Ilonko ja się na nazwach róż nie znam, ale ta którą pokazałaś na poprzedniej stronie jest niesamowita
Na glinie malowane
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Na glinie malowane
Witam
Ilonko ja się na nazwach róż nie znam, ale ta którą pokazałaś na poprzedniej stronie jest niesamowita
- ewunia7

- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po 10-ciu latach ma dobre 2m wysokości.Jlonka czytałam u ciebie o chryzantemach.Kupiłam u ogrodnika na wyprzedaży piękne chryzantemy drobnokwiatowe.Podpowiedz mi czy przezimują w gruncie?
- imwsz

- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Basiu, Tereniu to jest bardzo stara chryzantema. Kiedyś nikt nie przywiązywał wagi jak się jejmościna nazywa. Ważne aby rosła i pieknie kwitła
a nazwa to była drugorzędna sprawa. Jak nieraz pytałam moją Babunie jak się jakiś kwiat nazywał to tylko słyszałam ".... aleś wymyśliła pytanie....". Ale jak zapytałam o danego pomidora to problemu nie było
Iwonko może znajdzie się jeszcze jakiś różanie mądry co ją rozpozna
Mam tej róży 2 krzaczki kupione w zeszłym roku i wówczas zakwitły tylko 1 kwiatem. Byłam tym tak zniesmaczona, że na jesień je przesadziłam na totalną patelnię i powiedziałam "wóz albo przewóz"
Jakie było moje zdziwienie jak po tej okropnej zimie i malutkim okopczykowaniu puściła zieleniące sie gałązki i zaczęła kwitnąć
I te jej kwiaty, nie są może wielkie ale urocze
Ewuniu Ty napisałaś o tej róży, że ma mieć 2 metry, miała mieć do 1,20 m
A ja za nią, w pewnej odledłości, mam posadzoną hortensję o docelowej wysokości 1,75 m. To mi dałaś teraz zagwostkę
Co do chryzantem ze sklepu czy od ogrodnika - jeśli sprzedający waha sie w odpowiedzi na moje pytanie względem zimowania chryzantemy to wychodzę z założenia, że nie zimują.
Ale spróbuj je przechować w chłodniejszym pomieszczeniu, niekiedy podlewając, może odbiją na wiosnę. Spróbuj tak zrobić
Iwonko może znajdzie się jeszcze jakiś różanie mądry co ją rozpozna
Mam tej róży 2 krzaczki kupione w zeszłym roku i wówczas zakwitły tylko 1 kwiatem. Byłam tym tak zniesmaczona, że na jesień je przesadziłam na totalną patelnię i powiedziałam "wóz albo przewóz"
Jakie było moje zdziwienie jak po tej okropnej zimie i malutkim okopczykowaniu puściła zieleniące sie gałązki i zaczęła kwitnąć
I te jej kwiaty, nie są może wielkie ale urocze
Ewuniu Ty napisałaś o tej róży, że ma mieć 2 metry, miała mieć do 1,20 m
A ja za nią, w pewnej odledłości, mam posadzoną hortensję o docelowej wysokości 1,75 m. To mi dałaś teraz zagwostkę
Co do chryzantem ze sklepu czy od ogrodnika - jeśli sprzedający waha sie w odpowiedzi na moje pytanie względem zimowania chryzantemy to wychodzę z założenia, że nie zimują.
Ale spróbuj je przechować w chłodniejszym pomieszczeniu, niekiedy podlewając, może odbiją na wiosnę. Spróbuj tak zrobić
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Ja gdzieś czytałam, że te chryzantemy popierwszolistopadowe nie nadają się do dalszej hodowli, bo są sztucznie pędzone, żeby dobrze na Zaduszki wyglądały - ciekawa jestem, czy rzeczywiście nic z nimi już się nie da zrobić? bo ceny wyprzedażowe rzeczywiście godne uwagi...
- maria.k55
- 1000p

- Od: 24 maja 2009, o 16:06
Ta róża czerwona kupiona jak piwonia, to czy jest z allegro od pana bogdana? jeśli tak to została w ubiegłym roku rozpoznana jako angielka L.D. Braithwaite.
- variegata
- 1000p

- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne różyczki pokazujesz. Co Ty się przejmujesz jakie wysokie będą pędy po 10latach. Ważne, jak wygladają teraz
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
- imwsz

Pati no niestety jedne zimują inne nie, ale spróbować można z przechowaniem. Na zasadzie "ryzyk, fizyk"
Jeden raz próbowala i poległam
Ale w tym roku będę próbowała znowu, bo takie niespotykane do tej pory kupiliśmy na ten listopadowy dzień
Marysiu wszystko w Twoim pierwszm zdaniu sie zgadza
I takim to sposobem w końcu poznałam jej nazwę
Madzia tak mi sie spodobała, ze wsadziłam badylka i zobaczymy co z tego wyjdzie
Ty mnie tu takich rzeczy nie "piszy", bo ja teraz cała wew stresie
Lecę poczytać teraz o niej, bedę bardziej wiedząca
Jeden raz próbowala i poległam
Marysiu wszystko w Twoim pierwszm zdaniu sie zgadza
I takim to sposobem w końcu poznałam jej nazwę
Madzia tak mi sie spodobała, ze wsadziłam badylka i zobaczymy co z tego wyjdzie
Ty mnie tu takich rzeczy nie "piszy", bo ja teraz cała wew stresie
Lecę poczytać teraz o niej, bedę bardziej wiedząca
Pozdrawiam - Ilona
- ARABELLA

- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Ilonka nie ważna nazwa kwitka ,ważne że sie tobie i nam podoba 
- Jatra

- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Kontakt:
Ilonko ja też nie przywiązuje nawet do dziś , dla mnie najważniejsze kwiecieimwsz pisze:Basiu, Tereniu to jest bardzo stara chryzantema. Kiedyś nikt nie przywiązywał wagi jak się jejmościna nazywa. Ważne aby rosła i pieknie kwitłaa nazwa to była drugorzędna sprawa. Jak nieraz pytałam moją Babunie jak się jakiś kwiat nazywał to tylko słyszałam ".... aleś wymyśliła pytanie....". Ale jak zapytałam o danego pomidora to problemu nie było
![]()
Jednak dla dobra siebie i kochanych forumowicz już zapisuje nazwy ze wszystkiego co mam , bo zdjęcia czasem przekłamują i ta sama odmiana roślin z różnych aparatów pokazuje jakby były całkowicie innymi odmianami .
Ostatnio jak byłam po żurawki u ogrodnika i spytałam się jakie to odmiany ,wywalił na mnie ogromne oczy
I być tu mądry , ale Pan poświęcił się i odszukał w katalogu i kazał mi wiosna przynieść listę chciejstw .
Ta żółtą jak będę miała już u siebie i będę widziała jej kwiat w rzeczywistości to będę kopała w informacjach co to za odmiana .
- kasia_rom

- Od: 5 paź 2008, o 12:32
W kwestii róży chciałam właśnie napisać to co Marysia
Właśnie zabrałam się za porównywanie zdjęć z moją Braithwaite , która też wygląda jak piwonia
, ale już masz odpowiedź
Dodam tylko że ona duuża będzie

Właśnie zabrałam się za porównywanie zdjęć z moją Braithwaite , która też wygląda jak piwonia
Dodam tylko że ona duuża będzie
- imwsz

Lucynko, Tereniu macie rację
Tereniu nawet jakby moje żółte wszystkie "odpukać w niemalowane" padły to wezmę krzaczek od mamy
, a czegóż to się nie robi dla forumków.
Przecież nikt z nas nie ma ochoty na nieświadome, zwielokrotnine zakupy i nasadzenia
Tereniu nawet jakby moje żółte wszystkie "odpukać w niemalowane" padły to wezmę krzaczek od mamy
Przecież nikt z nas nie ma ochoty na nieświadome, zwielokrotnine zakupy i nasadzenia
Pozdrawiam - Ilona
- imwsz

Kasiu no to mam problem
W takim razie one tam nie mogą być
No i teraz myśl ze mną gdze je wkomponować
A może jednak zostawić i poczekać na rozwój wypadków i w razie co przyciąć
Wg przeczytanych tekstów jej wysokość oscyluje od1 - 1,40m w zależności od piszącego. Jeśli byłby to metr to nie byłoby tak strasznie
W takim razie one tam nie mogą być
No i teraz myśl ze mną gdze je wkomponować
A może jednak zostawić i poczekać na rozwój wypadków i w razie co przyciąć
Wg przeczytanych tekstów jej wysokość oscyluje od1 - 1,40m w zależności od piszącego. Jeśli byłby to metr to nie byłoby tak strasznie
Pozdrawiam - Ilona
- abcd
- 1000p

- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ale z Was gaduły , dwa dni na forum mnie nie było a już tyle żeście napaplały ? No nie nadążam .!!!!!!!!
- imwsz

Elu budzimy się ze snu jesiennego, budzimy
.
Kochana musimy jakoś działać w tę deszczową i chłodną pogodę bo przed nami jeszcze trud myślowy co wiosną
Kochana musimy jakoś działać w tę deszczową i chłodną pogodę bo przed nami jeszcze trud myślowy co wiosną
Pozdrawiam - Ilona