Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Wysiewałam takie nasiona i powtarzały cechy całkowicie. Uprawy do marketów są prowadzone na wielkich powierzchniach obsianych jedną odmianą więc nie mają szans na krzyżowanie.
[img][IMG]http://imageshack.us/a/img854/9233/obraz268l.th.jpg[/img][/img][img][IMG]http://imageshack.us/a/img5/6284/obraz269p.th.jpg[/img] [/img][img][IMG]http://imageshack.us/a/img221/4537/obraz267h.th.jpg[/img][/img]
Szmendryk, u mnie pierwsza zawiązana w tym roku Sweet Berry miała ładny kształt gruszki a chyba wszystkie późniejsze (z tej samej, jedynej jaką miałam rośliny) coraz bardziej upodabniały się do Waltham Butternut, przez które były dosłownie otoczone
Szmendryk, u mnie pierwsza zawiązana w tym roku Sweet Berry miała ładny kształt gruszki a chyba wszystkie późniejsze (z tej samej, jedynej jaką miałam rośliny) coraz bardziej upodabniały się do Waltham Butternut, przez które były dosłownie otoczone
aria pisze:Wysiewałam takie nasiona i powtarzały cechy całkowicie. Uprawy do marketów są prowadzone na wielkich powierzchniach obsianych jedną odmianą więc nie mają szans na krzyżowanie.

I jeszcze kolejne pytanie, (być może ktoś już się na ten temat wypowiadał a ja przeoczyłam): jak długo pestki dyń zachowują zdolność kiełkowania. Dłużej niż jeden sezon!
Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Dyniowate długo utrzymują zdolność kiełkowania. W zależności od warunków przechowywania nawet do 10 lat.

Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta
Pod warunkiem, że nasiona będziesz trzymać w lodowce/ ale nie zamrożone
/

Z tą lodówką - to poważnie
? . Nie wystarczy wysuszyć i trzymać w suchym miejscu?
Wiesz, na Tobie się jak dotąd nie zawiodłam i to co napisałeś biorę jako pewnik.
Żeby po 10 latach nie okazało się, że to był tylko żarcik
!
Pozdrawiam - danaa

Wiesz, na Tobie się jak dotąd nie zawiodłam i to co napisałeś biorę jako pewnik.
Żeby po 10 latach nie okazało się, że to był tylko żarcik

Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta
Jeśli dopiero w 10 roku okaże się, że nic nie skiełkowało to będzie znaczyć, że to nie był żartdanaa pisze:Żeby po 10 latach nie okazało się, że to był tylko żarcik

Ja tak trzymam od dość dawna nasiona fasoli, ogórków, pomidorów u samej góry drzwi lodówki / bo tam jest najcieplej /. I nie narzekam na kiełkowanie a wręcz przeciwnie. Nasiona są o niebo zdrowsze niż kupne w sklepie.
To jest identyczna sprawa co trzymanie mięsa w lodówce. Bez lodówki szybko by się zepsuło a dzięki schłodzeniu trzyma się dłużej.
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To jest święta racja, a za parę lat możesz wysiać nawet nasiona nie trzymane w lodówce byle by były dobrze suszone. Nasiona pomidorów trzymają się jeszcze dłużej.forumowicz pisze:Ja tak trzymam od dość dawna nasiona fasoli, ogórków, pomidorów u samej góry drzwi lodówki / bo tam jest najcieplej /. I nie narzekam na kiełkowanie a wręcz przeciwnie. Nasiona są o niebo zdrowsze niż kupne w sklepie.
To jest identyczna sprawa co trzymanie mięsa w lodówce. Bez lodówki szybko by się zepsuło a dzięki schłodzeniu trzyma się dłużej.
pozdrawiam, Gunnar

Czy mogą być przechowywane w woreczkach strunowych, czy one są zbyt "szczelne"?

Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta
Raczej w opakowaniach przepuszczających powietrze.
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Idealnie tak jest, ale całkiem suche nasiona mogą być nawet w workach strunowych.forumowicz pisze:Raczej w opakowaniach przepuszczających powietrze.
pozdrawiam, Gunnar
Czy uprawiał ktoś dynię Whangaparaoa Crown i może coś napisać o jej plenności i smaku? I jeszcze, czy dobrze się przechowuje, czy jest do szybkiego zużycia?
- delfi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 mar 2011, o 13:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja dynię Whangaparaoa Crown miałam w tym roku pierwszy raz i jestem z niej bardzo zadowolona. Na jednym krzaku miałam ok 10-12 owoców, na drugim tylko dwa, ale miejsce było słabe.
Wagowo tak 2-3 kg. Smak - w zupie super, do pieczenia dobra, na surowo na razie mi nie smakuje
Wyglada na taką co się będzie dobrze przechowyać, ale o tym nie umiem jeszcze nic powiedzieć 
Wagowo tak 2-3 kg. Smak - w zupie super, do pieczenia dobra, na surowo na razie mi nie smakuje

Delfi, dziękuję za odpowiedź. Z tego co piszesz to super dynia, w takim razie posieję ją w przyszłym roku.