Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
queen992
50p
50p
Od: 2 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Plumeria z nasion, proszę o porady

Post »

Przedziorek zawsze sie pojawia poźną jesienią i zima.. to niejest niczyja wina on po prostu jest. podobno z powodu suchego powietrza ale niewydaje mi się . Od siebie mogę Ci poradzić zebys spryskała te rośliny , po 2 dniach zrób im kąpiel.. zauważyłam ze dobre jest mycie rośliny mysłem bądz płynem , opłukaj (Tylko same liście i łodygę nie zamocz ziemi , natomiast magusem opryskaj również ziemię bo one z tamtąd wyłażą)
queen992
50p
50p

Post »

Poprawiam.. Mydłem bądz płynem.. :)
a z cytrynką zrób to samo.. chodzw tym czasie ona powinna być w spoczynku u mnie dopiero dojrzewa. u Ciebie również? jeśli tak to Magus.. sprawdzałam inne środki ale ten wydaje mi się najlepszy i jest najbardziej dostępny.
Plumerie i Adenium jeśli masz młode to je często spryskuj wodą (jako kilkumiesięczne badz kilkuletnie sadzonki niepotrzebują okresu spoczynku )i koniecznie jak zauważysz białe ktopeczki na liściach to sie nie zastanawiaj tylko spryskaj .. lepiej zapobiec zawczasu bo poźniej juz możesz nie odratować roślinki.
Tyle chyba..

jakby ktoś chciał zakupić zdrową sadzonkę to zapraszam bo mam ich tyle że mi miejsca i czasu brakuje;)
wisienka81
50p
50p
Od: 30 wrz 2011, o 22:13

Post »

queen992 pisze:Poprawiam.. Mydłem bądz płynem.. :)
a z cytrynką zrób to samo.. chodzw tym czasie ona powinna być w spoczynku u mnie dopiero dojrzewa. u Ciebie również? jeśli tak to Magus.. sprawdzałam inne środki ale ten wydaje mi się najlepszy i jest najbardziej dostępny.
Plumerie i Adenium jeśli masz młode to je często spryskuj wodą (jako kilkumiesięczne badz kilkuletnie sadzonki niepotrzebują okresu spoczynku )i koniecznie jak zauważysz białe ktopeczki na liściach to sie nie zastanawiaj tylko spryskaj .. lepiej zapobiec zawczasu bo poźniej już możesz nie odratować roślinki.
Tyle chyba..

jakby ktoś chciał zakupić zdrową sadzonkę to zapraszam bo mam ich tyle że mi miejsca i czasu brakuje;)
Opryskałam wszystko magusem. Niestety przędziorki były wszędzie :( Jeden z małych adeniaków raczej tego nie przeżyje bo zmarszczył się i położył w doniczce. Ostateczny rozmiar szkód nie jest znany :(
Moje rośliny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=59205" onclick="window.open(this.href);return false;
karlosita
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lis 2012, o 21:21

Post »

Witam wszystkich

Jestem nowa na forum i chcialabym sie z wszystkimi przywitac :wit
Przeczytalam caly watek i na sam koniec znalazlam to czego szukalam.
Otoz jestem posiadaczka 6 miesiecznych plumerii. Wysialam 10 nasion z czego 7 wykielkowalo lecz ostatnio mam problem. Walczylam juz z wciornastkami (Dzięki Bogu zaatakowaly tylko jedna roslinke) ale z sukcesm udalo mi sie ich pozbyc (balam sie troche o adenium mam 6 6-cio miesiecznych roslinek wiec je rowniez na wszelki wypadek leczylam bo widzialam ze ta paskuda tez tam sie kreci) no a teraz niestety ;:223 moje 4 plumerie zostaly zaatakowane przez przedziorki grrrrr. Wytoczylam im wojne i walcze ;:134 na szczescie zauwazylam chyba na poczatku epidemii wiec mam nadzieje ze uratuje kwiatki. dzisiaj je spryskalam wiec będę czekac. martwi mnie tylko ze na butelce tego produktu bylo napisane ze oprysk moge powtorzyc dopiero po 14-21 dniach wiec pozostaje mi czekac, obserwowac i ewentualnie przemywac listki woda.
jeśli ma ktos jakies dobre rady co do hodowlii z mila checia podziele sie swoimi doswiadczeniami w uprawie adenium i plumerii.
pozdrawiam
;:3
queen992
50p
50p

Post »

Pytaj o co chcesz;)
agnieszka7855
50p
50p
Od: 21 paź 2009, o 12:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piszecie, że plumeria nie zakwitnie. Ja swoją wysiałam i jak dobrze pamiętam to 3 roku już miała kwiaty koloru białego z żółtym środkiem. Kwiatki ślicznie pachniały. Jak odpadły z rośliny to jeszcze koło tygodnia leżałały i były śliczne, jakby świeżo zerwane.Bardzo szybko mi rosła (miała koło 170 cm) i musiałam ją oddać, bo nie mieściła mi się w mieszkaniu. Latem wystawiałam ją na balkon.Dziewczyna, która ją ode mnie wzięła całe lato trzymała ją na podwórku, a przed przymrozkami nie wzięła jej do domu i plumeria padła. Teraz mam drugą roślinę, ale ta jest jakaś dziwna, bo jest u mnie już drugi rok a bardzo mała urosła. Teraz jest łysa, bo przędziorki ją zaatakowały :-) Do tej też jakoś nie mam już cierpliwości.
Pozdrawiam Aga
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2012, o 12:39

Post »

Witaj Agnieszko

Czy ta pierwsza plumerię podlewalaś jakimiś nawozami??Jak ją zimowałaś?
Pytam ponieważ mam plumerię która ma grubo ponad metr wysokości,na wiosnę wypuściła coś na kształt pączkow ale niestety zaschły,do tej pory już nic więcej takiego nie urosło.Nie wiem co robię nie tak
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Ja jestem prawie całkiem "zielona" w temacie plumerii - mam dopiero siewkę, ale plumeria, tak jak i inne rośliny ma swoje gatunki. Z tego, co czytałam są odmiany w postaci drzewek i w postaci krzewów. Być może te niższe można łatwiej i szybciej doprowadzić do kwitnienia. Szkoda, że nasze rodzime ogrodnictwo nie interesuje się tak pięknymi roślinami :(
karlosita
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lis 2012, o 21:21

Post »

Na dana chwile przedziorkow nie widac :heja zobaczymy jak bedzie dalej
Awatar użytkownika
Agnieszka Gie
100p
100p
Od: 15 maja 2008, o 16:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam. Czy komuś już udało się rozkrzewić plumerię? Kiedyś odcięłam swojej stożek wzrostu ale niestety wypuściła tylko jeden pęd z boku.
KASIENKA82
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 18:22

Post »

Witam ja swojej odciełam stożek to wypuściła dwa boczne pędy i rośnie :)
Awatar użytkownika
Agnieszka Gie
100p
100p
Od: 15 maja 2008, o 16:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki. W takim razie spróbuję jeszcze raz wiosną.
wisienka81
50p
50p
Od: 30 wrz 2011, o 22:13

Post »

queen992 bardzo ci dziękuję. Wykonałam oprysk dla pewności dwukrotnie i od tego czasu po przędziorkach słuch zaginął. Nawet większość maluchów udało mi się uratować. ;:180
Co prawda plumce oberwałam listki, ale ma już nowe i świetnie się miewa.
Moje rośliny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=59205" onclick="window.open(this.href);return false;
queen992
50p
50p

Post »

Ciesze się ze mogłam pomoc i polecam na przyszłość;) :D
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 12:09

Post »

Witam!

Jestem nowy chciałbym na początek zaprezentować półroczną plumerkę z nasionka. Oto ona:
Obrazek
Przepraszam za małe zdjęcie, ale mam małe problemy ze wstawianiem zdjęcia.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”