Monika i jej białaski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
monke
50p
50p
Od: 9 paź 2012, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Monika i jej białaski

Post »

3velyna pisze:Myślę, że otwieranie drzwi po kąpieli, to najzdrowszy przejaw troski :D :D
;:138 powiedz to mojemu mężowi :D
Też widziałam w Obi. i LM mini za około 35-40 zł - duża przesada! chyba dlatego też tak ochoczo rzuciłam się na te mini z Ikei - przecież to czysta oszczędność :;230
Fotki wstawię jutro - muszę was przecież potrzymać troszkę w niepewności :twisted:
Storczyki są jak chipsy, ciężko skończyć na jednym ;)
Mój wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=60351" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Eeeh :)
A na męża zawsze znajdzie się jakiś sposób :D
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
monke
50p
50p

Post »

Witam, przedstawiam wam moich nowych mieszkańców: Phalaenopsis grandiflora w ilości trzech sztuk:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Jeden z nich jest prawdziwym gigantem ;:180 jak go w sklepie wyciągnełam z półki to się zachwyciłam jego pięknymi wielkimi liśćmi, dużymi kwiatami, rozrośniętymi, zdrowymi korzeniami...Na całej palecie był tylko jeden tak wielki egzemplarz, pozostałe dwa które kupiłam były normalnych rozmiarów. Jak wróciłam do domu i rozpakowałam wielkoluda to szczerze mówiąc trochę zwątpiłam :shock: liści ma 12 szt. i 13-tego puszcza, długość liści 40 cm, korzeni bardzo dużo - kolejne 2 puszcza, kwiaty wielkie (13,5 cm!!!) ale tylko kilka sztuk, kilka pąków, jeden stary pęd ucięty. Storczyk przez swoje rozmiary nie trzyma pionu, zajmuje bardzo dużo miejsca, jego pielęgnacja też nie będzie najprostsza (swoje waży) :roll: i teraz moje pytanie:
Czy storczyk z racji swoich rozmiarów ma szanse na okazalsze kwitnienie niż jego bracia czy całą swoją energię ukierunkował na tworzenie masy zielonej i korzeni??????
Bardzo proszę o opinie...

Porównanie:
Giganty:
Obrazek
Gigant - mini :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Mój wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=60351" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
monke
50p
50p

Post »

czekam na odpowiedź odnośnie białego phal. grandiflora... ;:180
a tymczasem wrzucam zdjęcia mojego świeżutkiego nabytku...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ciapek ma piękne duże kwiaty (11 cm :D ), ładne korzonki i liski, a w domu zauważyłam zaczątek nowego pędziku ;:138
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

Chciałoby się rzec 'o fuck.. :shock: ' :lol:

Mega gigant i mega mini.. to jest porażające porównanie :D

No niezłe okazy wyrwałaś, nie powiem, a ten 'kropek' jest cudowny :D

Niestety poradzić nic nie potrafię :roll:
Pozdrawiam! Ewelina
Awatar użytkownika
monke
50p
50p

Post »

3velyna, Cieszę się, że kropek ci się spodobał :D
Pozdrawiam cieplutko :wit
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Bardzo piękna i zadbana kolekcja. Ty chyba ogólnie lubisz biały kolor, na pierwszym zdjęciu zauważyłam nie tylko białe storczyki ale też osłonki, ściany a nawet półkę :D . Ale tak to jest jeśli chodzi o storczyki, że ma się najczęściej jakieś preferencje jeśli chodzi o kolory. Ja na przykład uwielbiam jasnoróżowe z piegowatą warżką. W moim przypadku Philadelphia wymiata.
Będę do Ciebie zaglądać, bo jestem ciekawa rozwoju sytuacji miło popatrzeć na takie wypieszczone egzemplarze.
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12

Post »

Gigant imponujący ;:oj A kropkowany śliczny ;:167
Pozdrawiam :wit
ZAPRASZAM.. JUSTYNA
Dorobek Amatorki
Awatar użytkownika
monke
50p
50p

Post »

ajania, dziękuję za miłe słowa :D rzeczywiście bardzo lubię biały kolor, uwielbiam oglądać piękne kolorowe storczyki na forum, bardzo mi się one podobają i czasem nawet zaszaleję i jakiegoś kolorowego przytargam do domku, a potem dochodzę do wniosku, że nie ma to jak biały :wink: W mieszkaniu mam dużo bieli i stonowanych kolorów, białe kwiaty dodają takiej lekkości i elegancji, nie są krzykliwe, nie rzucają się mocno w oczy, a mimo to przyciągają wzrok... Co do Philadelphii to mnie też urzekła i jak gdzieś ją wypatrzę to na pewno zakupię :tan niestety jeszcze jej na swojej drodze nie spotkałam :? może na jakiejś wystawie?

amatorka015, dziękuję ślicznie :wink:

Muszę się wam też przyznać, że zaraziłam storczykomanią moja mamę :heja Ma już cztery sztuki, w tym dwie pierwsze to prezent ode mnie :D Jak ją odwiedzę to nie omieszkam porobić zdjęć...

Pozdrawiam cieplutko!!!
Awatar użytkownika
monke
50p
50p

Post »

Mój nowy zakup :tan :tan :tan
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
a na deser biały phal. mini :D
Obrazek
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

Aaa! Co to za maleństwo :heja
Pozdrawiam! Ewelina
Awatar użytkownika
monke
50p
50p

Post »

kolejna miniaturka :) od dłuższego czasu polowałam na białą...

3ewelyna, przesadziłam ją z mchu do drobnej kory z orchisklepiku. Widziałam, że Ty swoje mini trzymasz w sphagnum... jak często je podlewasz? przy pierwszej mojej miniaturce mech strasznie śmierdział stęchlizną i postanowiłam ją przesadzić, kolejne mini też przesadziłam, teraz bardzo szybko przesycha im podłoże, muszę podlewać/moczyć je co 2 dni, poza tym jak na razie wszystko jest ok. W białej miniaturce znalazłam dzisiaj przy przesadzaniu czarnego robaka, wyglądał jak szczypawka, mam nadzieję, że to nic groźnego, korzenie umyłam i włożyłam do świeżego podłoża...

a w sklepie widziałam jeszcze jedno słodkie maleństwo :D była biała z różowym rumieńcem i drobnymi piegami na płatkach ;:167
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12

Post »

Śliczna miniaturka, ma dużo pączków jak na takie malenstwo ja mam żółtą ale przekwitła w sklepie jak ją kupiłam :oops:
ZAPRASZAM.. JUSTYNA
Dorobek Amatorki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

Ja moje mini podlewam co ok. 5 dni :D jak je przesadzałam (od razu po kupieniu, bo miały mocno zazieleniony mech, a ja lubię mieć wszystko cacy), to nie upychałam mchu, tylko luźno go układałam, tak, że korzenie nie są nim mocno otulone :)

A ta piegowata z rumieńcem brzmi znajomo, chyba właśnie taka jest ta moja biała :)

Swoją drogą - gdzie kupiłaś i za ile? :D
Pozdrawiam! Ewelina
Awatar użytkownika
monke
50p
50p

Post »

amatorka015 - to moje maleństwo mizerne jest, korzonki nie bardzo, listki też cieniaski, ale mam nadzieję, że odżyje...Myślę, że niedługo Twój żółtek zrobi ci niespodziankę i pięknie zakwitnie :wink:
3ewellina - ja swoje podlewam co 2-3 dni (we wtorek zostawiłam na noc w wodzie i mam wrażenie, że wyszło im to na zdrowie-jeszcze mają w miarę zielone korzonki). Jeszcze niedawno myślałam, że mech właśnie zielony powinien być :oops: Białego kupiłam w Ikei za 19 zł, widzę, że dorzucają tam co jakiś czas po parę sztuk, więc wydaje mi się, że miniaturki weszły na stałe w ich asortyment.
Mówisz o tej białej z fioletowym rumieńcem i żółtą warżką czy o tej nowej białej?

Nowe nabytki, miały być dla mamy, ale chyba je sobie zostawię:)
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
bordowy - na zdjęciach tego nie widać, ale środeczek ma nie biały, a jasno różowy, a kwiatki ciemny bordo :))
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”