Moje "zaczarowane" kwiaty - kolekcja Haliny - 1cz.

Zablokowany
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jednak jest po Waszej myśli, to jest korzonek, ale jaki dziwny, zawija się wokół przekwitniętego pędu kwiatowego i "idzie" do góry pionowo:) Choroba postępuje, proszę o lekarstwo na storczykomanie :) Wybrałam się dzisiaj do lidla tylko obejrzeć co tam mają ciekawego (oczywiście w temacie kwiaty) :) No i nie wyszłam z pustymi rękami. A z racji tego, że mam święto to sobie zafundowałam. Proszę zobaczyć, tylko bez krytyki bo fotograf ze mnie kiepski :
oncidium Obrazek
dendrobium Obrazek
oraz cambria Obrazek Obrazek a teraz wspólna fotka
Obrazek Obrazek a wszystkie były w takich ozdobnych osłonkach
Obrazek
Proszę bardziej doświadczonych forumowiczów o podpowiedź jakie to dendrobium? phaleonopsis czy nobile? Pozdrowionka :)
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No! Moja droga! Widzę, że już wpadłaś na amen! Jesteś zakręcona storczykowo!
Śliczności masz na parapecie!Śliczności!
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Ja też w Lidlu nie mogłam odejśc od stoiska ze storczykami. Ale był ze mną mój mąż który cały czas przypominał, że w tym miesiącu obiecywałam nie kupic już żadnego storczyka. ( Obiecywałam - nie kupowac - ale zawsze przecież mogę dostac następnego w prezencie :twisted: )
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne storczyki. Dendrobium to Dendrobium 'phalaenopsis' . śliczne.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Halinko - zajrzałam do Ciebie, a tu niespodzianki - nowe zakupy. Jak pięknie wyglądają w grupce !
Oncidium ma tyle pączków ! Mam nadzieję że pokażesz wkrótce w pełnym rozkwicie.
Dendrobium i Cambria mają ładny kolor, choć myślę że zdjęcie trochę je zmieniło.
Ciekawa jestem jak się ma mały Dawidek ? ;:67 Całuski w czółko dla niego :)

Pozdrawiam, Joanna
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie Joanno, zdjęcie takie niezbyt ciekawe, ale lepszych nie umiem, jestem samouk w tej dziedzinie więc jest jak jest. Jak się rozwiną pąki oncidium bardziej to oczywiście pokażę. Kolorek tej cambrii jest taki niezwykły no i kształt kwiatów również (oczywiście jak wszystkie storczyki świata). A co do Dawidka to jest super. Rośnie jak na drożdżach, rozwija się prawidłowo i sprawia babci radość :) Pozdrawiam serdecznie
Mój spis wątków
Moje robótki
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Co do robienia zdjęć, to lepiej unikać używania lampy błyskowej , bo najcześciej zatraca się wtedy struktura modelu. Obiekt który chcemy uchwycić jest prześwietlony ( białe plamy na zdjęciu), kolory przekłamane i mało co widać.
A zdjęcia najlepiej jest robić w świetle dziennym. Ustawić kwiatki do słonka ( tylko żeby nie padało od tyłu) - czyli może być z boku i od przodu i cykać, cykać, cykać. A potem wybrać, które najlepiej wyszło.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Można robić z lampą - ale wtedy najlepiej zmniejszyć siłę błysku, ew. pobawić się ustawieniami przesłony i czasem otwarcia migawki. Albo - i to jest najlepsze rozwiązanie - używać dyfuzora :) Przy czym to ostatnie rozwiązanie w przypadku małych kompaktów jest raczej trudne...
Pozdrawiam
Magda
LINKI
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Madzik wszystko można, jak się ma dobry sprzęt, ale w zwykłej cyfrówce raczej nie uświadczysz opcji zmniejszenia błysku , a z ustawieniami przesłony też bywa ciężko dla osób zupełnie amatorsko robiących zdjęcia. ( oczywiście zakładam, że aparat posiada taką funkcję) :wink:
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Hakinko bardzo ładne masz storczyki ,a ostatni zakup bardzo udany, zawsze w Lidlu były phalaenopsisy .a tu proszę widzę,że powoli i inne bywają i to jeszcze w takich ładnych osłonkach.Gratuluję i pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Orion - obecnie jest głównie dobry sprzęt ;) A co do funkcji - obecnie cyfrówki mają ich masę, ostatnio dopiero M. odkrył, że w naszym aparacie jest parę gadżetów - m.in. zmniejszanie siły lampy :) Warto wracać do instrukcji obsługi.
A najprostszym sposobem na zmniejszenie siły lampy jest jej przesłonięcie - M. używa najczęściej chusteczki higienicznej :) Świetna i prosta metoda :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

jamam dziadowski aparat, dość, że robi niewyraźne zdjęcia, to jeszcze nie umiem się nim obsługiwać, bo te różne rzeczy i napisy w aparacie są niezrozumiałe...
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Madzik - dzięki za radę z tą chusteczką ;:196
Od razu poleciałam testowac robienie zdjęc z taką właśnie lampą. Nigdy bym na to nie wpadła. :D

Nie za fajnie mi to powychodziło. Ale to brak wprawy 8)
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Orion - cieszę się, że pomogłam :) A z tym jak z wszystkim - trening czyni mistrza :) Można się pobawić w regulację grubości - poprzez składanie chusteczki, można próbować ze zwykłym papierem etc.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Wam za odwiedzinki, jest mi niezmiernie miło. Również za radę dziękuję, jak znajdę chwilke to spróbuję pocykać te fotki bez lampy, albo z chusteczką. Pozdrowionka :)
Mój spis wątków
Moje robótki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”