Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Delfi, 10-12 owoców na jednej roślinie? Super wynik, gratulacje!
Aria, Whanagaparaowa Crown to bardzo smaczna dynia, u mnie została do corocznej uprawy. Ma przyjemny zapach, miąższ kasztanowy i zwarty (co dla mnie ważne, bo wolę odmiany, które po upieczeniu czy ugotowaniu w kawałkach nie rozpadają się). Można przechowywać ok. 6 miesięcy. Okres przechowywania tak naprawdę to zawsze jest duże "około". Obserwuję dynie które trzymam co roku u siebie w piwnicy (blokowa ciepła piwnica). Podstawą dobrego przechowywania jest odpowiednie podsuszenia owoców, najlepiej na słońcu. Duży wpływ na trwałość dyń ma letnia aura. Jeśli są lata z codziennymi opadami, to dynie przechowują się słabiej, więcej ich się szybko psuje. Zbiory najlepiej przeprowadzać w suchy, słoneczny dzień, najlepiej kilka dni po opadach. W ciepłej piwnicy, jak u mnie, są dynie, którym wysycha miąższ - tak np. jest z Butternatem - jego komora nasienna powiększa się, miąższ robi się coraz cieńszy. Whangaparaoa Crown przechowywała się ładnie, ale nie pamiętam już, kiedy zjedliśmy ostatni owoc.
Mam coraz większy sentyment do szarych odmian dyń, wiele z nich to b. smaczne odmiany.
Aria, Whanagaparaowa Crown to bardzo smaczna dynia, u mnie została do corocznej uprawy. Ma przyjemny zapach, miąższ kasztanowy i zwarty (co dla mnie ważne, bo wolę odmiany, które po upieczeniu czy ugotowaniu w kawałkach nie rozpadają się). Można przechowywać ok. 6 miesięcy. Okres przechowywania tak naprawdę to zawsze jest duże "około". Obserwuję dynie które trzymam co roku u siebie w piwnicy (blokowa ciepła piwnica). Podstawą dobrego przechowywania jest odpowiednie podsuszenia owoców, najlepiej na słońcu. Duży wpływ na trwałość dyń ma letnia aura. Jeśli są lata z codziennymi opadami, to dynie przechowują się słabiej, więcej ich się szybko psuje. Zbiory najlepiej przeprowadzać w suchy, słoneczny dzień, najlepiej kilka dni po opadach. W ciepłej piwnicy, jak u mnie, są dynie, którym wysycha miąższ - tak np. jest z Butternatem - jego komora nasienna powiększa się, miąższ robi się coraz cieńszy. Whangaparaoa Crown przechowywała się ładnie, ale nie pamiętam już, kiedy zjedliśmy ostatni owoc.
Mam coraz większy sentyment do szarych odmian dyń, wiele z nich to b. smaczne odmiany.
Dziękuję Aniu. Ja też wolę dynie o kasztanowym smaku, więc i ta pewnie będzie mi smakować. Zwykle nawet do wiosny, a czasem i do lata, udaje mi się je przechowywać. Już planuję następny sezon 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja mam tylko 1 owoc Whangaparaoa Crown więc raczej słabo mi się udaa ale jeszcze nie próbowałam .
U mnie na 35 roślin było ponad 150szt owoców, czyli średnio.
- delfi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 mar 2011, o 13:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
Wracam po przerwie i muszę przyznać ze przyjemnie podziwiało się wasze zbiory, gdy tak zimowo za oknem.
A to moje wspomnieniowe podsumowanie sezonu

Pozytywnie zaskoczyło mnie Blue Kuri, wszystkie jej owoce pochodzą z jednej rośliny, gdy u early butternuta (z wolnego zapylenia więc gdzieniegdzie melonowa się też chyba ujawniła) mniej więcej taką samą ilość zebrałam z 3 roślin.
Boston Marrow z 3 roślin, 6 sztuk
A to moje wspomnieniowe podsumowanie sezonu

Pozytywnie zaskoczyło mnie Blue Kuri, wszystkie jej owoce pochodzą z jednej rośliny, gdy u early butternuta (z wolnego zapylenia więc gdzieniegdzie melonowa się też chyba ujawniła) mniej więcej taką samą ilość zebrałam z 3 roślin.
Boston Marrow z 3 roślin, 6 sztuk

Ania
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
możecie mi powiedzieć, czy to jest Atlantic giant, nasiona kupiłem na all...? mój olbrzym ma aż 5 kg ;p

- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Mi to wygląda na odmianę Bambino.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- gieru96
- 200p
dzięki za odpowiedź
na drugi rok muszę kupić lepsze nasiona 

- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Daje 98% że to Bambino. Parę lat temu miałem tą odmianę miała identyczny owoc tylko większy
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
też mi to wygląda na bambino, atlantic ma gładką skórkę
- gieru96
- 200p
czy to możliwe, że to dlatego, że ona rosła na pryźmie obornika? ona była gładka, ale jak dojrzewała zrobiła się taka 

Wg mnie "gładkość" skórki nie jest wskaźnikiem, czy jest to konkretna odmiana. Przykładem może być Jumbo, gdzie zdarzają się owoce z gładką skórką jak i z taka "siateczkowatą".
Forumowiczka Kasia...;)
Witam wszystkich dyniozakręconych
W tym roku zaczął mnie wkręcać temat dyń
na razie ze sklepów, ale w przyszłym planuję własne mieć na działce u taty 
Ale pomóżcie, bom zielona totalnie. Jak to jest z nasionami różnych odmian dyń? Czy jeśli zbiorę nasiona np Hokkaido to mi urośnie Hokkaido czy bógwico?

W tym roku zaczął mnie wkręcać temat dyń

Ale pomóżcie, bom zielona totalnie. Jak to jest z nasionami różnych odmian dyń? Czy jeśli zbiorę nasiona np Hokkaido to mi urośnie Hokkaido czy bógwico?