Dodatki do bukietów

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
gilgall
100p
100p
Od: 4 lip 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Dodatki do bukietów

Post »

Jakie rośliny stosujecie jako dodatek do ciętych kwiatów? Mam na myśli jakieś ładne, ozdobne z liści, ogrodowe roślinki... W moich wspomnieniach z dzieciństwa -na stole u cioci- stoi flakon z cyniami i wilczomleczem białobrzegim. Bardzo długo szukałam nazwy tej rośliny (wilczomlecz); gdy w końcu kupiłam nasiona, bardzo się rozczarowałam: w torebce było ok. 10 sztuk. Przez trzy lata siałam w domu do doniczek i zawsze po wzejściu padały... W tym roku, mimo przeprowadzki, udało się przeżyć jednej roślince... Doczekałam się swoich własnych nasionek,ale po wysuszeniu okazało się, że są różnego koloru: szare, kremowe, zielonkawe. Ciekawe, czy coś z nich będzie? Bardzo podobają mi się też dzwony irlandzkie, ale tych nigdy nie udało mi się wyhodować. Uniwersalnym dodatkiem był tez asparagus, zwłaszcza do imieninowych goździków dla Ojca...
Jakie rośliny warto posadzić własnie ze względu na takie walory - ozdoba, dodatek, tło bukietowe? Czy komuś udało się uprawiać dzwony irlandzkie z własnych nasion?
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dodatki do bukietów

Post »

Ja dodaję gałązki pęcherznicy złotej albo bordowej-bardzo długo się utrzymują np.w tym roku dodawałam bordową do ciemniejszych mieczyków.Bardzo fajna kompozycja.
Halina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”