Z jednej strony tak, ale mnie przeraża późniejsza zabawa i zimowanie tych okazówInez pisze:Pewnie, że nie ma się co zarzekać...bo i po co? co to da? - nicjeśłi to nam sprawia przyjemność to nie widzę sensu katowania się i powstrzymywania od kupna kolejnych okazów
[Inez] Galeria moich kaktusów i sukulentów.
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: [Inez] Galeria moich kaktusów i sukulentów.
No u mnie trochę inaczej z tym zimowaniem, bo u mnie jest to samo stanowisko i latem i zimąPaula15 pisze:Z jednej strony tak, ale mnie przeraża późniejsza zabawa i zimowanie tych okazówInez pisze:Pewnie, że nie ma się co zarzekać...bo i po co? co to da? - nicjeśłi to nam sprawia przyjemność to nie widzę sensu katowania się i powstrzymywania od kupna kolejnych okazów
![]()
- Paula15

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Ja się w tym roku zawzięłam i będę zimować w chłodzieInez pisze:No u mnie trochę inaczej z tym zimowaniem, bo u mnie jest to samo stanowisko i latem i zimąPaula15 pisze:Z jednej strony tak, ale mnie przeraża późniejsza zabawa i zimowanie tych okazówInez pisze:Pewnie, że nie ma się co zarzekać...bo i po co? co to da? - nicjeśłi to nam sprawia przyjemność to nie widzę sensu katowania się i powstrzymywania od kupna kolejnych okazów
![]()
Myślałam, ze koniec sezonu, że M. plumosa sie na mnie obraziła...a tymczasem....ma ona wianuszek z pąków....
podobnie M. gracilis i M. vetula - mają pączki...
Traktowane tak samo jak wszystkie kaktusy,w połowie września wszystkie ostatni raz podlane.
podobnie M. gracilis i M. vetula - mają pączki...
Traktowane tak samo jak wszystkie kaktusy,w połowie września wszystkie ostatni raz podlane.
Co do włochaczy, widzę cztery: Oreocereus celsianus, epostoa, neoporteria i troll. Żaden nie kwitnie, czy po prostu nie udało Ci się uwiecznić kwiatów?
Ogromnie podobają mi się Fenestraria i Fritchia. Natomiast całkowicie zakochałam się w Cotyledonie - nigdy nie widziałam takiej rośliny

Ha en bra dag!
Żaden z tych kaktusów, które wymieniłaś nie zakwitł u mnie. Nie słyszałam żeby Oreocereus i Espostoa komukolwiek zakwitły w warunkach domowych.
A Espostoa najpierw musi utworzyć cefalium (taki twór na wierzchołku) i dopiero wtedy może zakwitnąć. J
Chociaż...gdyby zapewnić im szklarniowe warunki to może twoje wnuki doczekały by kwiatów
Cotyledon (zwany pieszczotliwie kapustą
) można spotkać w marketach, podobnie jaki friczię i fenestrarię. Sama widziałam nie raz przechadzając się po działach ogrodniczych popularnych marketów ;)
A może coś z Mammillarii Cię zainteresuje? na pewno szybciej doczekasz się kwiatów i są to kaktusy dosyć łatwe w uprawie.
A Espostoa najpierw musi utworzyć cefalium (taki twór na wierzchołku) i dopiero wtedy może zakwitnąć. J
Chociaż...gdyby zapewnić im szklarniowe warunki to może twoje wnuki doczekały by kwiatów
Cotyledon (zwany pieszczotliwie kapustą
A może coś z Mammillarii Cię zainteresuje? na pewno szybciej doczekasz się kwiatów i są to kaktusy dosyć łatwe w uprawie.
Mam mammilarię, mnoży się jak króliki. Mam też dziko kwitnącego echinopsisa, który bez przerwy strzela pąkami. Ale szukam czegoś nowego wciąz i wciąż ;).
Włochacze ostatnio chodza mi po głowie. Pytałam który kwitnie, bo wybrałabym włąśnie ten, ale skoro nie ma wyboru, wezmę ten który ma najładniejsze futro. Nie szkodzi, ze nie kwitną, i tak są ładne.
Włochacze ostatnio chodza mi po głowie. Pytałam który kwitnie, bo wybrałabym włąśnie ten, ale skoro nie ma wyboru, wezmę ten który ma najładniejsze futro. Nie szkodzi, ze nie kwitną, i tak są ładne.

Ha en bra dag!
No to Oreocereus trolli będzie w sam raz

albo Austrocephalocereus dybowskii

albo Cephalocereus senilis tzw. głowa starca

a tutaj forma cristata tego gatunku....piękna:

Zdjęcia nie są mojego autorstwa pochodzą z czeluści internetu.
albo Austrocephalocereus dybowskii
albo Cephalocereus senilis tzw. głowa starca
a tutaj forma cristata tego gatunku....piękna:
Zdjęcia nie są mojego autorstwa pochodzą z czeluści internetu.
- mCm86

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
To skoro mamilarki i włochacze to może Mammillaria hahniana? Łatwo zdobyć i ładna roślinka 
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ten grzebień powyżej, to jak prosto od fryzjera, taki piękny przedziałek ma 
Trolli jest za bardzo popularny. Ale pozostałe - owszem ;). Skorzystam z podpowiedzi. Sa słodkie 

Ha en bra dag!
Taaak, popieram, Mammillaria hahniana też ma dosyć obfite włosy, tutaj z mojej kolekcji:

Ojjj tak głowa starca z przedziałkiem jest niesamowita!!
Aaaa, jeszcze polecam Mammillaria plumosa, zobacz jaka jest piękna
Poniżej widok jaki zastałam dzisiaj na parapecie - jeden kwiat rozwinięty i mnóstwo pąków schowanych jeszcze między brodawkami:

A tutaj jej ciernie w powiększeniu (słaba jakość, bo to wycinek z większego zdjęcia):

M. vetula najwyraźniej zmałpowała po M. plumosa i też postanowiła zakwitnąć wtedy kiedy powinna sobie już zasypiać

Ojjj tak głowa starca z przedziałkiem jest niesamowita!!
Aaaa, jeszcze polecam Mammillaria plumosa, zobacz jaka jest piękna
Poniżej widok jaki zastałam dzisiaj na parapecie - jeden kwiat rozwinięty i mnóstwo pąków schowanych jeszcze między brodawkami:

A tutaj jej ciernie w powiększeniu (słaba jakość, bo to wycinek z większego zdjęcia):

M. vetula najwyraźniej zmałpowała po M. plumosa i też postanowiła zakwitnąć wtedy kiedy powinna sobie już zasypiać

- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- pierwsze skojarzenie, Rafa Koralowa - koralowce "wyłapujące - czyhające" na przepływający plankton - fajna fotka
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
AleksandraBdg
Witaj Inez!!
Przeglądam Twój wątek strona po stronie i zakochuje się w każdej z Twoich roślin!! Masz przepiękne kaktusy. Nie potrafiłabym wskazać najpiękniejszego!! Będę częstym gościem na twoim wątku
Przeglądam Twój wątek strona po stronie i zakochuje się w każdej z Twoich roślin!! Masz przepiękne kaktusy. Nie potrafiłabym wskazać najpiękniejszego!! Będę częstym gościem na twoim wątku