Jeszcze raz od początku cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jeszcze raz od początku cz. II

Post »

Piękne doły pokopałaś dla swoich róż :) Podziwiam i zazdroszczę sąsiedzkiej pomocy!
I ta rewolucja w hortensjach. Zapewne jak moje zmężnieją i mnie to czeka...
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Heleno widzę, że faktycznie Twoim roślinkom sama esencja potrzebna :) toz u Ciebie piach z piachem ;:202
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Heleno u mnie podobnie teraz wygląda ogród cały przekopany jak jedno wielkie kretowisko :;230
A masz może jakąś sadzonkę hortensji do wysępienia :;230
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Witaj Helenko. Podglądam Twój ogród od kilku miesięcy.Kwiaty oczywiście zachwycają i na ten temat chyba już wszystko zostało napisane, ale takie równiutkie, okrąglutkie dołki pod róże widzę po raz pierwszy:) Mam nadzieję, że nowe lokatorki to docenią i w przyszłym roku wątek będzie ozdobiony jeszcze większą ilością pięknych zdjęć. Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Od razu lżej mi na sercu, jak widzę, że nie tylko ja zryłam cały ogród w szale przesadzeń i nasadzeń :)
Z tą różnicą, że u mnie dołki pod róże jeszcze nie zostały wykopane...obawiam się, że przesyłki mogą mnie niestety zaskoczyć... :(
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Helenko Twoje dołeczki zachwycają, są po prostu wypieszczone ;:215 , a góreczki przypominają mi moich natrętnych gości... Obrazek
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Heleno toś sam piach... ;:oj podziwiam Twój upór dołkowy ;:138
...trzymam kciuki niech rosną na potęgę... ;:215
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Aniu - nasz pomocnik, to chyba jedyny w mojej miejscowości, który chce pracować, oczywiście za niezłe wynagrodzenie. Problem w tym, że wszystkie zarobione pieniążki idą na przelew. Ręce opadają, to bardzo sympatyczny człowiek. W czasie jak u nas pracuje staram się go dożywić, czasem jakieś lekarstwa, bo żołądek mu wysiada, jakieś ubranie. Włos mi się jeży na głowie na myśl, jak on przetrwa zimę. Nigdzie nie pracuje, a u nas zimą też nie ma pracy.
Sama chętnie pomacham łopatą w ramach gimnastyki.

Ewuniu z tym piachem, to nam ręce opadają. Pod każdą roślinkę trzeba wymienić ziemię. Pod drzewa, krzewy czy hortensje kopane są wielkie doły. Piach trzeba wywieźć dość daleko, potem przywieźć jakiś humus, dodać ogrodniczej, torfu, nawozu, itp, i dopiero sadzić. Produkujemy też kompost w dużej ilości.
Ogród mam bardzo duży, więc i dołków dużo... :;230

Przemku - u mnie wykopaliska jak to nazywam trwają już od dłuższego czasu. Przyrzekam sobie, że to już ostatnia pierestrojka. Co do sadzonek, mam zamiar na wiosnę trochę ukorzenić. Jeśli się uda, to masz jak w banku.

Ewuś - właśnie dostałam wiadomość, że jutro druga dostawa róż, z tą gratisową to będzie 19 sztuk, a kondycja coraz gorsza. Przy okazji przesadzam jeszcze kilka róż, więc dołków jeszcze więcej. ;:174
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

No to Ci nie zazdroszczę sadzenia ,ale dobrze ,ze jutro bo w piątek ma być zimno i padać ,ale zaszalałaś ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Też miałam takiego pomocnika, ale nie dość, że przelewy robił na miejscu, to jeszcze ciągle żądał więcej i więcej, jak zobaczył, że nie robię problemów z płaceniem. Najgorsze jednak było to, ze zamiast robić swoje, to łaził za mną i zamęczał mnie opowieściami i to coraz bardziej pijanymi. Brał przy tym za godzinę. Zrezygnowałam z niego i teraz jest kłopot, by kogoś znaleźć. Robię więc wszystko sama. Najgorsze to sprzątanie, bo kompostownik mam na końcu działki, czyli jakieś 50 metrów i to solidnie pod górę. Ale trudno. Nikomu pieniądzenie nie rosną na drzewie...
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Heleno słyszałem, że można rozmnażać hortensje już w styczniu tak, jak winogron, ale nawet jednej hortensji nie mam na badylki więc może spróbujesz w styczniu kilka patyczków na innym forum piszą, że się pięknie ukorzeniły i jeszcze w ten sam rok zaczęły kwitnąć (choć miały bardzo skromne kwiatostany)
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Dzisiaj znowu wcześniej, może mi to wejdzie w krew :lol: Witajcie :wit

Aniu - nasz pomocnik pracuje bez zarzutu. To są uczciwie zarabiane przez niego pieniądze, gdyby tylko potrafił je właściwie wydać. :?

Przemku - rozbroiłeś mnie, jeszcze trochę a nauczę się rozmnażać hortensje. :;230 Obiecuję, poczytam, a Ty masz za zadanie przypomnieć się w styczniu. Rozumiesz, wiek robi swoje. :lol:

Teraz się pochwalę. Pokazywałam Wam moja tykwę na jabłoni wielokrotnie. Wyrosła sobie na wysokości 5 metrów, wg pomiarów eMa. Nie było chętnych do jej zdjęcia, bo nie można było oprzeć drabiny (spróchniały konar).

No i dzisiaj stało się..... Obrazek

Nie chwaląc się, jam to sprawiła :tan Zdjęcia z akcji brak, bo M trzymał drabinę, która się ździebko chybotała. Tak się rozochociłam, że zadeklarowałam, że ten spróchniały konar opiłuję. M się nie zgodził, a ja przypomniałam sobie, że piły elektrycznej w życiu w ręku nie trzymałam.

Tykwa średnich rozmiarów, w najgrubszym miejscu 55-56 cm, za to wysokość, oczywiście łącznie z szyją - 61 cm.

Czekam na gratulacje :;230
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Rozumiem ja w wieku 17 lat miewam czasami sklerozę :;230 :;230
Trudne to rozmnażanie nie jest patyki w styczniu wstawić do wody i czekać aż wypuszczą korzenie, a później posadzić do doniczki, a później do ziemi ;:108
Piękna ta tykwa
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

No więc Helenko .... congratulacione!!!
Wracajac do humusu może taniej wyszedł by rozdrabniacz, który miele wszystko gałęzie, liscie pniaki i przerabia na humus.
Byłaś u księdza?
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

A ja znam inna metodę rozmnażania.... :wink:
też bym chciała jakieś patyki na wiosnę :oops:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”