Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1081 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5 ... 78  
Autor Wiadomość
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 19 lis 2012, o 21:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Owszem kochana..owszem..to dokładnie ten przepis.. tylko o żeberka takie fajne do upieczenia nie łatwo.. :;230 , musza byc młodziutkie i mięsne..a nie same kołki... :D

Dorotko..a Ty nie dajesz do barszczu tego co do ogórków? Ja dodaję jak do kiszonych wszystko plus ten chleb razowy..ale robię bardziej do picia dla siebie...ale miałam taki przepis z dietetycznej ksiązki i taki mi podszedł, bo aromatyczny i kwaskowy...do gotowania tez fajny , ale ja głownie go piję...na wiele rzeczy pomaga..na trawienie, na apetyt, na anemię...działa też tak jak Xenna ;:108 ...i oczyszczająco...

Jako nauczyciel jesteś bardzo dobra..przepis jest czytelny i jasny...wg mnie przynajmniej..bo znałam..zobaczymy jak wsadzisz coś czego nie znam..to będę pytać niczym blondi.. :;230

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mamafrania
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 19 lis 2012, o 21:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3880
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
O matko,dopiero co otwarty,a juz tyle pyszności,kiedy ja to wypróbuję? Już nie moge się doczekać ;:65

_________________
aktualny wątek

Moja mała kolekcja
Moje nadwyżki

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 19 lis 2012, o 21:53 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Ale pędzicie, nie nadążam. ;:196 Kasiu ja ten barszczyk kiszę właśnie tak i też jest pyszny. Jedna uwaga dotycząca barszczyku wigilijnego i nie tylko. Po dodaniu kwasu buraczanego nie wolno zagotować, bo straci cały kolor i mimo smaku będzie nieapetyczny, bo buro - brązowy.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
MamciaTerenia
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 19 lis 2012, o 22:42 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1641
Skąd: Toruń

 0 szt.
I ja sie wpisuję żeby nie zgubić wątku. Oj będzie smakowicie i pysznie...skorzystam z przepisów..szczególnie z mięska bo mój M. to mięsożerny. A ta marynata do skrzydełek ;:63

_________________
Pozdrawiam, Tereska
Aleja Różana 33 cz. 3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Niunia1981
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 19 lis 2012, o 22:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10842
Skąd: Lubicz k/Torunia

 1 szt.
Mamcia to kiedy zapraszasz na skrzydełka ;:224
Dorotko - to moja rodzona mama ;:215 Od razu sprzedałam jej Twój wątek bo ona też lubi gotować ;:172 Będziemy lecieć z Twoimi przepisami na dwa domy w rodzinie :;230

_________________
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 19 lis 2012, o 22:59 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Tereniu witam Cie bardzo serdecznie, a ty Moniu korzystaj z każdej okazji żeby Mamcię odwiedzać. Takie skrzydełka to super pretekst. ;:196
Mam już zamówienie na przepis na indyka i piersi kacze, ale to jutro, bo padam na twarz, a zresztą muszę dozować, bo jak w takim tempie to wszystko pójdzie to jak raz przepisów zabraknie. :;230

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Niunia1981
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 19 lis 2012, o 23:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10842
Skąd: Lubicz k/Torunia

 1 szt.
Właśnie jadę do rodziców w środę na kluchy ziemniaczane - te robi mój tata - jest w tym specjalistą ;:215
Indyk o kaczuszka - mniam, to czekamy ;:138

_________________
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Karolina__
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 19 lis 2012, o 23:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3102
Skąd: zachodniopomorskie

 więcej niż 1 szt.
Wpisuję się w wątek i będę podczytywać ;:180


Góra   
  Zobacz profil      
 
IkaD
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 20 lis 2012, o 00:04 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1239
Skąd: świętokrzyskie

 1 szt.
Brawa ;:138 ;:138 ;:138 Dorotko za wątek kulinarny ...jutro robię kwas buraczany :D i piekę pasztet drobiowy bo do niego już wszystko przygotowane a buraki wykopane i w piwniczce pod tarasem :tan

_________________
Zapraszam Kwiaty i kwiatki IwonkiD cz1 cz.2
Sprzedam'wymienię lub kupię


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 20 lis 2012, o 01:15 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Ja czekam na swoje zamówienie.. witam MamcięTerenię...i gratuluję Niunia takiej mamci.. ;:138

no wypada iść śpiochać... ;:19

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
przemo1669
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 20 lis 2012, o 06:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4055
Skąd: Wrocław

 0 szt.
Dorotko pianka będzie na deser ;:108 ale te skrzydełka wyglądają pysznie ;:173

_________________
Zapraszam do nowej części
Wątek dla młodych ogrodników


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 20 lis 2012, o 12:25 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Przemku to jest właściwa kolejność :D. Najpierw skrzydełka, a słodkie na deser. Chociaż jeśli ktoś lubi inaczej to smacznego życzę.
Kasia prosiła o sposób na indyka (tuszka) i piersi kaczki. Są to oczywiście moje sposoby i nie każdemu mogą przypaść do gustu, ale trzeba próbować i z czasem wypracować własne smaki. ;:108
Świątecznego indyka przygotowuję kilka dni wcześniej ponieważ moczę go w solance aby wydobyć smak, bo jak wiadomo przy takich gabarytach ciężko dostatecznie doprawić mięso.
Indyk z solanki
tuszka indyka 6- 7 kg
10 l wody
0,5 kg soli zwykłej lub peklującej jeśli chcemy uzyskać różowy kolor mięsa
0,5 szkl cukru
sok z cytryny
Sól rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i sok z cytryny. Przygotowaną solanką zalewamy umytą tuszkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na 5- 7 dni. Po tym czasie indyka wyjmujemy z solanki, obsuszamy, nacieramy pieprzem i majerankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160- 170 stopni i pieczemy około 1 godz na każdy kilogram mięsa, co pół godziny polewamy wytwarzającym się sosem. na godzinę przed końcem pieczenia rozpuszczamy masło i polewamy indyka dla uzyskania chrupiącej skórki. Tak przygotowany indyk jest dobrze doprawiony, kruchy i soczysty w środku.
Teraz mój sposób na piersi, jest wypracowany metodą prób i błędów ponieważ moi domownicy nie lubią suchego mięsa.
Soczysta kaczka
piersi kacze ze skórką
sól, majeranek, pieprz
Piersi nacinamy od strony skórki w kratkę, nacieramy dokładnie przyprawami i odstawiamy na 0,5 do 1 godz. Po tym czasie na patelni podgrzewamy odrobinę oleju lub masła, układamy piersi skórką do dołu i obsmażamy z każdej strony. Z folii aluminiowej formujemy torebki i układamy w niej każdą porcję piersi osobno, szczelnie zamykamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy mięso na 10 -12 min. Wyjmujemy i podajemy na talerzu razem z folią. W trakcie pieczenia wytwarza się pyszny sos.
Niestety zdjęć tych mięs nie mam, bo kiedy ostatnio robiłam to nie pomyślałam om fotkach. Uwierzcie na słowo - wyglądają pięknie, ale jeszcze lepiej smakują.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
trzynastka
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 20 lis 2012, o 13:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 14010
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Dzięki będę częstym gościem :D

_________________
Mix Parapetowo - Ogrodowy
Moje miejsca na forum


Góra   
  Zobacz profil      
 
heliofitka
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 20 lis 2012, o 17:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8266
Skąd: Małopolska

 1 szt.
Dorotko faktycznie trochę przystopuj, bo jak to wszystko wypróbuję, to będę wyglądała, jak pączek w maśle :;230

_________________
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1081 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5 ... 78  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *