Basiu coś ta twoja Stasia przed czymś się bardzo wzbrania czyżby nie chciała być na FO
Moje Ogrodowe krople pamięci...
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje Ogrodowe krople pamięci...
Dorotko a tam od razu wariatki - samo życie!
Basiu coś ta twoja Stasia przed czymś się bardzo wzbrania czyżby nie chciała być na FO
- stokrotka-77
- 200p

- Od: 21 lut 2011, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A może to nowa poza- "do ataku na członki"
- trochę jak ze wschodnich sztuk walki .
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu, jednym tchem wchłonęłam Twój wątek. Jest tu wszystko, ogród, życie i przede wszystkim duża dawka optymizmu i humoru.
Podziwiam Twój sposób bycia, życia i postępowania. Zmagania z niecodziennymi problemami jak chore oczy M. Zabawy z wnukami to juz wyższa szkoła wtajemniczenia.
Zbieractwo i przerabianie różnych rzeczy na pożyteczne to też moje hobby.
Pozwól, że spytam o stary dom, w którym mieszkasz. Mam taki po przodkach, cóż na dziadowiznę wróciłam. Nie mieszkam w nim, ale bardzo chcę go ocalić. Jak masz zabezpieczone miejsce gdzie ściany stykają się z betonową podmurówką- fundamentem. U mnie to nie jest zabezpieczone i ściany naciągają wilgocią i dom siada
pozdrawiam z zaśnieżonego siedliska
Podziwiam Twój sposób bycia, życia i postępowania. Zmagania z niecodziennymi problemami jak chore oczy M. Zabawy z wnukami to juz wyższa szkoła wtajemniczenia.
Zbieractwo i przerabianie różnych rzeczy na pożyteczne to też moje hobby.
Pozwól, że spytam o stary dom, w którym mieszkasz. Mam taki po przodkach, cóż na dziadowiznę wróciłam. Nie mieszkam w nim, ale bardzo chcę go ocalić. Jak masz zabezpieczone miejsce gdzie ściany stykają się z betonową podmurówką- fundamentem. U mnie to nie jest zabezpieczone i ściany naciągają wilgocią i dom siada
pozdrawiam z zaśnieżonego siedliska
- delosperma

- Od: 20 mar 2012, o 00:52
A w Atlasie grzybowym załączonym do naszego poczytnego pisma GW
ostatnio stwierdzono, że wszystkie "członka"
, ......./chyba dobrze odmieniłam/, są trujące.
Co Wy kobitki na to?

Pikne sopelki i Stasia też dobrze się trzyma.
Może to zasługa członek.
Pikne sopelki i Stasia też dobrze się trzyma.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- ra_barbara

- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Kontakt:
Stasia
"Poguje" ..czy jakoś tak to się zwie
.Członki(zieleniatki) są jadalne.Stasia je od jesieni 1949roku a nawet wcześniej, i powiedziała mi- a nie czytej tych głupiot co te baby wiedzą... wcale do nich nie pisz, a co bedziesz tłumaczyć, a niech nie jedzą dla tych co lubia zostaną do zbirania...hej
"Gąska zielonka to grzyb blaszkowy, ma zielonożółty albo żółtobrązowy kapelusz, słodkoorzechowy smak i pachnie mąką. Rośnie na piaszczystym podłożu w lasach sosnowych. Możemy ją spotkać od września aż do grudnia. Często trudno ją znaleźć ponieważ większość owocnika bywa zagrzebana w podłożu. Wyrasta jednak w dużych grupach, gromadnie. Jest na liście grzybów dopuszczonych do obrotu handlowego i jednocześnie uważa się ją za gatunek zagrożony wyniszczeniem z powodu nadmiernego pozyskiwania i zniszczenia siedlisk"
Kilka lat temu świat obiegła wiadomość, że jest to jednak gatunek, którego spożywanie może być przyczyną śmierci. We Francji prowadzono badania na pacjentach z rzadką chorobą - rabdomiolizą, podczas której następuje rozpad komórek mięśni i odkryto, że wszyscy chorzy spożywali wcześniej właśnie potrawy zawierające owocniki gąski zielonki. Przeprowadzono także serię badań z udziałem w/w grzyba na myszach i potwierdzono pojawianie się, po ich podaniu, enzymów powodujących rabdomiolizę a więc toksyczność gąski. Enzymy jednak nie pojawiły się po podaniu owocników mrożonych. Wiadomość o toksyczności zielonki zelektryzowała nie tylko środowisko mykologów, ale także zwykłych zbieraczy. Wielu z nich nie wierzy w te doniesienia do dziś."
??????????
.Członki(zieleniatki) są jadalne.Stasia je od jesieni 1949roku a nawet wcześniej, i powiedziała mi- a nie czytej tych głupiot co te baby wiedzą... wcale do nich nie pisz, a co bedziesz tłumaczyć, a niech nie jedzą dla tych co lubia zostaną do zbirania...hej
"Gąska zielonka to grzyb blaszkowy, ma zielonożółty albo żółtobrązowy kapelusz, słodkoorzechowy smak i pachnie mąką. Rośnie na piaszczystym podłożu w lasach sosnowych. Możemy ją spotkać od września aż do grudnia. Często trudno ją znaleźć ponieważ większość owocnika bywa zagrzebana w podłożu. Wyrasta jednak w dużych grupach, gromadnie. Jest na liście grzybów dopuszczonych do obrotu handlowego i jednocześnie uważa się ją za gatunek zagrożony wyniszczeniem z powodu nadmiernego pozyskiwania i zniszczenia siedlisk"
Kilka lat temu świat obiegła wiadomość, że jest to jednak gatunek, którego spożywanie może być przyczyną śmierci. We Francji prowadzono badania na pacjentach z rzadką chorobą - rabdomiolizą, podczas której następuje rozpad komórek mięśni i odkryto, że wszyscy chorzy spożywali wcześniej właśnie potrawy zawierające owocniki gąski zielonki. Przeprowadzono także serię badań z udziałem w/w grzyba na myszach i potwierdzono pojawianie się, po ich podaniu, enzymów powodujących rabdomiolizę a więc toksyczność gąski. Enzymy jednak nie pojawiły się po podaniu owocników mrożonych. Wiadomość o toksyczności zielonki zelektryzowała nie tylko środowisko mykologów, ale także zwykłych zbieraczy. Wielu z nich nie wierzy w te doniesienia do dziś."
??????????
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
- grazynarosa22

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
No
a nie mówiłam.....
blaszkowate są nie jadalne i tyle
(oprócz opieniek
)
- Maska

- Kontakt:
Jak sie pojawia cień wątpliwości to po co sprawdzać na sobie? Zawsze można jeść pieczarki !
- delosperma

- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Też kiedyś spożywałam "członka" w dużych ilościach i wielu znajomych mówiło wówczas, że świetnie wyglądam na swój wiek.
Teściowa częstowała mnie też olszówkami, a to już trochę podejrzane było.
Ale ostatnio członek nie spotykam, może Stasia wszystkie wyzbierała. 
Maria motyczką dziabnięta
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Basiu oj lepiej jeść pieczarki!!!
- ra_barbara

- Kontakt:
Ja na chwilkę bo czasuuuuu nie mam .Opieniek nie tknę nie znam się na nich, nie jadam też Kani, a Olszówki-mowy nie ma. Członki natomiast są pyszne szczególnie w barszczu białym
.Pieczarki sporadycznie...
No to na-ra
.Pieczarki sporadycznie...
No to na-ra
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
- ra_barbara

- Kontakt:
Ja od 4.30 na nogach(?) o nie
to raczej na d.... przed laptopem
Witam Cię serdecznie Sosenko-Marzko
hm...
.
) na całą jej głebokość ok.1m. zrobiono szalunek zalewając cementem ok.10cm grubości, dla wzmocnienia tej słabej starej podmurówki z piaskowca. I tyle niczym nie jest zabezpieczone przed wilgocią, niestety mój M nie zgodził się by szykować tę chałupę na dłuższe przebywanie w niej
i wszelkie remonty były przepyskowane

cała podmurówka obsypana kamykami...
Wilgoci nie mamy jest sucho i pachnie drewnianą chałupką
Dom jest uzywany, wietrzony, ogrzewany a Twój jeśli opuszczony to trzeba mu z pewnością poświęcić nieco czasu i...wydatków na remonty.
...teraz z innej beczki..odkopałam takie zdjęcie, gdy po podwórku chadzał sobie mój drób, kaczka nie moja, przefruwała przez płot i szeroka drogę od sąsiadki, gościnnie

nawet pieska mieliśmy, i pojemniki na deszczówkę i remontowy bajzel.Teraz w tym miejscu mam dumną werandkę

Witam Cię serdecznie Sosenko-Marzko
.
Wiesz u nas podmurówka jest z kamieni,piaskowca na tych kamieniach belki czyli (zowie się to) przyciesie, pod tymi belkami na podmurówce położono kiedyś skrawki papy i tak jest, a my tę podmurówkę odkopaliśmy(Ja samaPozwól, że spytam o stary dom, w którym mieszkasz. Mam taki po przodkach, cóż na dziadowiznę wróciłam. Nie mieszkam w nim, ale bardzo chcę go ocalić. Jak masz zabezpieczone miejsce gdzie ściany stykają się z betonową podmurówką- fundamentem. U mnie to nie jest zabezpieczone i ściany naciągają wilgocią i dom siada![]()

cała podmurówka obsypana kamykami...
Wilgoci nie mamy jest sucho i pachnie drewnianą chałupką
...teraz z innej beczki..odkopałam takie zdjęcie, gdy po podwórku chadzał sobie mój drób, kaczka nie moja, przefruwała przez płot i szeroka drogę od sąsiadki, gościnnie

nawet pieska mieliśmy, i pojemniki na deszczówkę i remontowy bajzel.Teraz w tym miejscu mam dumną werandkę

- Maska

- Kontakt:
Basieńka daje na wypominki 
- ra_barbara

- Kontakt:
A teraz na skuetrek i jadę na cmentarze na szczęście coś
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Basiu super Twoja chałupka i nie masz wilgoci...zdrowa drewniana...czy tą zimę będziecie pierwszy raz w niej...
a weranda miodzio... 
- ra_barbara

- Kontakt:
Misiu od kilku lat jesteśmy tu prawie cały czas, 2-lata temu zimowaliśmy w mieście.Mieszkanie w S-wcu wynajmujemy.Zdarza sie czasem że ktoś rezygnuje, jeśli nie znajdujemy kogoś nowego to wtedy zimujemy w mieście, ale my tam juz niewiele "dobra" posiadamy.Za rok chcemy je sprzedać, czy jednak zostaniemy na wsi już.... trudno powiedzieć....

To są groby w środku lasu, trafiłam na nie kilka lat temu szukając grzybów.Bardzo stare grobowce, podobno jakaś epidemia ...
W każde Świeto Zmarłych staram sie tam być.To piękne miejsce.Bez tłumów ludzkich... tu tłum drzew i cichy łagodny ich szept, tu można się zastanowić, przemyśleć w skupieniu i wręcz przerażającej ciszy.
Groby rodzinne odwiedziłam dziś, bo nie chodzę tam w dniu Wsz.Św., wolę w Dzień Zaduszny.
Dobrej Nocy

To są groby w środku lasu, trafiłam na nie kilka lat temu szukając grzybów.Bardzo stare grobowce, podobno jakaś epidemia ...
W każde Świeto Zmarłych staram sie tam być.To piękne miejsce.Bez tłumów ludzkich... tu tłum drzew i cichy łagodny ich szept, tu można się zastanowić, przemyśleć w skupieniu i wręcz przerażającej ciszy.
Groby rodzinne odwiedziłam dziś, bo nie chodzę tam w dniu Wsz.Św., wolę w Dzień Zaduszny.
Dobrej Nocy