Sumak octowiec - roślina inwazyjna, jak się go pozbyć?
Re: Sumak octowiec ? na liście roślin inwazyjnych
A sumak tiger eyes?
Rośnie dużo wolniej, nie rozrasta się jak szalony i jest naprawdę piękny...
W tym roku posadziłam takiego właśnie przed domem, w miejscu bardzo nasłonecznionym i rośnie super...
Rośnie dużo wolniej, nie rozrasta się jak szalony i jest naprawdę piękny...
W tym roku posadziłam takiego właśnie przed domem, w miejscu bardzo nasłonecznionym i rośnie super...
KASIENKA82
Sadź!
Tylko sadź w takim miejscu, w którym nie będziesz potem kopała, głęboko grabiła itp. Jak chcesz mieć koło niego także krzewy czy coś innego, posadź je w pierwszej kolejności.
Po prostu chodzi o nieuszkadzanie korzeni sumaka. Wtedy się nie rozrasta od korzenia. I masz pojedyncze piękne drzewo.
Sadź!
Tylko sadź w takim miejscu, w którym nie będziesz potem kopała, głęboko grabiła itp. Jak chcesz mieć koło niego także krzewy czy coś innego, posadź je w pierwszej kolejności.
Po prostu chodzi o nieuszkadzanie korzeni sumaka. Wtedy się nie rozrasta od korzenia. I masz pojedyncze piękne drzewo.

- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mam Tiger Eyes, prześliczna roślina. Ma żółte, postrzępione liście.
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
Jak posadzę obok krzewów innych to nie będzie im on przeszkadzać ?? Tigera nie mam , mam tego octowca i to dużo małych sadzoneczek
-
- 200p
- Od: 26 sie 2012, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.Kurcze, chyba pojadę na pasiekę i wykopię tego octowca, którego dziś posadziłem. A posadziłem 4 sztuki. Ale jak ma tak się rozłazić, to chyba jednak zrezygnuję z tej roślinki. Chociaż, bardzo mi się podoba. Może lepsza opcją jest oliwnik wąskolistny, bo obok octowca, właśnie posadziłem oliwnika. 

- ra_barbara
- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Kontakt:
Ja wykopałam octowce bo zajęły trawnik i nawet przez beton się przebijały.Wciąż walcze z odrostami od roku, ciiągle gdzieś wyrastają.
Niech te octowce rosną sobie w parkach, bo to piekny malowniczy krzew szczególnie jesienią, ale ja dziękuję, nie chce
Niech te octowce rosną sobie w parkach, bo to piekny malowniczy krzew szczególnie jesienią, ale ja dziękuję, nie chce

Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
-
- 200p
Dzięki ,dzięki.Z pewnością się ich pozbędę .Ale takie ładne ,a takie niegrzeczne ,nie usiedzą w jednym miejscu 
A czy można pomylić sumaka z amorfą.Ten co dziś kopałem ,to jedna łodyga i czerwony listek na górze łodyżki.Myślę ,że to jednak sumak ,ale tak dla pewności warto zapytać.

A czy można pomylić sumaka z amorfą.Ten co dziś kopałem ,to jedna łodyga i czerwony listek na górze łodyżki.Myślę ,że to jednak sumak ,ale tak dla pewności warto zapytać.
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Amorfa ma zaokrąglone listki i gładkie na brzegu, pędy nie są też tak grube i owłosione.
-
- 200p
Więc chyba mam jednak octowca ,bo jeden listek i podłużny kształt liścia. 
Myślę ,że to taki liść i czerwony.A amorfa może mieć czerwone liście? Chyba nie?
A to będzie amorfa?

Myślę ,że to taki liść i czerwony.A amorfa może mieć czerwone liście? Chyba nie?
A to będzie amorfa?
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ok, zgadza się.
Nie przypominam sobie, żeby amorfa się przebarwiała na czerwono.
Nie przypominam sobie, żeby amorfa się przebarwiała na czerwono.
Rokitnik jest chyba jeszcze bardziej inwazyjny niż sumak. Ma podobnie długie rozłogowe korzenie, od których po kilku latach 2 małe wyrosły w odległości około 4 metrów więc jeszcze bardziej się rozłazi
niż sumak.
niż sumak.
- ra_barbara
- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Kontakt:
Mam Rokitnika też, ale porównując z sumakiem, przynajmniej u mnie to wolę rokitnika, nie ma porównania z natrętnym octowcem.Wykopałam octowca już kilkuletniego, wydawało sie że korzenie wybrałam wszystkie po 2-tygodniach na 20m.2 naliczyłam młodych ponad 30
, zniszczyły trawnik, bo jak wyciągałam to rowy się potworzyły 

Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Tak jest ,zostało małe co nieco w ziemi a on poczuł się zagrożony i dał czadu jednym słowem. 

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Zdecydowanie lepiej kosić odrosty niż je wyciągać, sprawdzone doświadczalnie. Osłabia go tak samo, a mniej zniszczeń.
Rokitnik mam również, moim zdaniem jest nieporównywalnie mniej inwazyjny. Choć, jak chyba wspominałam w tym wątku wcześniej, da się uprawiać sumak- mój, chyba dwudziestoletni, bardzo rzadko już wypuszcza "zwiadowców" ale rośnie jako soliter, ma światła i przestrzeni w bród, a dookoła się nic nie grzebie tylko kosi. Piękny jest
Rokitnik mam również, moim zdaniem jest nieporównywalnie mniej inwazyjny. Choć, jak chyba wspominałam w tym wątku wcześniej, da się uprawiać sumak- mój, chyba dwudziestoletni, bardzo rzadko już wypuszcza "zwiadowców" ale rośnie jako soliter, ma światła i przestrzeni w bród, a dookoła się nic nie grzebie tylko kosi. Piękny jest

-
- 200p
Kurcze ,a ja mam chyba pecha .No może nie pecha ,ale brak znajomości roślin.
.Bo prawdopodobnie nakopałem i posadziłem rokitnika ,a nie jak pisałem ,e to oliwnik.Ma kujące jakieś gałązki i cieniutkie listki.Mam oliwnik i zupełnie inaczej wygląda.Tyle ,Ze chyba jednak rokitnik lepiej zda egzamin ,bawet jak też się rozlazi.Ale żywopłot nie do przejścia.