onectica, leszek2, paulaIRL, Spy, LUKASxd, emerald, Inez, nolina, przemo1986, Aleksandra Bdg witam serdecznie w moim wątku i dziękuję za pozostawienie śladu w postaci wpisów.
onectica pisze:Jak się cieszę, że masz tyle turbiniaczków!!

To moje drugie ulubione!
Ja sam nie wiem czy u mnie czasami nawet nie pierwsze ulubione.Szkoda tylko,że dosyć trudno zdobyć coś nowego.Ale może teraz przez znajomości i wymianę na forum coś drgnie.Sam w tym roku wysiewałem kilka gatunków i rosną sobie obecnie pod świetlówkami.Za rok jak znalazł na wymianę
Spy pisze:Astrophytum, to chyba lubi pełną lampę
Prawdopodobnie masz rację.Ja swoją tezę o zapotrzebowaniu na słońce rodzaju Astrophytum wysnułem tylko na podstawie posiadanych przeze mnie egzemplarzy tego rodzaju. Np A.senile i A.senile v.aureum które zakupiłem jako 2 cm maluszki 5 lat temu dzisiaj są dużo większe ale nadal zachowują ładny kulisty pokrój.W sumie z tych moich niepokojąco w kolumnę rośnie A.myriostigma ale łudzę się,że jest to może var.columnare.
Inez pisze:Choć wydaje mi się że dwa turbiniaki są troszkę wyciągnięte
Masz całkowitą rację.To T. valdezianus i T. lophophoroides które w naturze są zdecydowanie bardziej kuliste.O ile ten drugi wyciągnął się u mnie przez 3 lata jak go mam, to pierwszego kupiłem w tym roku już takiego jak jest.Dobrze,że cała reszta w miarę trzyma kształt.
nolina pisze:Czekam na następne zdjęcia

teraz może odrobine większe

Nie bardzo jeszcze wiem jak się to robi.Wklejam zdjęcia z fotosika i takie mi wychodzą.Będę coś z tym kombinował.A może ktoś podpowie jak się to robi, tak bardzo łopatologicznie bo fotografowanie i wszystko co z tym związane nie jest moją najmocniejszą stroną