Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Posty: 825
Od: 26 lut 2012, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice Poznania

Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Post »

Znam ten patent bardzo skuteczny
Całkiem niezłe są też gołębie w liściach winogrona
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Post »

też kiedyś wykładałam,ale ,że większość miała długie zęby do dokładki z samej kapusty więc juz nie wykładam-tez sie nie przyppalaja,ale pieke w piekarniku.
Na gazie ta warstwa rzeczywiście sie sprawdza

w liściach winogrona?one takie malutkie :;230
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Posty: 825
Od: 26 lut 2012, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice Poznania

Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Post »

A to zależy od odmiany tak robią Grecy ;:209
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Posty: 4328
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Post »

:wit wpisuję się w tym wątku bo w niedzielę chcę ugotować podłoże i ten przepis na str 3 bardzo mi pasuje ,muszę wypróbować,poza tym bardzo dużo fajnych sprawdzonych przepisów i na dodatek ilustrowanych ,zdjęcia są bardziej przekonywujące .Gołąbki robię podobnie jak ty Asiu,są pyszne,wypróbuję też Twoje pasty ,będę śledzić i gotować
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Post »

Witaj Grażynko-smacznego podłoże:))
jeżeli będziesz miała ochote podzielic sie swoim(i)przepisem to zapraszam:)
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Post »

Oj, zjadłabym takiego gołąbka :D Może w przyszłym tygodniu popełnię ;:108
Ze środka kapusty z gołąbków robię najczęściej coś a'la "młoda kapusta zasmażana", z kiełbaską lub boczkiem i fasolką, pycha!
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Post »

prosze dokładniej-podoba mi sie boczek:))fasolka ...brzmi ciekawie
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Post »

Bardzo proszę :) Proporcji dokładnie Ci nie podam, bo robię na oko, ale zazwyczaj gołąbki robię z 2 główek kapusty i część zamrażam, mam więc 2 śroki z kapusty i na taką ilość daję ok. 30 dag boczku (może być wędzony lub wędzony i parzony) i półlitrowy słoik białej drobnej fasolki z zalewy lub 1,5 szklanki ugotowanej białej fasolki. Najpierw podsmażam boczek, kapustę szatkuję niezbyt cienko, obgotowuję w osolonym wrzątku. W tym czasie wsypuję do smażącego się boczku trochę mąki i zasmażam, przyprawiam, podlewam troszkę bulionem żeby zrobił się lekki sosik, dorzucam podgotowaną kapustę i duszę wszystko razem aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaję fasolkę i ew. doprawiam, duszę jeszcze chwilę. Można też na koniec doprawić odrobiną koncentratu pomidorowego lub wrzucić pęczek posiekanego koperku :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Posty: 4328
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Post »

:wit Asiu podłoże zimowy ugotowany ,do tej pory moje podłoże były zazwyczaj za kwaśne ,moi domownicy krzywią się na kwaśne potrawy,za to dzisiejszy jest w sam raz taki jaki lubimy ,wszystko robiłam według Twojej receptury tylko na koniec dodałam majeranku pokruszonego dobrze w dłoni dla większego aromatu no i lepszego trawienia,polecam i zachęcam do gotowania ;:137
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Post »

Ja gołąbki przed duszeniem też podsmażam na maśle lub margarynie (zdecydowanie lepszy smak), a pozostałe liście duszę razem z gołąbkami. U mnie to nawet bardziej te liście schodzą. :D
Jeśli mowa o kapuście to kisiłam dziś białą kapustę na kilka sposobów, oraz czerwoną z jabłuszkiem, marchewką i przyprawami. Wygląda smakowicie, mam nadzieję, że będzie smakować tak jak wygląda. :wit
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1349
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Post »

u mnie też podchodzą liście kapuściane w gołąbkach tak że owijam nie żałując liści ;:108 i tak samo sądzę że lepsze podsmażane na sklarowanym maśle od mojej krasulki :;230
Awatar użytkownika
mietka
50p
50p
Posty: 97
Od: 28 sie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Gubin woj.Lubuskie

Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Post »

Witam,podpowiem,że kapustę warto zamrozić,sama tak robię.Trwa to ze 3 dni aż się zamrozi,potem na dzień przed trzeba wyciągnąć z zamrażalnika,ja to wyciągam w południe i leży do rana następnego dnia.Rano robię i liście odchodzą idealnie,
Jest to oszczędność czasu i kapucha się nie rwie.Do farszu czasami daje woreczek ryżu i woreczek kaszy jęczmiennej.
A z pozostałej kapusty - tej małej główeczki gotuję parzybrodę.
Pozdrawiam Danuta
Mój kawałek szczęścia.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Post »

Dorotko-fasolka z zalewą czy odsączona?
Grażynko-miło mi,że podłoże smakuje,dla Ciebie ;:63 ;:63
szarotko-fakt,że obsmażane maja bardzo ciekawy smak,ale to dodatkowe pół godz-nie chce mi się :oops:
ciekawi mnie kiszona kapustka,czerwona...napisz dokładniej jak robisz-sprawdzony ,wg Ciebie godny polecenia przepis:)
juda- ;:196
mietka-chyba sie skuszę i wypróbuję,mam nadzieję,że zamrożenie nie wpływa na jej smak,
(ziemniaki np zmrożone robia sie słodkie i nie do jedzenia,marchew zmrożona robi sie szklista...)

niedługo Święta;)czas na rybkę po grecku wg przepisu Taty-taka nam smakuje najbardziej:)
RYBKA PO GRECKU

ok 1/2 kg białej kapusty-kroimy na dosyc cienki paski dł ok 2-3cm i wrzucamy do wrzątku-gotujemy bez przykrycia co jakis czas mieszając ok 5min(woda lekko przykrywa kapustę).Przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości-ok 40min
odcedzamy na sitku
1/2kg cebuli kroimy na podobnej wielkości paski i smażymy na tłuszczu do złotego koloru-solimy,wrzucamy odcedzoną kapustę-smazymy razem aż do zeszklenia na ładny złoty kolor,solimy do smaku,dodajemy paprykę chili,łyżeczkę koncentratu pomidorowego-przesmażamy.
Rybę płuczemy,wycieramy ręcznikiem papierowym ,solimy i opruszamy pieprzem cytrynowym,obtaczamy w mące,
smażymy kawałki lub filety np dorsza,mintaja innej ryby na rozgrzanym oleju na rumiano
do miski nakładamy porcję warzyw,potem warstwę ryby ,warzyw,ryby,warzyw-odstawiamy na noc w chłodne miejsce
mozna podawać na zimno i ciepło
zamiast ryby możemy przełożyć warzywami ugotowane krążki kalmarów-pycha

SMACZNEGO :)
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Post »

golonka (lub żeberka)w kapuście ;:215

ok 1kg białej ,kiszonej kapusty,przesiekać
do brytfanny wrzucam połowe kapusty,układam małe golonki lub kawałki żeberek lekko oprószone wczesniej(najlepiej min godz wczesniej lub na noc)vegetą i pieprzem lub ulubionymi przyprawami.Wsypuje resztę kapusty i zalewam wrzątkiem niemal do przykrycia kapusty.Dodaje listek laurowy ,ziele ang,i kilka ziaren pieprzu.Wstawiam do nagrzanego piekarnika (lub duszę na gazie)1,5-2godz-do miękkości mięsa

SMACZNEGO:)
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1596
Od: 29 maja 2009, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Post »

Smakowite
szkoda tylko, że moi panowie nie chcą jeść gotowanej kapusty ;:185
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”