no i kolejna osoba szykująca się na ten zjazd...a mnie wyjątkowo bardzo niedziela najbliższa nie pasuje...a jak się zechcę wybrać kolejny raz,to pewnie nowych chętnych nie będzie...a samemu to strachannaoj pisze: Agnieszko, mam zamiar się wybrać do Gliwic, jak nic nie stanie na drodze. Raczej autobusem - to dopiero stres gdzie i jak.
Kaktusy Joanny - annaoj
Re: Kaktusy Joanny - annaoj
ale plumosa
u mnie raptem jedna :kulka:, do której co jakiś czas zaglądam czy aby na pewno coś zielonego jeszcze się pod włosiem znajduje, a u Ciebie...kula ogromna, zieleń widoczna i jeszcze kwitnie, eh....

pozdrawiam,ania
kłujące
kłujące
- annaoj
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 sie 2012, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie chciałam robić "zamieszania" wielkością, tylko kwiatkami!
Ona tu tylko wygląda na tak wielką.
Widziałam większe! Ale dziękuje.
Ktoś, kto wiedział, że mam hopla na jej punkcie, się nade mną zlitował, więc nie od maluszka, ale też "nieco"zdążyla podrosnąć.
Maluchy też mam, bo jak napisałam mam bzika i same kleją się do mnie.
U mnie żaden kaktus szybko nie rośnie, bo ma pod górkę - słabe podłoże i b.liche nawożenie
Jak się ciągle nie zagląda to szybciej rosną.
Czy to marne "coś" - odratowane (mam nadzieję, że idzie ku dobremu), to może być Lobivia, aż boję się spytać - jajoiana?

Ona tu tylko wygląda na tak wielką.
Ktoś, kto wiedział, że mam hopla na jej punkcie, się nade mną zlitował, więc nie od maluszka, ale też "nieco"zdążyla podrosnąć.
Maluchy też mam, bo jak napisałam mam bzika i same kleją się do mnie.
U mnie żaden kaktus szybko nie rośnie, bo ma pod górkę - słabe podłoże i b.liche nawożenie
Jak się ciągle nie zagląda to szybciej rosną.
Pytanie do Tomkapieczarah pisze:ale plumosau mnie raptem jedna :kulka:, do której co jakiś czas zaglądam czy aby na pewno coś zielonego jeszcze się pod włosiem znajduje, a u Ciebie...kula ogromna, zieleń widoczna i jeszcze kwitnie, eh....
![]()
Czy to marne "coś" - odratowane (mam nadzieję, że idzie ku dobremu), to może być Lobivia, aż boję się spytać - jajoiana?

- Farel

- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chyba pierwszy raz u Ciebie piszę, więc witam
Mammillaria robi wrażenie, nawet na mnie (mam tylko jedną bo jakoś mnie nie interesują). Piękny okaz.
Ariak na patyku też fajny.
Mammillaria robi wrażenie, nawet na mnie (mam tylko jedną bo jakoś mnie nie interesują). Piękny okaz.
Ariak na patyku też fajny.
- Sebek87

- Od: 10 gru 2010, o 18:11
Witam .
za piękną kolekcję.
Gdyby mammillarki szybko rosły do takich rozmiarów pewnie i ja bym urozmaicił kolekcję w te rośliny
Gdyby mammillarki szybko rosły do takich rozmiarów pewnie i ja bym urozmaicił kolekcję w te rośliny
- annaoj

Witaj Sebastianie. Powiem tak, co wejdę na Twój wątek, to zamiast coś napisać, wgapiam się w Twoje ariaki, ale poprawię się.
Mammillaria to był dawniej mój ulubiony rodzaj, więc sentyment pozostał. Kilka gatunków szczególnie mnie "rusza" - plumosa, carmenae, "białe" i "włochate"
i dawny rodzaj - Dolichothele
Ariaki mam raczej szczepione, ale próbuję oswoić te na własnym korzeniu. Wcześniej poległam, może będzie lepiej.
Sebek87 - kaktusy małe, też są piękne. Tylko trzeba poczuć do nich "miętę".
Mammillaria to był dawniej mój ulubiony rodzaj, więc sentyment pozostał. Kilka gatunków szczególnie mnie "rusza" - plumosa, carmenae, "białe" i "włochate"
Ariaki mam raczej szczepione, ale próbuję oswoić te na własnym korzeniu. Wcześniej poległam, może będzie lepiej.
Sebek87 - kaktusy małe, też są piękne. Tylko trzeba poczuć do nich "miętę".
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Rzeczywiście roślinka wygląda bardzo podobnie do Lobivia jajoiana v.paucicostata. Może być to również coś z kręgu Eriosyce. Niech kaktus jeszcze trochę podrośnie i zakwitnie to będziemy mieli pewność.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- annaoj

Wiem, że miałam małą L. jajoiana, ale podpisaną -v. glauca.
Jako, że ta (na zdjęciu) ledwo uszła z życiem, nie jestem pewna, czy to ta roślina.
Tu na zdjęciu jest mokra od oprysku na wełnowce.
Jako, że ta (na zdjęciu) ledwo uszła z życiem, nie jestem pewna, czy to ta roślina.
-
leszek2

- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Joasiu,jesteś osobą co może zaskakiwać ,ale teraz to już mi oczy wychodzą z orbity na widok mammllarek,jeszcze takiej
plumosy dużej nie widziałem
poz.Leszek
---------------------
plumosy dużej nie widziałem
poz.Leszek
---------------------
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- maryjan13

- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Ja nie gustuję w kępach,nawet mamilarek.Wolę pojedyncze rośliny.
Bardziej spodobał mi się Joasiu ten Twój ariaczek na badylku.
Bardziej spodobał mi się Joasiu ten Twój ariaczek na badylku.
- Farel

- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Marian, ten ariak też idzie w kępę, na zdjęciu widzę 3 główki 
- annaoj

Uważam, ze kaktusy, które rosną darniowo odpowiedniego wyglądu (jakiegoś dostojeństwa
) nabierają w wieku starszym, ale i pojedyncza główka, mała roślinka cieszy. Dobrze, że każdemu się co inne podoba, bo inaczej byśmy oglądali u wszystkich to samo i byłoby nudno.
Zdecydowanie bardziej podobają mi się pojedyncze "głowy" na własnych korzeniach, ale te szczepione też "coś " w sobie mają.Farel pisze:Marian, ten ariak też idzie w kępę, na zdjęciu widzę 3 główki
- chaveiro

- Od: 26 sie 2011, o 17:08
Zawsze można jedna główkę odciąć wstawić do piasku i oczekiwać korzonków co może trwać bardzo długo i raczej nie wytworzy rzepy, ale jest opcja że się ukorzeni. Pan Jurek od hodowli A. agavoides na swojej stron o tym pisze, wytwarzaja się zwykłe korzenie jak u innych kaktusów/roślin. Może warto spróbować.
- annaoj

Jurek - to Mistrz!, mi do niego daleko, daleko.
Nie będę próbować. Najpierw muszę nauczyć się obchodzić z tym z korzeniami, a nie - bez!

Nie będę próbować. Najpierw muszę nauczyć się obchodzić z tym z korzeniami, a nie - bez!
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ariocarpus trigonus oraz Mammillaria plumosa - super!
Ładne i zadbane aż miło, do tego z kwiatuszkami - pozytywnie zazdroszczę ślicznych widoków...
Ładne i zadbane aż miło, do tego z kwiatuszkami - pozytywnie zazdroszczę ślicznych widoków...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Może być i Lobivia jajoiana v. glauca. Dziś obie nazwy mają status jednej i tej samej odmiany.annaoj pisze:Wiem, że miałam małą L. jajoiana, ale podpisaną -v. glauca.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek