Wykwity na substracie torfowym

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Zupełnie zielona
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 lut 2008, o 16:55

Wykwity na substracie torfowym

Post »

W skrzynce balkonowej, na substracie torfowym pojawiło się najpierw rozsypane kakao, które później zamieniło się w mleko w proszku! Czy ktoś widział takie cuda u siebie? To jakieś grzybki? Czy mogą zagrażać roślinie?
Zupełnie zielona
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:lol: :?: :lol: :?: :lol: :?:
Nie czaje.
Zupełnie zielona
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

No właśnie, ja też nie czaję. Najpierw myślałam, że te brązowe plamy na ziemi, to może z dachu coś kapało, ale jak po pewnym czasie zamieniły się w biały nalot, no to fantazja mi się skończyła. No to cierpliwie czekam na odpowiedż od tych, którzy coś czają w tym temacie.

Pozdrawiam zdziwiona i
Zupełnie zielona
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

Bez fotek chyba będzie sobie trudno wyobrazić kakao zamieniające się w mleko w proszku :)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Zielona, to brązowe, to nie wiem, ale to białe to albo pleśń, albo kreda, nic więcej do głowy mi nie wpadło. Skąd masz ten torf? Mocno to podlewałaś?

A tak przy okazji, wpisz coś w swoim profilu w okienko "Skąd", proszę. I to coś sensownego, co pomoże cię jakoś umieścić w czasie i przestrzeni. Dziękuję.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Zupełnie zielona
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Nalewka, profil uzupełniłam - województwo opolskie to chyba sensowna informacja, co do przestrzeni :-). A teraz o wykwitach; kupiłam podłoże firmy Substral. Ciekawe, bo mam kilka skrzynek, a te zmiany wystapiły tylko w jednej. Dziś, przy słonecznej pogodzie, biała pleśń (?) zniknęła, tzn. zmieniła się w brązową plamę. Jutro to chyba usunę, bo mi się po prostu nie podoba. Najważniejsze, że jak dotychczas, nie zauważyłam niepokojących zmian na roślinach. Przy ostatnim podlewaniu przed opadami, wszystkie dostały tyle samo wody. Zagadka więc nie jest rozwiązana. Może napiszę do tej firmy i wszystko będzie wiadomo? A swoją drogą, ciekawe, że powiadomienie o Twojej odpowiedzi nie przyszło na mojego maila. (Jejku, znowu czegoś nie doczytałam?)

Pozdrawiam serdecznie
Zupełnie zielona
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Takie coś występuje bardzo często w torfie w workach - to są prymitywne grzyby, które rozwijają się gdy torf długo zalega. W przypadku roślin ogrodowych nie zauważyłem, żeby miały jakiś niekorzystny wpływ. Zaobserwowałem to zjawisko podczas otwierania worków - miało to postać białych plam i rozlanych pasm.
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wykwity na substracie torfowym

Post »

Zupełnie zielona pisze:W skrzynce balkonowej, na substracie torfowym pojawiło się najpierw rozsypane kakao, które później zamieniło się w mleko w proszku! Czy ktoś widział takie cuda u siebie? To jakieś grzybki? Czy mogą zagrażać roślinie?
Tak, spotykam coś takiego od trzech lat. U mnie robi się to w skrzynce lub doniczce, w której mam włożoną tekturkę z napisem jaka to odmiana czy kolor. Najpierw pleśnieje kakaowym pyłkiem ten papier. Też nie rozwiązana zagadka. Z tego co się orientuję - są to grzyby saprofityczne, niezagrażające bezpośrednio roślinom, zwłaszcza dużym. Psują jednak glebę, np. małe siewki mogą tego nie przeżyć. No i wygląda to mocno niepokojąco.
Ja po prostu wyrzucam to razem z wierzchnią warstwą ziemi i już nie odrasta. Można też podlać ziemię z czymś na szarą pleśń i to w większym stężeniu, wymaga to eksperymentów.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Na worku z torfem odkwaszonym jest napis inforumujący, że jest to grzyb gipsówki brunatnej i nie stanowi on zagrożenia dla roślin, w celu jego eliminacji należy podłoże przemieszać i mocno przesuszyć.
Zupełnie zielona
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

No i wszystko się wyjaśniło! Jak ja lubię to forum :-)

Pozdrawiam serdecznie
Zupełnie zielona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”