Mój ogród - eleka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Tak Krysiu i nawet mu radziłam żeby dosadził obok niego Constans.Ja chyba chciałabym mieć wszystkie powojniki, ale tłumaczę sobie - Elka nie można mieć wszystkiego - i muszę wybierać.
Katko, byłam u Ciebie i widziałam Twój ogródek.Moim chciejstwem jest, żeby rosły u mnie Rh, takie piękne jak u Ciebie i innych, ale co z tego będzie to nie wiem.Dziękuję, że wpadłaś.
Guciu, ten jest takim wczesnym wyjątkiem.Niedługo i inne powojniki się rozbudzą.A Piilu, to już Ci zazdroszczę.Spotkam go kiedyś na pewno.Na razie szukam wśród powojników i jeśli nie ma tego, to przecież jest inny.A może pomylone etykiety dadzą mi to, czego szukam?Pokrętne myśli chodzą mi po głowie, prawda.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No w końcu fotosik zadziałał i obejrzałam fotki z 1maja br.
Elżbietko właśnie chodziło mi o zdj. nr 8,9,10 i widzę, że już huczy na forum .....już zdążyłam doczytać, że to cl. constans.
Piękny po prostu cudowny i super, że taki wczesny. :D
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Cieszę się Elu, że udało sie otworzyć i mam nadzieję, że w pełnym rozmiarze.Bo mam kolejną porcję fotek z ogrodu (nie mojego), gdzie miałam super "pozowacza".Na początku, troszkę się bronił, ale toż to paw i musiał się popuszyć.Jego wybranka również została sfotografowana, by nie było jej przykro.Dość, że nie ma tak pięknego ogona, to nie mogłam jej pominąć.Zobaczcie jakie piękne.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A na koniec przepiękne tulipany z ogrodu z pawiem.
Obrazek
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ups, daaawno mnie nie było.Mam kilka zaległych zdjęć, które powinnam wkleić już dawniej.Oto one:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A to tawuła śliwolistna, proponuję ją obejrzeć w pełnym rozmiarze, jest cudna

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

I wspomnienie ukwieconej jabłoni
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tawuła jest rzeczywiście piękna, ma kwiaty jak małe różyczki. A co jest na 3 fotce w pionie na pierwszych zdjęciach ? Czy to kokorycz ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, to oczywiście moje ulubione ostróżki.Jeśli spotykam jakąś "inną" zawsze ją kupuję.Ta trafiła mi się w zeszłym roku na Rol-Szansie.Oprócz niej jeszcze udało mi się zakupić dwie inne, których nie widziałam wcześniej.Jeszcze nie kwitną, ale to nastąpi już wkrótce.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Elu - :shock: znowu jestem zachwycona Twoimi kwiatami. :D
Poprosze o podpowiedzi czy na zd.1 to jakiś egzotyczny anemon?
Nie uprawiałam dotąd ich u siebie,nie mam pojęcia o ich odmianach ale toto jest cudo!
Jeśli nawet nazywa sie inaczej. :wink:
Tawuła równie egzotyczna jak piękna .
A irys czy on będzie czarny????
A złotokap prowadzisz jako pnącze? Czy on nie drewnieje od dołu?
Czy to taka odmiana?
Właśnie mam pewne podejrzenie w stosunku do "chwasta" który pojawił sie u mnie juz w ubiegłym roku a
w tym występuje juz w dwu miejscach?
Co to za złotokap Eluniu,rozjaśnij moje horyzonty proszę... :D
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Krysiu, nie wiem czy Ciebie można zaskoczyć jakimiś kwiatami.Ale jeśli tak twierdzisz, to nie będę się spierała.
Anemony- posadziłam je pierwszy raz zeszłej jesieni ( i jeszcze kilka na wiosnę, ale ich jeszcze nie widać) i po prostu taki urósł.Cieszę się, że wyszedł zielonym do góry, a nie na odwrót.Zachwyciły mnie, gdy je zobaczyłam w zeszłym roku i sprawiłam sobie kilka cebulek.Mam nadzieję, że w przyszłym roku będą bardziej rozrośnięte, bo teraz są takie "cieniaki".
Irys- w pąku wygląda na czarnego, jednak rozkwitnięty ma kolor b. ciemny, fioletowo-bordowy.Tak bym go nazwała.
Złotokap- chyba nie bardzo z rozjaśnianiem horyzontów będę mogła Ci pomóc. Jest to jeden z 3, które kupiła moja teściowa.Żaden dotychczas nie zakwitł , a pierwszy z nich ma jakieś 5-7 lat.Tego kupiła 2 lata temu i kazała "toto" wsadzić.Mówię, że to kolejny złotokap, więc po co znów sadzić to samo, zwłaszcza, że poprzednie były szczepione, przemarzły w miejscu szczepienia i teraz idą od nowa.Rosną sobie i nie kwitną.
Ponieważ ten ze zdjęcia wzięłam od początku w swoje posiadanie, więc postanowiłam prowadzić go w formie drzewka.Usunęłam wszystko co było z boku i zrobiłam mu widoczne, drewniane łupki, był bowiem bardzo krzywy.Próbuję go wyciągnąć w górę, aby dawał troszkę cienia na przyszłość.Muszę mu jeszcze usunąć dwie gałęzie, ale na razie mi szkoda, bo kwitną.Gdy osiągnie wymaganą wysokość, planuję ściąć górę, aby się rozrosła i stworzyła koronę.Takie mam założenia, ale czy mi się uda, to pewności nie mam żadnej.Może ktoś z forumowiczów robił coś podobnego i będzie mógł mi coś doradzić.Co do odmiany to myślę, że to ten zwykły, bo ma raczej krótkie kwiatostany.
Mam chyba jeszcze zdjęcia anemonów, czerwonego i białego, ale takie mało wyraźne.Są ładniutkie i myślę, że warte polecenia. Obrazek
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Ależ ta lewizja śliczna :roll: W ubiegłym roku posadziłam jedną, ale chyba mi zmarzła.....czy to możliwe, przecież zimy prawie nie było?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Warte ,warte polecenia ,ja mam tylko jeden ,który właśnie kwitnie ,po posadzony tej wiosny :D :D
A czerwony jest równie piękny...
Rzekomego złotokapa muszę sfocić koniecznie i porównać z Twoim.Duże doświadczenie ma Lila 31 ona równiez cieła i przyśpieszyła dzięki temu kwitnienie ...poszukaj wątku o złotokapie na forum tam Lila pisała o tym chyba...

Guciu z moich 5 lewizji posadzonych jesienią, pozostała 1 ,która zamierza kwitnąć,reszta "wypadła " mimo,że rosły obok siebie ,na wysoko podniesionym skalniaku ,w ziemi przepuszczalnej ...
To trudna bylina moim zdaniem,a taka śliczna :)
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Faktycznie dziewczyny, lewizje są śliczne.Te mam już kilka lat i nawet zdążyły się rozrosnąć.W zaszłym roku dokupiłam 3 i żadna mi nie przeżyła.Postanowiłam uparcie je dokupować, tylko
1. nie te które są tak mocno wypasione, z mnóstwem kwiatów i soczyste liście, mocno przerośnięte
2. podsypywać pod liście drobne kamyczki, aby liście nie zagniwały i trochę do dołka przed posadzeniem.
Jeśli to nie przyniesie efektu, to może zaprzestanę.
Krysiu, dziękuję, udam się do Lili, ale nie tak szybko.Dziś troszkę pobuszowałam i przez najbliższy czas raczej nie będę miała czasu tu zajrzeć.
SERDECZNIE WSZYSTKICH POZDRAWIAM.
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elu- dzisiaj pobuszowałam trochę po Twoim ogródku :P i sprawca Twoich dziur mnie nie przegonił :wink:. Tulipany masz przecudnej urody :roll: , a tawuła po prostu mnie urzekła, więc muszę się wybrać na poszukiwania :oops:
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wiesiu, myślę że warto jej poszukać.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elu obejrzałam sobie dzisiaj całą Twoją wiosnę od początku. Magnolia to moje marzenie. Mam jednak mnóstwo wątpliwości czy ona będzie się dobrze czuła w takim ostrym klimacie i na takiej nędznej i przesychającej glebie. Może kiedyś zaryzykuję. U mnie też kwitną tawuły, ale takie zwykłe pojedyncze. Twoje mają pełne kwiatuszki jak maleńkie różyczki - po prostu cudo! Pozdrawiam i życzę udanego weekendu i słoneczko przysyłam - niech świeci nad takim pięknym ogrodem - Maria Obrazek
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

eleka pisze:Faktycznie dziewczyny, lewizje są śliczne.Te mam już kilka lat i nawet zdążyły się rozrosnąć.W zaszłym roku dokupiłam 3 i żadna mi nie przeżyła.Postanowiłam uparcie je dokupować, tylko
1. nie te które są tak mocno wypasione, z mnóstwem kwiatów i soczyste liście, mocno przerośnięte
2. podsypywać pod liście drobne kamyczki, aby liście nie zagniwały i trochę do dołka przed posadzeniem.
Jeśli to nie przyniesie efektu, to może zaprzestanę.

.
A ja już myślałam, że tylko u mnie nie dają sobie rady :cry: Elu, chyba zrobię tak samo i spróbuję posadzić je tym razem na garażu, jest tu dużo cieplej, to może w tym roku się uda :lol:
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”