Moje domowe początki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
kotipies
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lis 2012, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Moje domowe początki

Post »

Witam wszystkich serdecznie ;:196 . Mam na imię Justyna, od niedawna mam "bzika" na punkcie kwiatów, uwielbiam zwłaszcza kaktusy. Z racji tego że dopiero zaczynam przygodę z kwiatami większość nie jest sporych rozmiarów, choć i takie się znajdą w mojej kolekcji. Zacznę od kaktusów, mam nadzieję że się uda, gdyż to mój pierwszy post :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kotipies
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Re: Moje domowe początki

Post »

I mój największy okaz opuncja miała ponad 2 metry, niestety na zimę trzeba było go wnieść do domu i złamał się, więc mierzy teraz trosze mniej. Latem przesadzana na szczęście zrobił to za mnie mój chłopak :tan i ja nie ucierpiałam 8-)

Obrazek
Obrazek

I papryczki kolorowe

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam na forum. Od razu muszę pochwalić przede wszystkim opuncję. Pokaźnych rozmiarów, bardzo mi się podoba. ;:138
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
kotipies
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Oj opuncja duża ale jak kłuje, trzeba naprawdę uważać na nią bo można zrobić sobie krzywdę, zwłaszcza jak od tyłu się podejdzie :lol:
Awatar użytkownika
kotipies
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Róża chińska troszke marna bo niedawno wróciła do domu na przezimowanie, ale nieprzerwanie kwitnie i ciągle wypuszcza nowe pąki

Obrazek
Obrazek

drzewko szczęścia to okaz mojej siostry z którą wymieniłam się na mój nieduży ale zdrowy i z wielkimi liśćmi, a ten odradza się u mnie i już nie opada z każdym dotknięciem
Obrazek

i jeszcze jeden, szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to za kwiat:)

Obrazek
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Od: 12 cze 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Justynko :wit na forum .Masz ładne kaktusiki chociaż ja za kłującymi nie przepadam ale hibiskus cudnie wyrośniety i kolorek kwiatów śliczny ,papryczka i grubosz tez niczego sobie ;:215
Awatar użytkownika
kotipies
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję bardzo za miłe przyjęcie:)

Tu jeszcze kaktusiki
Obrazek
Obrazek

a tu gwiazda szeryfa, niestety nie mam zdjęcia z okresu kwitnienia
Obrazek

i mój malutki grubosz
Obrazek
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26

Post »

witam ;:168
wśród zielonych - liściastych,a rośliny kolczaste na dzień dobry ;:138
Bardzo ładne papryczki i hibiskus, chociaż to nie moja bajka :)
kotipies pisze: Obrazek
- ta roślinka to Mammillaria elongata
Obrazek
- to też jakaś mammillaria
Tu jeszcze kaktusiki
Obrazek
- po prawej stronie to nie kaktus, tylko wilczomlecz - Euphorbia trigona,zaczyna się wyciągać z braku światła. A po lewej wygląda na rodzaj Eriocactus
a tu gwiazda szeryfa, niestety nie mam zdjęcia z okresu kwitnienia
Obrazek

i mój malutki grubosz
Obrazek
śliczne ;:63

taka ogólna "uwaga" odnośnie Twoich kaktusowych (mam nadzieje, że nie masz mi tego za złe) - mają nie odpowiednie podłoże - zbyt zbite. przydałoby się domieszać do ziemi trochę drobnego żwiru ;:108
O warunkach uprawy kaktusów i ziemi dla nich odpowiedniej możesz poczytać http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=29595
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
kotipies
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

pieczarah pisze: taka ogólna "uwaga" odnośnie Twoich kaktusowych (mam nadzieje, że nie masz mi tego za złe) - mają nie odpowiednie podłoże - zbyt zbite. przydałoby się domieszać do ziemi trochę drobnego żwiru ;:108
O warunkach uprawy kaktusów i ziemi dla nich odpowiedniej możesz poczytać http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=29595

Dziękuję za wskazówkę(oczywiście nie mam za złe, wręcz dziękuję za radę i chętnie poczytam inne rady:) gdyż ja też to zauważyłam. Na pewno wezmę to pod uwagę przy wiosennych przesadzaniach:)
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26

Post »

kaktusy można przesadzać zimą,ale warunek jest taki, że do suchego substratu muszą być przesadzane. przed wsadzeniem ich można lekko podsuszyć korzonki, trzymając je bez ziemi ze dwa dni. i od razu uprzedzę, że gotowa sklepowa ziemia do kaktusów też się nie nadaje :lol:
W ogóle teraz powinny już spać - stać w chłodzie temperatura ~13-15 stopni bez podlewania do mniej więcej kwietnia :)
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
kotipies
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

kaktusy śpią, dlatego nie chcę ich ruszać:) A na wiosnę i tak będę musiała niektóre przesadzić do większych doniczek więc od razu zmienię ziemię:)
Dziękuję za porady:)
Awatar użytkownika
Takhisis
200p
200p
Od: 21 wrz 2010, o 23:30

Post »

:wit Witaj na forum :) Za kaktusami szczególnie nie przepadam (bo mnie te małe cholerstwa strasznie kłują) ale za to masz takiego ładnego hibiscusa... aaah :D Olbrzym ;p
Moje doniczkowce :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=52689" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupię, sprzedam, wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=55268" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 16:40

Post »

kłujaki i nie tylko piękne, ;:63
grubosz duży trochę wybujały, ale wygląda na zdrowy,
podaję linka do info o gruboszach,
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=59267
może Ci się przyda ;:7 , będę zaglądać i życzę powodzenia w uprawie ;:3
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
kotipies
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Bardzo dziękuję za wszystkie odwiedziny i rady, co do grubosza mam go od 2 tygodni, siostra przywiozła mi go bo chciała wyrzucić gdyż u niej nie rósł, ja miałam mały okaz ale o dorodnych liściach (zresztą mam jeszcze jednego-wkleję zdjęcia) powiedziałam żebyśmy się wymieniły i obydwie na tym skorzystałyśmy. Grubosz przy każdym lekkim dotyku opadał i łamał się, miał malutkie liście i po przesadzeniu z małej do dużej doniczki przez ok.2 lata nie wypuścił korzeni. Ja troszke zadbałam o niego, widać już ma większe liście, można nim trząść a nie opada a co najważniejsze wypuszcza dużo nowych. Ale dziękuję za link na pewno zajrzę, każda rada się przyda:)
A oto zdjęcia tego który został jeszcze w domu:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kotipies
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Paprotka noga pająka, rozrasta się ale zaczyna "marudzić"
Obrazek
Obrazek

tutaj malutki hibiskus, widać pierwszy już niestety przekwitnięty pąk, w przeciwieństwie do poprzedniego jest pełny, zdjęcia kwiatka dodam jak znowu się rozwinie nowy
Obrazek

peperonia
Obrazek

wilczomlecz euphorbia milii, kolor liści troche przekłamany, wyszły jasne pewnie przez lampę

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”