Mój domowy roślinny miszmasz....
- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lip 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój domowy roślinny miszmasz....
Migreny Kasiu jak na razie omijają mnie szerokim łukiem i niech tak zostanie. żeby nie ta mgła, pewnie posiedziałabym dłużej. Tragicznie się jechało do ronda kozienickiego. Ruch duży a widoczność tragiczna. Potem połaziłam jeszcze po sklepach przy okazji zakupów jedzonka na kolację.
- labka1

- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja tylko żartowałam..bo miałam szczerą nadzieję, że do tego bólu głowy nie doszło...
Dobrze ,że dotarłaś szczęśliwie do celu..
Dobrze ,że dotarłaś szczęśliwie do celu..
- Nolinka

- Od: 28 maja 2012, o 09:54
O to widzę Kasiu, że miałaś udane spotkanie
Szkoda, że mieszkam daleko
Swoją drogą pierwszy raz słyszę, żeby kawę sadzić do podłoża storczykowego. Moja rośnie w torfie i z tego co wiem, to potrzebuje podłoża o kwaśnym odczynie. W mojej książce jest napisane, że sadzimy do ziemi kompostowej z dodatkiem torfu i piasku. I bądź tu mądry
Kasiu śpieszę ci donieść, że nasionko plumerii właśnie wykiełkowało
Bardzo się z tego cieszę 
Swoją drogą pierwszy raz słyszę, żeby kawę sadzić do podłoża storczykowego. Moja rośnie w torfie i z tego co wiem, to potrzebuje podłoża o kwaśnym odczynie. W mojej książce jest napisane, że sadzimy do ziemi kompostowej z dodatkiem torfu i piasku. I bądź tu mądry
Kasiu śpieszę ci donieść, że nasionko plumerii właśnie wykiełkowało
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
- labka1

Huuuura!!!
Nolinko...gratuluję!
Ja mam jedna wykiełkowaną, reszta nasion sadzona później zobaczymy czy wyjdzie jeszcze jakieś
Teraz będziemy we dwie hodować...cieszę się, bo martwiły mnie te nasiona czy w ogóle coś z nich będzie. A jednak były dobre...teraz już ich nie ma ten sprzedawca..
Co do kawy, też czytałam o innym podłożu...ale sweety tak napisała..może coś wie pewnego z doświadczenia...ale znikła , muszę poczekać.
Ja kiedyś dawno...miałam już kawę, dość duże dwa krzaki 7-letnie, ale rosły w zwykłej ziemi, wyhodowane z nasion owocującej doniczkowej rośliny. Jednak padły po przeprowadzce chyba z zimna.. nowe mury były i zimno bardzo.
Teraz mam znów i bardzo się cieszę, bo teraz można już krzaczkom dogodzić 10 lat temu nie było za bardzo wiadomo co i jak.?
Nolinko...gratuluję!
Ja mam jedna wykiełkowaną, reszta nasion sadzona później zobaczymy czy wyjdzie jeszcze jakieś
Teraz będziemy we dwie hodować...cieszę się, bo martwiły mnie te nasiona czy w ogóle coś z nich będzie. A jednak były dobre...teraz już ich nie ma ten sprzedawca..
Co do kawy, też czytałam o innym podłożu...ale sweety tak napisała..może coś wie pewnego z doświadczenia...ale znikła , muszę poczekać.
Ja kiedyś dawno...miałam już kawę, dość duże dwa krzaki 7-letnie, ale rosły w zwykłej ziemi, wyhodowane z nasion owocującej doniczkowej rośliny. Jednak padły po przeprowadzce chyba z zimna.. nowe mury były i zimno bardzo.
Teraz mam znów i bardzo się cieszę, bo teraz można już krzaczkom dogodzić 10 lat temu nie było za bardzo wiadomo co i jak.?
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Rada o posadzeniu kawy w podłożu dla storczyków pochodzi z forum. Tak zrobiłam i ma się świetnie, a jak urosła i to w ciągu 2 tygodni. Była tak jak Twoja Kasiu i z tego samego źródła. Zresztą same zobaczcie...

- labka1

No rzeczywiście...!!!
Nigdzie nie widziałam tego pomysłu, raczej podłoże do paproci , azalii pomieszane z uniwersalną ziemią...dzięki Aniu, czułam,że musisz mieć powód sprawdzony ,żeby mi podsuwać rady....
Dzięki, mam jeszcze troszkę podłoża to chwilowo posadzę w tym co mam i odrobince ziemi..ale teraz czy zimie pomieszać z torfem kwaśnym?
to byłoby ok 30% +70% tego do storczyków...
Jak możesz to pokaż mi link o tej kawie?
Te sadzonki kawy są wyjątkowo ładne, ciekawe czy nie są pędzone czymś...???? Szkoda byłoby gdyby padły..
Nigdzie nie widziałam tego pomysłu, raczej podłoże do paproci , azalii pomieszane z uniwersalną ziemią...dzięki Aniu, czułam,że musisz mieć powód sprawdzony ,żeby mi podsuwać rady....
Dzięki, mam jeszcze troszkę podłoża to chwilowo posadzę w tym co mam i odrobince ziemi..ale teraz czy zimie pomieszać z torfem kwaśnym?
to byłoby ok 30% +70% tego do storczyków...
Jak możesz to pokaż mi link o tej kawie?
Te sadzonki kawy są wyjątkowo ładne, ciekawe czy nie są pędzone czymś...???? Szkoda byłoby gdyby padły..
- Nolinka

- Od: 28 maja 2012, o 09:54
Myślę, że najlepiej będzie dodać ziemi torfowej. Wszystkie artykuły, które czytałam mówią o tym , że podłoże musi być przepuszczalne i o kwaśnym odczynie. Np. tu http://spec.pl/dom-i-ogrod/rosliny-i-kw ... h-domowych
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
- labka1

Dzięki Nolinko..poczytała , i to i jeszcze inne..na razie przesadziłam jednego maluszka co bardzo uciekał z doniczki
.
Reszta zajmę się po niedzieli...
Reszta zajmę się po niedzieli...
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Wygląda jak begonia koralowa ja ukorzeniam w wodzie.

- labka1

No chyba tak...tylko czerwona..super! Dzięki.. 
To begonia corallina lucerna...ja widze że ona ma tam ziemię, a czy ma tam korzonki? Mozna bezpośrednio do ziemi wsadzić i nie przelewać;).
- labka1

Nie korzonków nie ma, to tylko taki pomysł na przewiezienie w podróży, bo to też przywiozła przyjaciółka z Włoch, i takie kulki ziemi (a ona jest taka jakby z glinką?) dość dobrze trzymały wilgoć i usztywniały troszkę.
Patrycjo dzięki , jesteś niczym encyklopedia
Patrycjo dzięki , jesteś niczym encyklopedia
- krokusik164
- 200p

- Od: 18 paź 2012, o 22:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ale Ty masz tam cuda u siebie znów...
Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
- labka1

No takie dostałam, jakoś je wychowam, może się uda...
No cóż.. może ktoś je zechce..jak się ukorzenią?
No cóż.. może ktoś je zechce..jak się ukorzenią?