Jednoczesna uprawa warzyw pod szkłem
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Każdy sobie rzepkę skrobie.vegasi pisze:PO konsultacji ze specjalista moge stwierdzić ,że niewolno sadzic w jednej szklarni pomidorów i ogórków po prostu one się nie lubią żle na siebie wpływają ,warzywa rosna ale plon moze być zmniejszony ,wzrost moze być zachamowany także odradzam sadzenia razem pomidorów i ogórków
W nocy się śpi a ludzie nie śpią.
Tak samo z ogórkiem w parze z pomidorem.
U jednych wychodzi , że wychodzi a u innych nie wychodzi.
U mnie np. przy takim układzie stwierdzam większą aktywność mączlika szklarniowego
Jakub . . . . .
-
- 500p
- Od: 11 lut 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Specjalista może przede wszystkim powiedzieć, że rośliny te mają zupełnie inne wymagania. Na przykład ogórek lubi wilgotne powietrze a pomidor suche + dużo wietrzenia. Ogórek i papryka potrzebują częstego podlewania, pomidorom ziemia powinna przeschnąć; ogórek lubi odczyn obojętny a pomidor lekko kwaśny itd. W praktyce jakoś to udaje się pogodzić. Może plon jest o ileś procent niższy, ale to własne warzywa przez całe lato!
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
Zasada ta ma zastosowanie w produkcji na dużą skalę gdzie liczy się wydajność owocowania! Warzywa te mają odmienne wymagania - jak zostało to już wcześniej zaznaczone.
Jeśli ktoś uprawia warzywa dla siebie - sadzić razem i dbać aby jak najlepiej spełnić ich oczekiwania. Ja mam tunel foliowy podzielony na 3 części i zamiennie uprawiam tam pomidory, ogórki i paprykę. Dodaję jeszcze poplony i przedplony. Wszystko rośnie.
Jedynie wietrzyć trzeba aby utrzymać mniejszą wilgotność (ogórk nie bardzo to lubi - woli większą wilgotność - czasami odgradzam ogórki kawałkiem folii i mocniej podlewam) aby nie rozwinęły się choroby grzybowe.
Jeśli ktoś uprawia warzywa dla siebie - sadzić razem i dbać aby jak najlepiej spełnić ich oczekiwania. Ja mam tunel foliowy podzielony na 3 części i zamiennie uprawiam tam pomidory, ogórki i paprykę. Dodaję jeszcze poplony i przedplony. Wszystko rośnie.
Jedynie wietrzyć trzeba aby utrzymać mniejszą wilgotność (ogórk nie bardzo to lubi - woli większą wilgotność - czasami odgradzam ogórki kawałkiem folii i mocniej podlewam) aby nie rozwinęły się choroby grzybowe.
Aśka
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Ja również spotkałam się ze zdaniem, że pomidor z ogórkiem nie bardzo się lubią.Ale również mam foliak podzielony i musza sie znosić-jedno z jednej strony a drugie z drugiej.Tyle, że w ubiegłym roku dokonałam dramatycznego odkrycia, że ogórki udają mi się tylko po jednej stronie-zacienionej-przylegającej do minifoliaczka gospodarczego, w którym produkuje sadzonki.Druga strona to strona południowa-niczym nie osłonięta.I tam nie chciały rosnąć
Dowiedziałam się, ze w tunelu w którym są uprawiane pomidory w żadnym wypadku nie powinna rosnąć cebula.Osoba, która mi o tym powiedziała nie umiała mi wyjaśnić dlaczego, a pracuje ona w gospodarstwie szklarniowym i podsłyszała taką informację od osoby zajmującej się tam ochroną roślin.Może ktoś coś wie na temat takiego antagonizmu

Dowiedziałam się, ze w tunelu w którym są uprawiane pomidory w żadnym wypadku nie powinna rosnąć cebula.Osoba, która mi o tym powiedziała nie umiała mi wyjaśnić dlaczego, a pracuje ona w gospodarstwie szklarniowym i podsłyszała taką informację od osoby zajmującej się tam ochroną roślin.Może ktoś coś wie na temat takiego antagonizmu

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- ewa38
- 100p
- Od: 6 lut 2010, o 10:20
Re: Jednoczesna uprawa pomidora i ogorka pod szkłem
Witam mam pytanie ,kiedy sieje się ogórki pod osłonę
i jak przygotować podłoże
Bardzo proszę o pomoc jest to moja pierwsza szklarnia
;

Ewa
- rescue-trans
- 50p
- Od: 12 mar 2010, o 20:02
Re: Jednoczesna uprawa pomidora i ogorka pod szkłem
WITAM! Ja również spotkałem się z chorobą podczas sąsiedztwa ogórków z pomidorkami pomidorki już wysokości 1.80m dostawały brązowe plamy na łodygach i owocach, udało się uratować tylko sześć sztuk z około trzydziestu roślin. w tym roku dostaliśmy działkę od babci więc zrobię wszystko po swojemu.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 maja 2010, o 10:21
Czy papryka i ogórek mogą rosnac w tunelu foliowym razem?
Czy papryka i ogórek mogą rosnac w tunelu foliowym razem?
Proszę o poradę
Proszę o poradę

- sagia
- 10p - Początkujący
- Od: 11 kwie 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy papryka i ogórek mogą rosnac w tunelu foliowym razem?
Mogą.
Ja mam mały tunel-i zawsze w nim rośnie kilkanaście krzaków pomidorów,kilkanaście papryk-i 2-3 ogórki.
Ja mam mały tunel-i zawsze w nim rośnie kilkanaście krzaków pomidorów,kilkanaście papryk-i 2-3 ogórki.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 maja 2010, o 10:21
Re: Czy papryka i ogórek mogą rosnac w tunelu foliowym razem?
Ja mam mały tunelik, zaczynam z nim trzeci sezon. W poprzednich dwóch miałam 15 pomidorów, 10 papryk i około 30 ogórków. Wszystko ciasno upchnięte i jakoś rosło. Nie zauważyłam, żeby coś niedobrego działo się z warzywami, więc chyba można. Teraz też tak zamierzam. Wyczytałam na forum, że nie zalecają ogórków z pomidorami, ale u mnie rosną.
Pozdrawiam serdecznie,