Marpy kwiatki i rabatki cz.IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Marpy kwiatki i rabatki cz.IV

Post »

Bardzo dziękuję Dziewczynom ,które mnie odwiedziły i zechciały napisać kilka miłych słów ! ;:79
Grażynko , Iruś,Dorciu,Stasiu,Krysiu ;:196

Dzisiaj dotarłam na działkę zakończyłam wreszcie ostatecznie dołowanie moich donic ;:213 muszę koniecznie ograniczyć ilość moich nasadzeń bo to już i mnie zaczyna męczyć , zaczynam sobie nie radzić... :cry: i wciąż jestem spóźniona ze wszystkim..tyle za mną co i przede mną... ;:223
Ale póki co,kupiłam po Święcie za kilka groszy taką oto pięknotkę i mam nadzieję,że przezimuje
a na razie mam ją na balkonie i spoglądam na nią przez okno ..

Obrazek

całe naręcze użyłam do wiązanek a jeszcze tyle zostało...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

róże nadal kwitną bo jeszcze nie ścięte ,śniegu nie było wiele więc zniszczeń jeszcze nie ma
Obrazek
szałwia jeszcze zakwitła
Obrazek
clematis przekwitł
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn... :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Brakowało mi tych Twoich cdn :wit
Chryzantemy śliczne, a róża wygląda jakby nic się nie stało ;:138
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Maryniu, czy ta wysoka trawka to Morning Light?
Moja jest straszliwie niziutka. Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie sobie lepiej poradzi.
Też kupiłam taką chryzantemę. Też zamierzam ją przetrzymać
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Maryniu chryzantemka prześliczna, ma wspaniały kolor, uwielbiam takie odcienie. Mam nadzieję, ze pięknie Ci przezimuje :D
Moje chryzantemy bardzo marne w tym roku.....ot takie drapaki, zaatakowała je chyba choroba grzybowa, mają do połowy brzydkie zbrązowiałe gałązki i liście, a na dodatek całkowicie wyłożył je snieg.....a w zeszłym roku były takie piękne krzaczory.... :(
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Próbowałam przezimowac jedną z chryzantem polistopadowych ale mi zimą padła, jednakże ostatnia zima była okropna :wink: Mam dużo jeszcze miejsca na kwiatuszki ale własnie po wczorajszej pracy czyszczenia ogrodu zastanawiam sie czy dam rade obrobic więcej ;:224
Kolorki nadal wabią w Twoim ogrodzie ;:215
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Maryniu mam dość podobna odmianę u siebie od 3 lata do tej którą kupiłaś - czyli zimuje .
Jak planujesz ja zimować ?
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - u mnie śniegu nie było wiele,żadnych śnieżnych czap też tak,że róże dzielnie się trzymają ale to tylko kilka tych niezawodnych...Lavaglut,Iceberg,Kristall,The Fairy,Dame de coeur,Nostalgia,Bonica ,Kronenbourg i kilka innych,które zawiązały pąki :) na razie jest ciepło więc ich nie wycinam mam nadzieję,że ich nie osłabię bo to róże już ponad 3 letnie.

Gosiu- tak, to Morning L. moja ma już 4 rok więc urosła ale nie kwitła,muszę się wziąć za swoje trawy ,bo nie wszystkie kwitną.No to zobaczymy,czy nam się uda tę chryzantemę przezimować,ale Krysia mówi,że u niej przezimowała.Widziałam na działce u kogoś i wygląda ,że już zimowała.Wydaje mi się,że to będzie odmiana Gold.

Agnieszko ja lubię rudości w chryzantemach ale jednak nie wszystkie mi się podobają, szczególnie takie płowiejące a widziałam takie chryzantemy one rosną dość wysoko i są takie drapakowate - tych nie znoszę..mam nadzieję,że ta będzie trzymać kolor.Moje chryzantemy te, które przetrwały zimę rosną bardzo ładnie i jestem z nich zadowolona mam nadzieję ,że będzie ich u mnie przybywać bo kiedyś miałam ale jakoś inne rośliny je wyparły i wyginęły...

Ewciu w ja przezimowałam 3 nowe miałam kilka polistopadowych jak mówisz
część w piwnicy,część zadołowanych przykrytych jedliną i nie pamiętam które z tych kwitnących u mnie zimowały w gruncie a które w piwnicy.. :oops: .jeszcze jedna jest w pąkach i ona prawdopodobnie jest piwniczna ale nic mi po niej bo nie zdąży pokazać kwiatów chyba,że wezmę gałązki do flakonu..Ja zaczynam powolutku "odpuszczać" działce...w przyszłym sezonie czas na zmiany.../chyba/ ;:131 bo za dużo sobie nazadawałam zadań i zaczynam sobie nie radzić...czas wykorzystywać działkę bardziej rekreacyjnie bo ostatnie lata tylko tyram i tyram..z jednej strony kończę i czas zaczynać od początku...

Krysiu - myślę,że ją zadołuję w doniczce ,ściętymi gałązkami nakryję a na to gałązka jedliny , tak zimowała nowe chryzantemy ubiegłej zimy sąsiadka i ładnie przezimowała.Kiedyś miałam kilka takich zwykłych i ich nie okrywałam a zimy też były różne. ;:173

Mój CD...

przyniosłam kwiatuszka chryzantemy z mogiły Rodziców , którą kupiłam dodatkowo pod cmentarzem bo mi się bardzo spodobała ,była niedroga ,niewielka i kupiłam 2 szt...obowiązkowo je zabiorę jak je mróz zniszczy do piwnicy .Zrobiłam fotkę ,żeby zapamiętać jak wygląda..jest w kolorze cytrynowym,kwiat ok.12-15 cm i jest śliczna.Będę miała przeprawę z M ;:218 bo On twierdzi,że z cmentarza się niczego nie zabiera ... ;:185 a mnie zależy też na doniczkach,które się u mnie wspaniale sprawdzają bo są szerokie ale płytkie i do dołowania moich roślin wyśmienite.W ubiegłym roku jeździłam po przymrozkach i wybierałam z koszy na odpady , wyrzucając zawartość lub całe po ścięciu gałązek jeżeli wydawało mi się,że jest tego warta.. no i mam 3 nowe chryzantemki...reszta nie przeżyła ale donice zostały... :) W tym roku też tak zrobię...Uważam,że z grobu zabierać nie wolno ale jak już na śmietniku to tak... :?

Obrazek
chyba Gold

Obrazek
hackonechloa przebarwia się na różowo
Obrazek
działkowe widoki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dame de coeur
Obrazek

Obrazek
buk pendula :)
Obrazek

cdn... :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Wśród wymienionych przez Ciebie niezawodnych róż ja także mam Lavaglut (świeżo posadzona),The Fairy, Nostalgia (także świeżo posadzona) i Kronenbourg ;:138
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

no ładne są :wink:
u mnie też mama mówi że z cmentarza się nic nie bierze :?
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Maryniu to, że z cmentarza się nic nie bierze, to uważam za przesąd.
Kilka razy sadziłam do ogrodu przemarznięte chryzantemy, które zamiast wyrzucić do kontenera zakopywałam w ogrodzie.
Niestety żadna nie przezimowała.
One są chyba wszystkie szklarniowe niestety.
Mam coś na pocieszenie, gdyż pani pod sklepem sprzedawała cięte do bukietu takie różowe półpełne chryzantemy, które kwitną u Ciebie.
One bardzo mi się podobają.
Mam obiecane na wiosnę, już nie mogę się doczekać. :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja różowa chryzantema już zimowała. Kupiłam sobie jeszcze 2 zimujące. Nie jestem pewna tej co kupiłam w markecie. Zobaczymy.
Morning L. Z tego co wiem nie kwitnie w ogóle.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu :wit Twoja kolekcja różana coraz bardziej się powiększa .. ja już stopuję! :wink: wystarczy to co mam a na chciejstwa też nie cierpię...ale przed Tobą ogrodnictwo stoi otworem i jeszcze niejedna roślina zawita w Twoim ogrodzie! :)
Kriss - dziękuję za odwiedziny! :wit
Tajko ;:168 spróbować zawsze można ,mnie się coś tam udało w tym sezonie i mam już 3 te z kontenerów .Nie mogę sobie tylko przypomnieć czy się udały w piwnicy czy na działce ...bo donic różnych miałam trochę w piwnicy jak i zadołowanych z różnymi roślinami. A z 3 kupionych zimujących nie przeżyła żadna ,może ich niezbyt starannie okrywałam..sama nie wiem bo wcześniej miałam kilka krzaków i jakoś tak przez lata wybyły...i nigdy ich nie okrywałam a miałam jeszcze od Teściowej z ogródka . Te dwie różowe zimowały już 3 razy.I wcale ich nie okrywałam za bardzo , pewnie jakimiś ściętymi gałązkami.
Gosiu - witaj! ;:168 tak w ogóle to Morning L. kwitnie ...tyle,że u nas w naszym klimacie rzadko jej się to zdarza. :) .Dotychczas myślałam,że jak coś zimuje to nie trzeba okrywać ...całe życie się człowiek uczy!

Mój CD...

jesienne obrazki / jeszcze/ :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn...
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale ogniste kolory na pierwszym zdjęciu.
Nie wiedziałam, że ta trawa też kwitnie. W sumie podoba mi się nawet bez wiech. Ma śliczne cieniutkie listki.
Byleby przetrwała zimę , będę bardzo zadowolona.
Ja swoją marketową chryzantemę wsadziłam do doniczki. Będe ją przechowywała na tarasie pod dachem. Zobaczymy jak sobie poradzi
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Witam w pięknym wątku marcinki ,trawki śliczne .Piękne róże a o trawkach nie wspomnę.Cudne widoki złotej jesieni aż z radością patrzy się na taki bajkowy słoneczny pejzaż.Pozdrawiam. :D :wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dame de Coeur kwitła u mnie wiele razy, a nigdy nie udało mi się zrobić zdjęcia, które oddałoby jej kolor. U Ciebie wyszło idealnie :D
Mój ogród dziczeje, bo pogoda ciągle deszczowa albo mi coś dolega. Pod górkę i pod górkę :wink: I jeszcze wiatr w oczy :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”