Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
- wosiek67
- 500p
- Posty: 825
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Znam ten patent bardzo skuteczny
Całkiem niezłe są też gołębie w liściach winogrona
Całkiem niezłe są też gołębie w liściach winogrona
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
też kiedyś wykładałam,ale ,że większość miała długie zęby do dokładki z samej kapusty więc juz nie wykładam-tez sie nie przyppalaja,ale pieke w piekarniku.
Na gazie ta warstwa rzeczywiście sie sprawdza
w liściach winogrona?one takie malutkie
Na gazie ta warstwa rzeczywiście sie sprawdza
w liściach winogrona?one takie malutkie

- wosiek67
- 500p
- Posty: 825
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
A to zależy od odmiany tak robią Grecy 

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- gracha
- 1000p
- Posty: 4328
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Witaj Grażynko-smacznego podłoże:))
jeżeli będziesz miała ochote podzielic sie swoim(i)przepisem to zapraszam:)
jeżeli będziesz miała ochote podzielic sie swoim(i)przepisem to zapraszam:)
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Oj, zjadłabym takiego gołąbka
Może w przyszłym tygodniu popełnię
Ze środka kapusty z gołąbków robię najczęściej coś a'la "młoda kapusta zasmażana", z kiełbaską lub boczkiem i fasolką, pycha!


Ze środka kapusty z gołąbków robię najczęściej coś a'la "młoda kapusta zasmażana", z kiełbaską lub boczkiem i fasolką, pycha!
Pozdrawiam, Dorota
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
prosze dokładniej-podoba mi sie boczek:))fasolka ...brzmi ciekawie
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Bardzo proszę
Proporcji dokładnie Ci nie podam, bo robię na oko, ale zazwyczaj gołąbki robię z 2 główek kapusty i część zamrażam, mam więc 2 śroki z kapusty i na taką ilość daję ok. 30 dag boczku (może być wędzony lub wędzony i parzony) i półlitrowy słoik białej drobnej fasolki z zalewy lub 1,5 szklanki ugotowanej białej fasolki. Najpierw podsmażam boczek, kapustę szatkuję niezbyt cienko, obgotowuję w osolonym wrzątku. W tym czasie wsypuję do smażącego się boczku trochę mąki i zasmażam, przyprawiam, podlewam troszkę bulionem żeby zrobił się lekki sosik, dorzucam podgotowaną kapustę i duszę wszystko razem aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaję fasolkę i ew. doprawiam, duszę jeszcze chwilę. Można też na koniec doprawić odrobiną koncentratu pomidorowego lub wrzucić pęczek posiekanego koperku 


Pozdrawiam, Dorota
- gracha
- 1000p
- Posty: 4328
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)


-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Ja gołąbki przed duszeniem też podsmażam na maśle lub margarynie (zdecydowanie lepszy smak), a pozostałe liście duszę razem z gołąbkami. U mnie to nawet bardziej te liście schodzą.
Jeśli mowa o kapuście to kisiłam dziś białą kapustę na kilka sposobów, oraz czerwoną z jabłuszkiem, marchewką i przyprawami. Wygląda smakowicie, mam nadzieję, że będzie smakować tak jak wygląda.

Jeśli mowa o kapuście to kisiłam dziś białą kapustę na kilka sposobów, oraz czerwoną z jabłuszkiem, marchewką i przyprawami. Wygląda smakowicie, mam nadzieję, że będzie smakować tak jak wygląda.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
u mnie też podchodzą liście kapuściane w gołąbkach tak że owijam nie żałując liści
i tak samo sądzę że lepsze podsmażane na sklarowanym maśle od mojej krasulki 


- mietka
- 50p
- Posty: 97
- Od: 28 sie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Gubin woj.Lubuskie
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Witam,podpowiem,że kapustę warto zamrozić,sama tak robię.Trwa to ze 3 dni aż się zamrozi,potem na dzień przed trzeba wyciągnąć z zamrażalnika,ja to wyciągam w południe i leży do rana następnego dnia.Rano robię i liście odchodzą idealnie,
Jest to oszczędność czasu i kapucha się nie rwie.Do farszu czasami daje woreczek ryżu i woreczek kaszy jęczmiennej.
A z pozostałej kapusty - tej małej główeczki gotuję parzybrodę.
Jest to oszczędność czasu i kapucha się nie rwie.Do farszu czasami daje woreczek ryżu i woreczek kaszy jęczmiennej.
A z pozostałej kapusty - tej małej główeczki gotuję parzybrodę.
Pozdrawiam Danuta
Mój kawałek szczęścia.
Mój kawałek szczęścia.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Dorotko-fasolka z zalewą czy odsączona?
Grażynko-miło mi,że podłoże smakuje,dla Ciebie
szarotko-fakt,że obsmażane maja bardzo ciekawy smak,ale to dodatkowe pół godz-nie chce mi się
ciekawi mnie kiszona kapustka,czerwona...napisz dokładniej jak robisz-sprawdzony ,wg Ciebie godny polecenia przepis:)
juda-
mietka-chyba sie skuszę i wypróbuję,mam nadzieję,że zamrożenie nie wpływa na jej smak,
(ziemniaki np zmrożone robia sie słodkie i nie do jedzenia,marchew zmrożona robi sie szklista...)
niedługo Święta;)czas na rybkę po grecku wg przepisu Taty-taka nam smakuje najbardziej:)
RYBKA PO GRECKU
ok 1/2 kg białej kapusty-kroimy na dosyc cienki paski dł ok 2-3cm i wrzucamy do wrzątku-gotujemy bez przykrycia co jakis czas mieszając ok 5min(woda lekko przykrywa kapustę).Przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości-ok 40min
odcedzamy na sitku
1/2kg cebuli kroimy na podobnej wielkości paski i smażymy na tłuszczu do złotego koloru-solimy,wrzucamy odcedzoną kapustę-smazymy razem aż do zeszklenia na ładny złoty kolor,solimy do smaku,dodajemy paprykę chili,łyżeczkę koncentratu pomidorowego-przesmażamy.
Rybę płuczemy,wycieramy ręcznikiem papierowym ,solimy i opruszamy pieprzem cytrynowym,obtaczamy w mące,
smażymy kawałki lub filety np dorsza,mintaja innej ryby na rozgrzanym oleju na rumiano
do miski nakładamy porcję warzyw,potem warstwę ryby ,warzyw,ryby,warzyw-odstawiamy na noc w chłodne miejsce
mozna podawać na zimno i ciepło
zamiast ryby możemy przełożyć warzywami ugotowane krążki kalmarów-pycha
SMACZNEGO
Grażynko-miło mi,że podłoże smakuje,dla Ciebie


szarotko-fakt,że obsmażane maja bardzo ciekawy smak,ale to dodatkowe pół godz-nie chce mi się

ciekawi mnie kiszona kapustka,czerwona...napisz dokładniej jak robisz-sprawdzony ,wg Ciebie godny polecenia przepis:)
juda-

mietka-chyba sie skuszę i wypróbuję,mam nadzieję,że zamrożenie nie wpływa na jej smak,
(ziemniaki np zmrożone robia sie słodkie i nie do jedzenia,marchew zmrożona robi sie szklista...)
niedługo Święta;)czas na rybkę po grecku wg przepisu Taty-taka nam smakuje najbardziej:)
RYBKA PO GRECKU
ok 1/2 kg białej kapusty-kroimy na dosyc cienki paski dł ok 2-3cm i wrzucamy do wrzątku-gotujemy bez przykrycia co jakis czas mieszając ok 5min(woda lekko przykrywa kapustę).Przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości-ok 40min
odcedzamy na sitku
1/2kg cebuli kroimy na podobnej wielkości paski i smażymy na tłuszczu do złotego koloru-solimy,wrzucamy odcedzoną kapustę-smazymy razem aż do zeszklenia na ładny złoty kolor,solimy do smaku,dodajemy paprykę chili,łyżeczkę koncentratu pomidorowego-przesmażamy.
Rybę płuczemy,wycieramy ręcznikiem papierowym ,solimy i opruszamy pieprzem cytrynowym,obtaczamy w mące,
smażymy kawałki lub filety np dorsza,mintaja innej ryby na rozgrzanym oleju na rumiano
do miski nakładamy porcję warzyw,potem warstwę ryby ,warzyw,ryby,warzyw-odstawiamy na noc w chłodne miejsce
mozna podawać na zimno i ciepło
zamiast ryby możemy przełożyć warzywami ugotowane krążki kalmarów-pycha
SMACZNEGO

- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
golonka (lub żeberka)w kapuście
ok 1kg białej ,kiszonej kapusty,przesiekać
do brytfanny wrzucam połowe kapusty,układam małe golonki lub kawałki żeberek lekko oprószone wczesniej(najlepiej min godz wczesniej lub na noc)vegetą i pieprzem lub ulubionymi przyprawami.Wsypuje resztę kapusty i zalewam wrzątkiem niemal do przykrycia kapusty.Dodaje listek laurowy ,ziele ang,i kilka ziaren pieprzu.Wstawiam do nagrzanego piekarnika (lub duszę na gazie)1,5-2godz-do miękkości mięsa
SMACZNEGO:)

ok 1kg białej ,kiszonej kapusty,przesiekać
do brytfanny wrzucam połowe kapusty,układam małe golonki lub kawałki żeberek lekko oprószone wczesniej(najlepiej min godz wczesniej lub na noc)vegetą i pieprzem lub ulubionymi przyprawami.Wsypuje resztę kapusty i zalewam wrzątkiem niemal do przykrycia kapusty.Dodaje listek laurowy ,ziele ang,i kilka ziaren pieprzu.Wstawiam do nagrzanego piekarnika (lub duszę na gazie)1,5-2godz-do miękkości mięsa
SMACZNEGO:)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1596
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Smakowite
szkoda tylko, że moi panowie nie chcą jeść gotowanej kapusty
szkoda tylko, że moi panowie nie chcą jeść gotowanej kapusty

Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka