekałam się jeszcze swojego kwitnienia to cieszy mnie każdy noworozwinięty pączek i to, że udaje mi się utrzymać rośliny w zdrowiu i dobrej formie 
Storczyki są jak chipsy, ciężko skończyć na jednym ;)
Mój wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=60351" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=60351" onclick="window.open(this.href);return false;
a najlepszy (przynajmniej dla mnie) jest moment, w którym budzi się jakiś zapomniany storczyk, odpoczywający już "stanowczo za długo" wg nasmonke pisze: jestem na początku drogi i nie doczekałam się jeszcze swojego kwitnienia
no i to zaskoczenie, jeśli nie masz opisanych doniczek, że to właśnie ten a nie inny kolor!
monke i furious- w pełni się z Wami zgadzam
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alicjo, jak zwykle cudowne ujęcia i piękne kwitnienia. Widzę, że nie tylko ja miałam porządki parapetowo-kwietnikowe
Mam nadzieję, że nie długo, jak nic oczywiście się nie stanie, również pokażę podobne kwitnienia, tylko, że u mnie wiszą w wiklinowych koszach.
Twój pomysł z obsadzeniem kwietnika rozporowego bardzo mi się podoba i pewnie bym go odgapiła ale pomału ograniczam kolekcję (z braki czasu i sił). Jednak w jednym masz rację - kwiaty potrafią rewelacyjnie odstresowywać
Twój pomysł z obsadzeniem kwietnika rozporowego bardzo mi się podoba i pewnie bym go odgapiła ale pomału ograniczam kolekcję (z braki czasu i sił). Jednak w jednym masz rację - kwiaty potrafią rewelacyjnie odstresowywać
- mamafrania

- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakie piękne storczyki.Ten z drugiego zdjęcia po prostu skradł moje serducho 
mamafrania - witam w moim wątku
Merghen - kwietnik rozporowy jest bardzo fajny, jego zaletą jest zajmowanie małej ilości miejsca. Niestety ma też wadę- mieszczą się na nim tylko standardowe doniczki.
Jestem zachwycona Coleogyne, jest co prawda malutkie ale kwiat jest piękny, nieprawdaż?

Moja - na razie ostatnia nowość, hybryda co prawda ale w pięknym, głębokim kolorze burgundu
Phalaenopsis Rood Red Ruby

Pączek Phalaenopsisa, którego kupiłam jako Phal. tetraspis wygląda na razie tak, co z niego się rozwinie?????

Merghen - kwietnik rozporowy jest bardzo fajny, jego zaletą jest zajmowanie małej ilości miejsca. Niestety ma też wadę- mieszczą się na nim tylko standardowe doniczki.
Jestem zachwycona Coleogyne, jest co prawda malutkie ale kwiat jest piękny, nieprawdaż?

Moja - na razie ostatnia nowość, hybryda co prawda ale w pięknym, głębokim kolorze burgundu
Phalaenopsis Rood Red Ruby

Pączek Phalaenopsisa, którego kupiłam jako Phal. tetraspis wygląda na razie tak, co z niego się rozwinie?????

- marwes

- Od: 28 lip 2010, o 09:50
Witaj
Alicjo w końcu i ja zawitałem do Ciebie z rewizytą.
Nie napiszę że masz przecudne Storczyki, bo to już zapewne wiesz. Z zapartym tchem czytałem,popijałem kawę i oglądałem twoją kolekcję .
Muszę przyznać, że jestem pod ogromnym wrażeniem. Niezły zbiorek,fajne pomysły, widać jak szybko kolekcja ewoluowała. Uwielbiam takie wątki, w których znajduję to, co mnie kręci(czyli storczysie).
Pozdrawiam i życzę jak najpiękniejszych kwitnień u Twoich podopiecznych.
Nie napiszę że masz przecudne Storczyki, bo to już zapewne wiesz. Z zapartym tchem czytałem,popijałem kawę i oglądałem twoją kolekcję .
Muszę przyznać, że jestem pod ogromnym wrażeniem. Niezły zbiorek,fajne pomysły, widać jak szybko kolekcja ewoluowała. Uwielbiam takie wątki, w których znajduję to, co mnie kręci(czyli storczysie).
Pozdrawiam i życzę jak najpiękniejszych kwitnień u Twoich podopiecznych.
- Haim

- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Coleogyne ślicznie kwitnie a nowość ma wspaniały głęboki kolor, przy Twoich warunkach następne kwitnienie będzie na pewno obfite 
A ten pączek, hmm... to na pewno nie tetraspis, więc w takim razie co ??? Czekamy niecierpliwie
A ten pączek, hmm... to na pewno nie tetraspis, więc w takim razie co ??? Czekamy niecierpliwie
- mamafrania

- Od: 13 paź 2011, o 13:50
70 storczyków?Niesamowita jesteś
.Jak tylko macie możliwość,powiększajcie orchidarium 
hej
ten Coleogyne wygląda, jakby trzmiel siedział na kwiecie
świetny jest
ten Coleogyne wygląda, jakby trzmiel siedział na kwiecie
świetny jest
fourius - Coleogyne faktycznie, podobne do trzmiela, niestety kwiat utrzymuje się tylko tydzień
. Zaczął wyrastać nowy przyrost wiec mam nadzieję na kwitnienie w przyszłości
Dzisiaj zaczął się rozwijać kwiat niby tetraspisa, niby bo teraz już wiadomo że to na pewno nie tetraspis. To chyba jakaś hybryda, ma bardzo ciekawy kwiat, tło płatkow jest zielonkawo- żółtawe, kreseczki brązowe a warżka różowa.

Dzisiaj zaczął się rozwijać kwiat niby tetraspisa, niby bo teraz już wiadomo że to na pewno nie tetraspis. To chyba jakaś hybryda, ma bardzo ciekawy kwiat, tło płatkow jest zielonkawo- żółtawe, kreseczki brązowe a warżka różowa.

- Haim

- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Alu, przykro mi, że to nie tetraspis, ale przypuszczam, że będziesz i tak zadowolona z tego kwitnienia, bo kwiaty wydają się być ciekawe.
Czekam na pełen rozkwit

Czekam na pełen rozkwit
- dorotakol

- Od: 30 maja 2009, o 20:03
A może phal fasciata? albo hybryda z nią?
Mi już się podoba
Mi już się podoba
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- deszczowka79
- 200p

- Od: 14 lis 2011, o 10:21
wowauspex pisze:Hej![]()
Dorota- Twoja ciemniejsza, ale obie ładne![]()
Masdevallia hybryda dzisiaj
może mi się taką gdzieś uda upolawać