Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4

Post »

Zacznij od czterech części tego wątku, to dowiesz się wszystkiego o uprawie fascynujących dyń. Powodzenia :wit :wit
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chani pisze: Czy jeśli zbiorę nasiona np Hokkaido to mi urośnie Hokkaido czy bógwico?
Jeśli miałaś tylko Hokkaido to owszem, ona urośnie, ale jeśli były w pobliżu inne dynie to już loteria.
Tylko, że my na forum lubimy loterie i eksperymenty. :wink:
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niekoniecznie bo jak pszczoła będzie miała pyłek innej odmiany i zapyli hokkaido to powstanie krzyżówka. Najpewniej jest zapylać samemu-ręcznie ma sie pewność w 100%
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Chani
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2010, o 18:24

Post »

aria pisze:Zacznij od czterech części tego wątku, to dowiesz się wszystkiego o uprawie fascynujących dyń. Powodzenia :wit :wit
Przy malutkim maluchu nie bardzo mam na to czas :) dlatego liczyłam na Waszą wyrozumiałość :roll:

Moja dynia w markecie "urosła" ;) zostawiłam pestki i teraz się zastanawiam, czy jak posieję, to mi urośnie to, co bym chciała
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja proponuję marketowe przeznaczyć na lampiony 8-) a do ogródka kupić coś czego w sklepie nie znajdziesz. Wejdź na all..., jest tam dużo ciekawych odmian z wyczerpującymi opisami.
Kasia
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Chani, na str. 45 odpowiedziałam na podobne pytanie.
Chani
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2010, o 18:24

Post »

Bardzo, bardzo dziękuję ;:180
Więc jest duża szansa, że moja Hokkaido mi urośnie :)

Wiem, że jest dużo odmian, ale ja nie mam tyle miejsca ;:185 tato mi udostępni kawałek działeczki na dynie, ale nie obsadzę mu przecież połowy zagonów ;:173
Chciałam właśnie Hokkaido, bo mi bardzo smakowała i odpowiada mi wielkość, jedna w sam raz na obiad ;) i jako drugą odmianę - piżmową na spróbowanie.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Proszę o pomoc w nazwaniu mojej dyńki ...z góry wielkie dzięki ;:180 ;:180 ;:180
Obrazek
Zatorzanin
100p
100p
Od: 7 wrz 2012, o 16:13

Post »

Mi to wygląda na niewyrośnięte Atlantic Giant bo podobnie u mnie wyglądał.
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30

Post »

W przyszłym roku mam zamiar kupić kilka odmian dyń, na pewno zagości Atlantic giant, jednak czy ma ona jakiekolwiek walory smakowe? Czy jest mdła i niezbyt nadaje się do spożycia? Do zjedzenia będę kupował Hokkaido, Justynkę i piżmową.
Zatorzanin
100p
100p
Od: 7 wrz 2012, o 16:13

Post »

Nie jadam dyń bo mi nie smakują, ale zauważyłem, że w przypadku moich niewyrośniętych Atlantic Giant nie było pustych przestrzeni jak w innych dyniach, była po prostu pełna.
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Piżmowa dynia to osobny gatunek a nie tylko odmiana, a oczywiście jest możliwe, że tutaj jest tylko jedna odmiana w sprzedaży.
pozdrawiam, Gunnar
yerena
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 sie 2011, o 10:38

Post »

loeb pisze:Haha noo.. ale to jeśli chodzi o takie konkretne zmiany;) Ale coś mi dzwoni że kształt owocu rośliny matecznej może być inny w zależności od tego czy jest zapylona czy nie jest, albo jest tylko słabo.......Ale jeśli chodzi o zmianę smaku, koloru, składu chemicznego miąższu - no, byłabym sceptyczna;)
Nie mam twardych dowodów, są to znowu tylko przypuszczenia, ale... miałam w tym roku jedną roślinę z gatunku Angelique. Pierwsza dyńka była jak z katalogu, zaś druga, którą zauważyłam dopiero przy zbiorach, ma żeberka bardzo podobne do Black Futsu i Hidemi, które rosły tuż obok po dwóch stronach Angelique:
Obrazek
Z lewa pierwsza Angelique, w grupce- z góry z lewa- Angelique z żeberkami, z prawa- Hidemi, w dole- Black Futsu.

Więc chyba ma wpływ zapylanie pyłkiem innych odmian na tegoroczne formy (ale czy tylko formę? bo i kolor też) dyń? ;:218
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Niee to co innego.. na jednej roślinie kształt owoców może być zmienny, tak jak i rozmiar, wszystko zależy od stabilności odmiany. Zobacz, one są do siebie podobne tylko na pierwszej żeberka są słabiej zarysowane. Ta druga prawdopodobnie miała więcej czasu i energii żeby wyrosnąć. Zauważyłam że pierwsze owoce często są mniejsze od późniejszych, może wynika to z tego że wyrastają gdy roślina nie ma jeszcze dużej masy liściowej. Wszystkie 3 wymienione dynie są z tego samego podgatunku i kształtem są podobne, ale innymi cechami się różnią. To się często zdarza.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rozkroiłam Kakai , pestki super naprawdę bezłupinowe :lol: Sam miąższ żółtozielony , ok 1,4 kg , żeby zupa miała ładniejszy kolor dodałam marchewki ,na surowo i pieczonej nie próbowałam. Na pewno będę chciała mieć tę odmianę choćby ze względu na pestki a i zupa niezła :lol:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”