Dlugo czekalam, zeby moc podzielic sie z Wami moim szczesciem... Od dlugiego czasu szukalismy domu dla naszej niewielkiej rodziny, w marcu, calkowicie przypadkowo natknelam sie na ogloszenie biura nieruchomosci prezentujace dom z ogrodem. Walczylam o zakup tego domu 4 miesiace i w koncu sie udalo

W nadchodzacy czwartek zostane pelnoprawna posiadaczka 1400 m2 dzialki, aktualnie wygladajacej jak obraz nedzy i rozpaczy, ale majacej ogromny potencjal. Dzialka jest w ksztalcie prostokata przy czym dom usytulowany jest w taki sposob, ze przed nim znajduje sie dosyc miejsca na moje ogrodnicze szalenstwa. Za domem jest co najmniej 800 m2 powierzchni, ktora bedzie obsiana trawa, wzdluz ogrodzenia zamierzam posadzic thuje oraz krzewy kontrastujace kolorem ( berberysy).
Zanim jednak do sadzenia przystapie, musze pozbyc sie wiekszosci roslin rosnacych dziko na dzialce.
Zdjecia jakie posiadam pochadza z marca, wtedy jeszcze nie bylo taak strasznie, teraz jest na tyle "szczelnie", ze bez sekatora sie nie przedostane.
Jako, ze jestem nowicjuszka, mam kilka pytan :
- czy istnieje jakis klucz do oznaczania roslin ( krzewow) w wersji online ? Mieszkamy poza granicami Polski, w kraju gdzie wegetacja ma nieco inny przebieg ( u nas sezon truskawkowy powoli dobiega konca, a sloneczniki sa juz gotowe do zbioru)
- wymarzylam sobie pachnace thuje - wiem, ze takie istnieja, niestety w naszych punktach ogrodniczych ich nie ma ( obwachuje je dokladnie ;) ), moze mi ktos dopomoc nazwa lacinska ?
-Podczas ostatniej wizyty zauwazylam wielki berberys tuz przed brama wjazdowa, nie chce sie go pozbywac, jest piekny, czy moge go przesadzic ?
- I ostatnie, zauwazylam takze duzy krzew a w zasadzie juz drzewo dzikiego bzu. Bardzo lubiee ta rosline,niestety rosnie przy samym ogrodzeniu, ktore bedzie zmieniane, jak go zabezpieczyc/ew przyciac zeby nic mu sie nie stalo i przezyl ?
Dziekuje serdecznie za wszelkie rady. Ponizej widok czesci ogrodu za domem z marca tego roku :

Uploaded with ImageShack.us